Jak nie marnować jedzenia w święta? – czyli Zero Waste w kuchni

Jak nie marnować jedzenia w święta, albo co zrobić z białek i żółtek po wypiekach? Te pytania często pojawiają się przy okazji szykowania potraw na świąteczny stół. W tym artykule znajdziesz też porady, jak wykorzystać owoce z kompotu z suszu, laski po wanilii oraz skórki cytrusowe. Dodatkowo umieściłam porady, jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce. I pierwszy raz na Blogu pojawił się przepis na domowy środek do sprzątania.

Ze skórek cytrusów można zrobić pyszne dodatki do ciast lub naturalny preparat do sprzątania. Białka idealnie nadają się do mrożenia, a z żółtek można zrobić budyń. Nawet owoce pozostałe po kompocie z suszu znajdą swoje zastosowanie. Zrobimy z nich konfiturę. Przekonaj się jakie to proste 🙂 A na koniec wszystko schowamy na właściwą półkę w lodówce.


Jak nie marnować jedzenia w święta – przepisy:

smażona skórka pomrańczowa od www.Zjem-Cie.pl
Smażona skórka pomarańczowa

Smażona skórka pomarańczowa

– świetnie się sprawdzi, jako dodatek do ciast i deserów. Pięknie ozdobi serniki, makowce, czy keksy.

Składniki:

  • skórka z 2 pomarańczy,

  • 1/2 szkl. cukru,

  • i opcjonalnie kilka łyżek wody

Przygotowanie:

  1. Z umytej wcześniej skórki wytnij nożykiem białą część – zrób to starannie, bo ona ma gorzki smak.

  2. Skórkę pokrój w drobną kostkę, wrzuć do rondelka, zasyp cukrem i podgrzewaj pamiętając o częstym mieszaniu.

  3. Od chwili, gdy cukier się rozpuści skórkę smaż jeszcze przez pół godziny. Przez cały ten czas kontroluj intensywność podgrzewania i często mieszaj. Ja smażyłam skórkę na najmniejszym palniku, który skręciłam na minimum w chwili, gdy cukier się całkowicie rozpuścił.

  4. Skórkę smaż bez przykrycia, a jeśli zacznie przywierać do rondelka to podlej ją odrobiną wody.

  5. Gotową skórkę pomarańczową przełóż do słoiczka. Po ostudzeniu można ją przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Ekologiczny środek do sprzątania
Cytrusowy środek do sprzątania

Cytrusowy środek do sprzątania

– jest w 100% naturalny, idealnie sprawdzi się do dezynfekowania desek do krojenia, czy przecierania kuchennych blatów.

Składniki:

  • skórki po cytrynie lub pomarańczy,

  • ocet,

  • mały słoik

Przygotowanie:

  1. Skórki po umytych cytrusach umieść w małym słoiku i całość zalej octem, tak aby skórki były całkowicie przykryte.

  2. Słoik zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie Twój preparat do sprzątania będzie gotowy. Należy usunąć z niego skórki i całość przelać przez gazę. Cytrynowy środek do sprzątania przelej do pojemnika z atomizerem i rozcieńcz z wodą w proporcji 1:1. Zużyj go w ciągu 2 tygodni.

Gotowy płyn do sprzątania ma krótki termin ważności, dlatego lepiej go zrobić mniej, żeby mieć pewność, że całkowicie się go zużyje.

Cukier waniliowy z wydrążonej laski wanilii
Prawdziwy cukier waniliowy

Prawdziwy cukier waniliowy

kupując wanilię w laskach zwykle zużywasz ukryte w niej ziarenka. Ale nawet wyskrobana laska wanilii nadal jest wartościowym produktem. Można dzięki niej przygotować prawdziwy cukier waniliowy, a nie waniliNowy.

Składniki:

  • 3 laski po wanilii,

  • 1 szkl. drobnego cukru do wypieków (ok 250g)

Przygotowanie:

  1. Włóż do słoika laski wanilii i cukier. Całość wymieszaj i zakręć. Po tygodniu cukier waniliowy będzie gotowy, wtedy możesz z niego wyjąć wydrążone laski wanilii.

Ps. A jeśli chcesz wykonać intensywnie waniliowy cukier, to do cukru dodaj ziarenka oraz rozcięte 3 laski wanilii.

