Blok czekoladowy z orzechami – smak dziecięcych lat :)

Blok czekoladowy z orzechami, nazywany też blokiem kakaowym to smak mojego dzieciństwa. Smakuje, jak za czasów PRL-u, choć dziś zdobycie składników na niego jest dużo prostsze 🙂 Polecam go, bo to  gigantyczny kawał czekolady z orzechami. Robi się go bardzo szybko. Jego bazą jest mleko w proszku, kakao, masło, woda  i bakalie. Reszta to już Twoja fantazja 🙂

Blok czekoladowy z orzechami to konkretny i słodki deser, który znika z prędkością światłą. A do tego jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jeśli szykujesz rodzinną imprezę, to taki blok będzie jej hitem. Po zjedzeniu jednego kawałka Goście będą już syci. Więc wystarczy podać jeszcze dobrą (gorzką) herbatę  i przyjęcie gotowe 🙂 Ja zwykle podaję bok czekoladowy w duecie z sernikiem na zimno. Oba desery są bez pieczenia, więc oszczędzam czas 🙂

 


Blok czekoladowy z orzechami – przepis:

Składniki:Blok kakaowy

250 masła,
1/2 szkl. wody,
1-2 szkl. cukru,
5 łyżek kakao,
1 opakowanie mleka w proszku 500 g – polecam Niebieskie lub Łaciate
1- 2 szkl. połamanych ciastek – polecam herbatniki lub biszkopty
bakalie – u mnie po garści posiekanych orzechów włoskich i laskowych oraz migdały

Przygotowanie:

  1. W garnku umieść masło, cukier, kakao oraz wodę – całość zagotuj ciągle mieszając.
  2. Do lekko przestudzonej masy dodaj partiami mleko w proszku i całość mieszaj łyżką. Powstanie dość gęsta masa i tak ma być:)
  3. Na koniec stopniowo dodaj bakalie oraz ciastka i wymieszaj masę.
  4. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niej połowę czekoladowej masy i sumiennie dociskaj ją do dna. Chodzi o to, aby ciasto było zwarte bez zbędnych luk. Dodaj resztę ciasta i znów porządnie je dociśnij.
  5. Wystudzony blok czekoladowy włóż do lodówki w celu zestalenie się masy.

Blok czekoladowy z orzechami – rady:

Do masy można dodać (zamiast bakalii) odsączone owoce z kompotu. Innym rozwiązaniem są Blok kakaowypokrojone w paseczki domowe konfitury.

Blok czekoladowy trzymamy w lodówce, pomijając chwile, gdy go podajemy 🙂 .

Schłodzony blok czekoladowy można pokroić i serwować Gościom.

Przepisy dla amatorów czekolady:

 

Gorącza czekolada do piciaGorąca czekolada – pyszna i szybka w wykonaniu. Przepis znajdziesz tu. Idealnie nada się na zimowe wieczory 🙂

 

 

 

 

Chlebek bananowyChlebek bananowy z kawałkami czekolady – to obietnica słodkiej chwili zapomnienia. Po przepis wpadaj tu.

 

 

 

 

Czekoladowy mus z aquafaby

Wegański mus (bez jajek), który kusi swoim smakiem i konsystencją. Spamuje wybornie od razu po przygotowaniu lub po zestaleniu w lodówce. Przepis czeka na Blogu w tym miejscu.

 

 

 

murzynek jaglanyBrownie z kaszy jaglanej – bardzo smaczne, a do tego to lekka propozycja bez zbędnego cukru. Po przepis zapraszam tu.

 

 

 

 

Mam nadzieję, że tym wpisem osłodziłam Ci trochę życie 🙂

Przy okazji chcę Ci też sprezentować świąteczny E-book ze słodkimi przepisami do pobrania za free. Częstuj się i daj mi znać, który z przepisów skradł Twoje serce.

 

 

 

(Odwiedzono 4 330 razy, 1 wizyt dzisiaj)

10 Replies to “Blok czekoladowy z orzechami – smak dziecięcych lat :)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *