Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym
Porcje Czas przygotowania
8 15minut
Porcje Czas przygotowania
8 15minut
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki (poza niedzieniem) należy razem połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  2. Na mocno rozgrzaną patelnie teflonową wlać porcje ciasta, tak aby powstał cienki naleśnik. W związku z wysoką temperaturą na naleśniku będą powstawać dziurki i tak ma być 😉
  3. Naleśniki odwracać na drugą stronę, gdy jego brzegi będą odstawać od patelni. Drugą stronę smażyć tylko chwilę.
  4. Przed wlaniem ciasta na patelnię, należy je zamieszać, ponieważ szybko się rozwarstwia – mąka kukurydziana już tak ma 😉
  5. Jeszcze ciepłe naleśniki posmarować masłem orzechowym, obłożyć plasterkami banana i posypać cynamonem. Można je wówczas zrolować, złożyć na pół lub w kopertę.
  6. Tak przygotowane naleśniki kukurydziane można jeszcze odrobinę podgrzać lub od razu zjeść.
Pozostałe informacje

Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym i bananem są moim ulubionym drugim śniadaniem oraz słodką przekąską. Dzieci za nimi szaleją, a je jestem zachwycona, że jedzą zdrowo i smacznie. Na ich plus działa fakt, że doskonale się rolują i składają. Są bezglutenowe i można je przygotować zarówno z mlekiem kokosowym (polecam zrobić własne, tu jest przepis), orkiszowym czy tradycyjnym krowim. Fajna alternatywa, gdy ma się w domu alergika lub szuka się odmiany.

Zobacz też:

Naleśniki jaglane

 

 

 

 

 

 

Naleśniki gryczane

 

 

 

 

 

 

(Odwiedzono 11 919 razy, 14 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂
error