Konfitura z owoców ze świątecznego kopotu
Konfitura z suszu po świątecznym kompocie

Konfitura z suszu po świątecznym kompocie

– to idealny sposób na owoce, które zostają w kompotierce. Możesz je zamrozić lub dodać do bigosu.

Składniki:

  • owoce z kompotu z suszu,

  • opcjonalnie szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Owoce przełóż do rondla, posyp cynamonem i gotuj przez kilka minut, pamiętając o częstym mieszaniu.

  2. Na koniec całość zblenduj na gładko i przełóż do małych słoiczków.

  3. Słoiki z dżemem pasteryzuj 15 minut w garnku z wodą.

Gniazdka bezowe
Gniazdka bezowe

Gniazdka bezowe z białek

– jeśli nie masz na nie czasu, to pamiętaj, że białka można zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.

Składniki na ok 15 szt :

  • 4 białka w temperaturze pokojowej,

  • 240 g drobnego cukru do wypieków,

  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

Krem:

  • 200 ml śmietany 30%,

  • 60 g mascarpone

  • owoce do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Białka ubij z solą, gdy tylko zaczną robić się sztywne dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier. Gdy cukier się rozpuści i powstanie sztywna i błyszcząca masa dodaj łyżkę octu winnego – całość zmiksuj przez sekund kilka.

  2. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papier do pieczenia – najpierw okrągły spód, a później ścianki.

  3. Susz przez ok 2 godziny w temperaturze 120ºC (lub 110ºC, jeśli Twój piekarnik przypala). Pozostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.

  4. Zmiksuj ze sobą schłodzoną śmietanę i mascarpone. Gotowy krem nałóż na gniazdka bezowe i całość ozdób owocami. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

domowy budyń niskokaloryczny
Domowy budyń

Domowy budyń

nadmiarowe żółtka idealnie sprawdzą się do zrobienia domowego budyniu. Proponuję czekoladowy 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 2 szkl. mleka,

  • 2 surowe żółtka,

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka Kakao,

  • maliny do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Żółtka staranie wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną, kakao i połową szklanki mleka.

  2. 1,5 szkl. mleka wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia.

  3. Gdy mleko zacznie się podnosić, to wlej do niego mieszankę mleka z żółtkami, palnik ustaw na minimum i całość energicznie mieszaj.

  4. Budyń przez około minutę gotuj (mieszając w tym czasie), a następnie wlej go do opłukanych zimną wodą salaterek.

  5. Całość ozdób owocami lub polej domowym sokiem.

Jak nie marnować jedzenia w święta – prawidłowe przechowywanie jedzenia w lodówce

To na jakiej półce w lodówce układasz jedzenie ma znaczenie.

Sprawdź co na ten temat pisze producent Twojej lodówki w instrukcji obsługi.

Ciasta i konfitury lubią najwyższą kondygnacje (jest tam ok 8°C), ponieważ potrzebują jedynie schłodzenia. Warto, aby ciasto było przechowywane w szczelnych pojemnikach. A jeśli jest potrzeba schowania całej blachy to przykryj ją folią, a obok postaw szklankę ze zmieloną kawą lub sodą oczyszczoną. Te produkty doskonale wchłaniają zapachy z otoczenia i dzięki temu zabezpieczą Twoje ciasto.

Upieczone mięsa warto przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach na środkowej półce. Jeśli masz kawałki pieczeni z kurczaka lub indyka warto przełożyć je plastrami pomarańczki, zabezpieczą je przed wyschnięciem.

Wędliny też preferują środkową półkę, aby nie wyschły (zwłaszcza te pokrojone) przełóż je wcześniej umytymi i wysuszonymi listkami sałaty i całość zamknij w szklane opakowanie z przykryciem.

Mam dla Ciebie prezent!

Jeśli spodobał Ci się ten artykuł, to możesz go pobrać w formie E-booka. Wystarczy nacisnąć poniższy przycisk lub zdjęcie:

Zero Waste w kuchni w Święta

Pobieram E-booka

(Odwiedzono 337 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

2 Replies to “Jak nie marnować jedzenia w święta? – czyli Zero Waste w kuchni”

  1. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby sprawdzić w sklepie, czy skórka pomarańczy czy cytryny, którą chcemy użyć nadaje się do spożycia! Na profilu Mama Chemik ostatnio były wzmianki o cytrusach i ich skórce. Teraz za każdym razem patrzę na karton, co jest napisane i jakimi środkami były zakonserwowane owoce 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *