Chleb z naczynia żaroodpornego – rośnie, jak na drożdżach :)

Chleb z naczynia żaroodpornego – to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych przepisów na tradycyjny chleb, jaki znam. Ma chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze, jest trwały, pachnie obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Do jego wykonania potrzebujemy tylko kilka składników, sprawny piekarnik i naczynie żaroodporne.

Dom pachnący chlebem, to chyba najlepsze co może być 🙂 Rano przed wyjściem do pracy mieszam składniki na ciasto i  chowam je do lodówki. To zajmuje mi maksymalnie 3 minuty. Później wieczorem piekę chleb i na kolację mamy gorący bochenek o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Zajadamy się nim, gdy jest gorący i masło cudownie się na nim rozpływa. Kolejną zaletą tego chleba jest jego trwałość, czego nie można powiedzieć o sklepowych wypiekach.


Chleb z naczynia żaroodpornego – Przepis:

Składniki:Chleb z garnka

750g mąki (u mnie 350g żytniej i 400g pszennej)
2 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody
25g drożdży świeżych lub7g suszonych
pół łyżeczki cukru lub miodu
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki razem wymieszaj w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 8 godzin do lodówki.
  2. Posyp stolnicę mąką, zagnieć na niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 20-30 minut.
  3. W międzyczasie włóż do piekarnika naczynie żaroodporne z pokrywką i włącz grzanie góra-dół na 220ºC.
  4. Ciasto uformuj w kształt chleba i włóż je do gorącego naczynia żaroodpornego (uważaj, gorące!!!), przykryj pokrywką i piecz przez ok. 35 minut w 220ºC.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę z chleba i zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez 20-25 minut – jeśli lubisz lekko chrupiącą skórkę. Ja najbardziej lubię grubą i mocno chrupiącą skórkę, więc chleb w tej ostatniej fazie piekę przez 30 minut. Zabezpieczam go wtedy papierem do pieczenia, bo mój piekarnik lubi przypalać 🙂

Ps. Ciasto chlebowe po włożeniu do gorącego naczynia żaroodpornego można posmarować wodą/mlekiem lub białkiem. Ja jeszcze posypuję je mąką i makiem, a na koniec delikatnie nacinam. Jednak należy to zrobić szybko, żeby naczynie żaroodporne się nie wychłodziło.


Chleb z naczynia żaroodpornego – Rady:

Jak poprawnie zagnieść ciasto?

Ciasto po wyjęciu z lodówki należy zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Warto uformować z niego kopertę i rozwałkować. Jeśli tę czynność powtórzymy kilka razy, to dobrze napowietrzymy ciasto, a co za tym idzie lepiej wyrośnie i finalnie będzie puszyste.

Jaką mąkę wybrać?

Piekłam już ten chleb na 100% mące pszennej – wyszedł jak marzenie, puszysty o miękkim miękiszu i chrupiącej skórce. Surowe ciasto z mąki pszennej jest dość lepkie i delikatne i tak ma być.

Mąka orkiszowa chlebowa również świetnie się sprawdziła, więc polecam. Miękisz ma nieco ciemniejszy kolor, ale smak, i konsystencja chleba jest wręcz wzorowa. Surowe ciasto ma  konsystencję, jak w opisywanym wyżej przypadku.

A dziś testowałam mieszankę zwyklej mąki pszennej i żytniej. Przyznam, że to połączenie mnie urzekło. Chleb wyszedł cudowny i wyrósł jak oszalały, aż delikatnie uniósł pokrywkę. Surowe ciasto było zbite i to jest normalna sytuacja. Chleb po wyrośnięciu jest miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.

Co zamiast cukru?

Chleb nie wyrośnie na ksylitolu, czy erytrolu – piszę to, bo cześć Czytelników nie uznaje białego cukru.
Drożdże można z powodzeniem nakarmić miodem, syropem klonowym lub z agawy. Więc możliwości jest całkiem sporo.

Czy koniecznie musi być naczynie żaroodporne?

Chleb z garnkaChleb można upiec również w ceramicznym garnku lub w naczyniu żeliwnym. W obu przypadkach pokrywka jest niezbędna. Wspomniane naczynia pięknie się nagrzewają, dzięki czemu nasz chleb nie wyschnie i wzorowo wyrośnie. Naczyń nie trzeba wewnątrz niczym smarować, ani posypywać. Chleb po upieczeniu dosłownie z nich “wypadnie”.

Zobacz też inne przepisy na chleb:

Chleb gryczany

Chleb gryczany – można go zrobić z kaszy gryczanej jasnej lub z mąki gryczanej. Jest puszysty, pyszny i ma niewyczuwalny aromat gryki. Przepis na niego znajdziesz tu.

Chlebek bananowyA dla amatorów słodyczy mam pyszny i szybki chlebek z bananów. Jeśli masz w domu mocno dojrzałe banany i zero pomysłu co z nimi zrobić, to ten przepis jest dla Ciebie 🙂


To już kolejny wpis o pieczywie, mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu. Daj znać w komentarzu, jakie pieczywo robisz sama w domu?

I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej  🙂

Smacznego dnia życzę!:)

Anna Lena
ze Zjem Cię!:)

Nie lubisz marnować jedzenia?

 Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?

 Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

 A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Więcej o niej możesz przeczytać tu [KLIK]. Życzę Ci smacznej lektury!

okładka "Bez Marnowania. Kuchnia Zero Waste"
“Bez Marnowania. Kuchnia Zero Waste” Anna Lesz

(Odwiedzono 105 124 razy, 1 wizyt dzisiaj)

82 Replies to “Chleb z naczynia żaroodpornego – rośnie, jak na drożdżach :)”

  1. a ja mam pytanie….może wyda się dziwne…ale co tam…. pytać zawsze warto… 🙂 . Składniki potrzebne do chlebka wrzucam do miski i …??? Mieszam łyżką jak piszą jedni, czy zagniatam ciasto do połączenia się wszystkich produktów i do uformowania “kulki” ?

    1. Składniki wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą i do lodówki 🙂 Później ciasto wyciągamy i wyrabiamy, tak jak nam wygodnie – ja to robię ręką 🙂 Powstanie z tego kula, którą wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja zwykle stawiam taką miskę obok piecyka na którym zawsze się coś gotuje 🙂

  2. Dzień dobry. Jakiej wielkości użyła Pani naczynia żaroodpornego? Bo chcę upiec taki chlebek, ale wpierw muszę kupić naczynie ? pozdrawiam

  3. da radę upiec w takim starym gazowym piekarniku, który temperaturę daje jaka mu się podoba i prawdopodobnie drzwiczki się nie domykaja (bo im bliżej dziewiczek tym mniej upieczone a im dalej tym bliżej spalenia)? czy jednak muszę czekać aż kiedy wreszcie dorobić się nowoczesnego piekarnika? 🙁

  4. Dzień dobry. Jaki rozmiar naczynia żaroodpornego Pani używa? Chciałbym upiec ten chlebek, ale muszę zacząć od zakupu naczynia ? Pozdrawiam

      1. ja mam tylko piekarnik gazowy, nie moa grzania góra-dół, piekłam w temperaturze ok 200 stopni, chleb wyszedł wyśmienity z mąki orkiszowej i chrupiąca skórka

        1. Cudownie mi to czytać i przy okazji to świetna wiadomość dla posiadaczy piekarników gazowych 🙂 Dziękuję za tę wiadomość 🙂

  5. A ma Pani rady z czego się robi odstajaca górna warstwa chleba? Chleb w górnej połowie jest kruchy i skórka odpada… Robię w maszynie do chleba….

    1. W piekarniku zawsze wychodzi mi taka skorka. Jest to zwiazane z wysoka temp. Nie wiem, jak to wyglada w maszynie do chleba.

  6. Witam, czy odstawienie do lodowki jest niezbędne? Nie wyjdzie od razu po wymieszaniu składników i wyrośnięciu? Z góry ziękuję za szybką odpowiedź.

    1. Witam, chleb, który nie leżakował w lodówce będzie mniej trwały i szybko stanie sie suchy i twardy. Pozdrawiam ?

  7. Witam! Ten chleb to rewelacja?. Robię teraz podwójną porcję. Zdecydowanie lepszy jest z dodatkiem mąki żytniej, lepiej wyrasta i jest lepszy w smaku. Dziękuję za super przepis.

    1. Witam,

      wyrastanie ciasta w lodówce sprawia, że ciasto finalnie będzie smaczniejsze i lepszej jakości.
      Pozdrawiam smacznie 🙂
      Anna Lena ze Zjem Cię 🙂

  8. Pochwalę się swoim chlebkiem. Przepis bajecznie prosty do wykonania. Ciężko coś zepsuć. Choć przerażało mnie rośnięcie ciasta w lodówce, a urosło i to jeszcze jak☺

    1. Bardzo miło mi to czytać 🙂 Mnie też za pierwszy razem zdziwiło, jak bardzo ciasto wyrosło w lodówce 🙂 Życzę smacznego 🙂

  9. Witam
    Planuje wypróbować twój przepis, ale mam problem z piekarnikiem. Otóż nie posiadam funkcji góra dół. Czy mogę go upiec w termoobiegu?
    Pozdrawiam

    1. Witaj, z doswiadczenia wiem, ze wiekszosc ciast drozdzowych nie lubi nawiewu, ktory powstaje w piekarniku dzieki termoobiegowi. Boje sie, ze teroobieg może popsuć chleb ?

      1. Piekłam ten chlebek z tego przepisu, bez trzymania w lodówce, po 4 godzinach od wyrobienia używając termoobieg i wyszedł rewelacyjny! Synek wreszcie polubił chleb! Właśnie rośnie mi ciasto na kolejny, tym razem pszennozytni 4:1

  10. I ja miałam swój pierwszy raz 🙂 przyznam, że tak późno, bo ciągle zapomniałam pożyczyć od Mamy naczynia żaroodpornego. W końcu się udało. Wykonanie mega proste, co przy dwójce.malych dzieci nie jest bez znaczenia. Właśnie wyjechał z pieca – MEGAAAAAA!!!! NA początek z samej mąki pszennej, ale doczeka się modyfikacji, na pewno 🙂

    1. Bardzo miło mi to czytać 🙂 Ja też jestem mamą 2 małych dzieci, więc doskonale Panią rozumiem, że im szybciej i prościej, tym lepiej 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego przy kolejnych wypiekach chleba 🙂 Może przy okazji znajdzie Pani jeszcze jakieś inne ciekawe przepisy na Blogu 🙂

  11. Wspaniały chleb! Od pewnego czasu stał się moją codziennością ?? za każdym razem wychodzi piękny i smaczny ? dodaję do niego gotową prażoną cebulkę (co stało się hitem) lub otręby w połączeniu z siemieniem lnianym, słonecznikiem i orzechami włoskimi ?
    Pozdrawiam serdecznie! ♥️

  12. Kurcze a ja wlasnie wyjelamnz lodowki, zagniotlam i odstawilam. Ale ani po lodowce ani teraz jakos specjalnie nie wyrasta.
    Make dalam “strong bread flour” i na oko bo waga padla ?
    dzieki za przepis tak czy siak 🙂

    1. Z moich doświadczeń ciasto najlepiej wyrasta na mące pszennej typ 650 – czyli idealnej do ciast drożdżowych. Ciekawe jaki typ ma Pani mąka? Trochę mnie to martwi, że ciasto nie “ruszyło” w lodówce, ani później – jeszcze nie miałam takiej sytuacji 🙁

  13. Hejka. Przepraszam, ze zawracam glowe ale chleb wyglada obłędnie i chcialabym wyprobowac twoj przepis tylko mam jedno pytanie. Czy te skladniki wymieszane maja byc tak zeby nie bylo grudek, tak zeby powstala jednolita masa czy poprostu wsypac wszystko lekko przemieszac i do lodowki? Wybacz, ze pytam ale nigdy jeszcze nie robilam chleba i ciemna ze mnie masa 😀 🙂

    1. To jest bardzo dobre pytanie – dziękuję za nie 🙂 Składniki należy dłonią wymieszać, tak, żeby się tylko połączyły. Mogą być grudki, ponieważ ciasto podczas wyrastania w lodówce sobie z nimi poradzi 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂

  14. Wczoraj zrobiłam chleb, wyszedł rewelacyjny. Dziękuję za przepis.
    Mam jednak pytanie. Jak długo piec gdybym zrobiła z połowy porcji?

  15. Witam. Czy chleb w naczyniu żaroodpornym można nakryć folią aluminiową A później ją ściągnąć po pół godziny. Czy musi być naczynie z pokrywką. Dziękuję. Pozdrawiam

  16. Wlasnie robie z tego przepisu, ale zamiast zytniej dalam razowa, jutro napisze co z tego wyszlo, choc nie mam porownania, bo to moj debiut 🙂 po przeczytaniu komentarzy zostawie na chwile zaczyn niech podrosnie, pozniej wymieszam z maka i dam do lodowki ( na wszelki wypadek, gdyby drozdze okazaly sie felerne)

  17. Witam, mam pytanie czy pp dodaniu zakwasu (zaczynu z zakwasu) do reszty składników z Pani pezepisu i.wloze do lodowki na 8/10h 5?to też wyrosnie i wyjdzie chlebek upieczony w naczyniu żaroodpornym?
    Pozdrawiam

  18. Witam, czy po wyjęciu i wyrobieniu on w 30min urosnie tak namaca jak do pieczenia? Czy on podczas pieczenia rośnie tak naprawdę?
    Pozdrawiam Anna

  19. Nie trzeba czekać 8 godzin i wkładać ciasta na 8 h do lodówki. Moje wyrastało 30 min potem zrobiłem palcem parę dziur aby odpowietrzyć i kolejne 30 minut wyrastania. Następnie do nagrzanego naczynia. Wyrosło pięknie i jest pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *