Chleb z naczynia żaroodpornego – to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych przepisów na tradycyjny chleb, jaki znam. Ma chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze, jest trwały, pachnie obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Do jego wykonania potrzebujemy tylko kilka składników, sprawny piekarnik i naczynie żaroodporne.
Dom pachnący chlebem, to chyba najlepsze co może być 🙂 Rano przed wyjściem do pracy mieszam składniki na ciasto i chowam je do lodówki. To zajmuje mi maksymalnie 3 minuty. Później wieczorem piekę chleb i na kolację mamy gorący bochenek o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Zajadamy się nim, gdy jest gorący i masło cudownie się na nim rozpływa. Kolejną zaletą tego chleba jest jego trwałość, czego nie można powiedzieć o sklepowych wypiekach.
Chleb z naczynia żaroodpornego – Przepis:
Składniki:
750g mąki (u mnie 350g żytniej i 400g pszennej)
2 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody
25g drożdży świeżych lub7g suszonych
pół łyżeczki cukru lub miodu
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki razem wymieszaj w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 8 godzin do lodówki.
- Posyp stolnicę mąką, zagnieć na niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 20-30 minut.
- W międzyczasie włóż do piekarnika naczynie żaroodporne z pokrywką i włącz grzanie góra-dół na 220ºC.
- Ciasto uformuj w kształt chleba i włóż je do gorącego naczynia żaroodpornego (uważaj, gorące!!!), przykryj pokrywką i piecz przez ok. 35 minut w 220ºC.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę z chleba i zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez 20-25 minut – jeśli lubisz lekko chrupiącą skórkę. Ja najbardziej lubię grubą i mocno chrupiącą skórkę, więc chleb w tej ostatniej fazie piekę przez 30 minut. Zabezpieczam go wtedy papierem do pieczenia, bo mój piekarnik lubi przypalać 🙂
Ps. Ciasto chlebowe po włożeniu do gorącego naczynia żaroodpornego można posmarować wodą/mlekiem lub białkiem. Ja jeszcze posypuję je mąką i makiem, a na koniec delikatnie nacinam. Jednak należy to zrobić szybko, żeby naczynie żaroodporne się nie wychłodziło.
Chleb z naczynia żaroodpornego – Rady:
Jak poprawnie zagnieść ciasto?
Ciasto po wyjęciu z lodówki należy zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Warto uformować z niego kopertę i rozwałkować. Jeśli tę czynność powtórzymy kilka razy, to dobrze napowietrzymy ciasto, a co za tym idzie lepiej wyrośnie i finalnie będzie puszyste.
Jaką mąkę wybrać?
Piekłam już ten chleb na 100% mące pszennej – wyszedł jak marzenie, puszysty o miękkim miękiszu i chrupiącej skórce. Surowe ciasto z mąki pszennej jest dość lepkie i delikatne i tak ma być.
Mąka orkiszowa chlebowa również świetnie się sprawdziła, więc polecam. Miękisz ma nieco ciemniejszy kolor, ale smak, i konsystencja chleba jest wręcz wzorowa. Surowe ciasto ma konsystencję, jak w opisywanym wyżej przypadku.
A dziś testowałam mieszankę zwyklej mąki pszennej i żytniej. Przyznam, że to połączenie mnie urzekło. Chleb wyszedł cudowny i wyrósł jak oszalały, aż delikatnie uniósł pokrywkę. Surowe ciasto było zbite i to jest normalna sytuacja. Chleb po wyrośnięciu jest miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.
Co zamiast cukru?
Chleb nie wyrośnie na ksylitolu, czy erytrolu – piszę to, bo cześć Czytelników nie uznaje białego cukru.
Drożdże można z powodzeniem nakarmić miodem, syropem klonowym lub z agawy. Więc możliwości jest całkiem sporo.
Czy koniecznie musi być naczynie żaroodporne?
Zobacz też inne przepisy na chleb:
Chleb gryczany – można go zrobić z kaszy gryczanej jasnej lub z mąki gryczanej. Jest puszysty, pyszny i ma niewyczuwalny aromat gryki. Przepis na niego znajdziesz tu.
To już kolejny wpis o pieczywie, mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu. Daj znać w komentarzu, jakie pieczywo robisz sama w domu?
I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej 🙂
Smacznego dnia życzę!:)
Anna Lena
ze Zjem Cię!:)
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Więcej o niej możesz przeczytać tu [KLIK]. Życzę Ci smacznej lektury!
super przepis wypróbuję niebawem 🙂
Genialnie, to proszę się później pochwalić swoim wypiekiem 🙂
Ja mam wypiekacz więc jemy wyłącznie domowy chlebek. Zapach rosznoszący sie pod domu za każym razem zchwyca.
Oj tak, dom pachnący chlebem to ideał 🙂
a ja mam pytanie….może wyda się dziwne…ale co tam…. pytać zawsze warto… 🙂 . Składniki potrzebne do chlebka wrzucam do miski i …??? Mieszam łyżką jak piszą jedni, czy zagniatam ciasto do połączenia się wszystkich produktów i do uformowania “kulki” ?
Składniki wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą i do lodówki 🙂 Później ciasto wyciągamy i wyrabiamy, tak jak nam wygodnie – ja to robię ręką 🙂 Powstanie z tego kula, którą wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja zwykle stawiam taką miskę obok piecyka na którym zawsze się coś gotuje 🙂
Jak rozrobic drozdze ?
Nie rozrabiam drożdży, krusze je i mieszam z pozostalymi skladnikami. Tak, jak w przepisie to opisalam ?
Jakieś trzy lata temu, przed urodzeniem dzieci, piekłam chleb. Potem już nie miałam czasu 😉 może za jakiś czas warto wrócić – zobaczę 🙂
Czy można ten chleb piec na zakwasie zamiast drożdży?
Tego typu chleba nie piekłam jeszcze na zakwasie 🙂
Domowy chleb jest najlepszy!
Tez tak mysle ??
Dzień dobry. Jakiej wielkości użyła Pani naczynia żaroodpornego? Bo chcę upiec taki chlebek, ale wpierw muszę kupić naczynie ? pozdrawiam
Witam, to bylo standardowe naczynie zaroodporne o dlugosci ok 21 cm.
Pozdrawiam smacznie ☺
da radę upiec w takim starym gazowym piekarniku, który temperaturę daje jaka mu się podoba i prawdopodobnie drzwiczki się nie domykaja (bo im bliżej dziewiczek tym mniej upieczone a im dalej tym bliżej spalenia)? czy jednak muszę czekać aż kiedy wreszcie dorobić się nowoczesnego piekarnika? 🙁
Obawiam sie, ze dobrze dzialajacy piekarnik to podstawa. Nie musi byc nowoczesny, ale temperature musi utrzymywac.
Dzień dobry. Jaki rozmiar naczynia żaroodpornego Pani używa? Chciałbym upiec ten chlebek, ale muszę zacząć od zakupu naczynia ? Pozdrawiam
Witam, to bylo standardowe owalne naczynie o dlugosci 21 cm (to jest dlugosc dna).
Witam,ile przed końcem pieczenia naciąć chleb ? Pozdrawiam
Chleb nacinam i posypuje maka i ziarnami przed włożeniem do pieca ?
Mozna nie dodawac miodu?
Tak, mozna dac cukier ?
No i mam problem bo nie mam piekarnika na prad i grzanie jest tylko z dolu???co robic?
Hmm, z ręką na sercu przyznaję, że jeszcze nie piekłam w takim systemie grzewczym tego chleba.
ja mam tylko piekarnik gazowy, nie moa grzania góra-dół, piekłam w temperaturze ok 200 stopni, chleb wyszedł wyśmienity z mąki orkiszowej i chrupiąca skórka
Cudownie mi to czytać i przy okazji to świetna wiadomość dla posiadaczy piekarników gazowych 🙂 Dziękuję za tę wiadomość 🙂
Ten chleb to istna petarda! 🙂 Dzięki za super przepis
Dziekuje, cieszę sie, ze przypadl Pani do gustu ?
Rewelacja ? robiłam pierwszy raz w życiu ?
Ten chleb jest obłędny, cieszę się, że innym też smakuje 🙂
Wygląda przepysznie, szczególnie z tymi nacięciami, od razu widać, że chrupie 😉
To zdjęcie oddaje urode tego chleba. Ale moim zdaniem smak jest jeszcze lepszy ?
A ma Pani rady z czego się robi odstajaca górna warstwa chleba? Chleb w górnej połowie jest kruchy i skórka odpada… Robię w maszynie do chleba….
W piekarniku zawsze wychodzi mi taka skorka. Jest to zwiazane z wysoka temp. Nie wiem, jak to wyglada w maszynie do chleba.
Witam, czy odstawienie do lodowki jest niezbędne? Nie wyjdzie od razu po wymieszaniu składników i wyrośnięciu? Z góry ziękuję za szybką odpowiedź.
Witam, chleb, który nie leżakował w lodówce będzie mniej trwały i szybko stanie sie suchy i twardy. Pozdrawiam ?
Witam! Ten chleb to rewelacja?. Robię teraz podwójną porcję. Zdecydowanie lepszy jest z dodatkiem mąki żytniej, lepiej wyrasta i jest lepszy w smaku. Dziękuję za super przepis.
Cudownie mi czytać ten komentarz. Życzę smacznego 🙂 Ps. Ja też go uwielbiam z mąką żytnią 🙂
Wspaniale mi to czytać 🙂 Dziękuje za komentarz 🙂
Czy mąkę orkiszową też mieszamy z pszenną?
Nic nie stoi na przeszkodzie 🙂
Witaj
Nurtuje mnie w jakim celu wkładamy ciasto do lodówki? Nie można po wymieszaniu go zagnieść, zostawić do wyrośnięcia i upiec?
Witam,
wyrastanie ciasta w lodówce sprawia, że ciasto finalnie będzie smaczniejsze i lepszej jakości.
Pozdrawiam smacznie 🙂
Anna Lena ze Zjem Cię 🙂
Pochwalę się swoim chlebkiem. Przepis bajecznie prosty do wykonania. Ciężko coś zepsuć. Choć przerażało mnie rośnięcie ciasta w lodówce, a urosło i to jeszcze jak☺
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Mnie też za pierwszy razem zdziwiło, jak bardzo ciasto wyrosło w lodówce 🙂 Życzę smacznego 🙂
Witam
Planuje wypróbować twój przepis, ale mam problem z piekarnikiem. Otóż nie posiadam funkcji góra dół. Czy mogę go upiec w termoobiegu?
Pozdrawiam
Witaj, z doswiadczenia wiem, ze wiekszosc ciast drozdzowych nie lubi nawiewu, ktory powstaje w piekarniku dzieki termoobiegowi. Boje sie, ze teroobieg może popsuć chleb ?
Piekłam ten chlebek z tego przepisu, bez trzymania w lodówce, po 4 godzinach od wyrobienia używając termoobieg i wyszedł rewelacyjny! Synek wreszcie polubił chleb! Właśnie rośnie mi ciasto na kolejny, tym razem pszennozytni 4:1
Bardzo się cieszę, że synkowi smakowało!
I ja miałam swój pierwszy raz 🙂 przyznam, że tak późno, bo ciągle zapomniałam pożyczyć od Mamy naczynia żaroodpornego. W końcu się udało. Wykonanie mega proste, co przy dwójce.malych dzieci nie jest bez znaczenia. Właśnie wyjechał z pieca – MEGAAAAAA!!!! NA początek z samej mąki pszennej, ale doczeka się modyfikacji, na pewno 🙂
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Ja też jestem mamą 2 małych dzieci, więc doskonale Panią rozumiem, że im szybciej i prościej, tym lepiej 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego przy kolejnych wypiekach chleba 🙂 Może przy okazji znajdzie Pani jeszcze jakieś inne ciekawe przepisy na Blogu 🙂
Wspaniały chleb! Od pewnego czasu stał się moją codziennością ?? za każdym razem wychodzi piękny i smaczny ? dodaję do niego gotową prażoną cebulkę (co stało się hitem) lub otręby w połączeniu z siemieniem lnianym, słonecznikiem i orzechami włoskimi ?
Pozdrawiam serdecznie! ♥️
Dziękuję, ciesze się, że smakuje ? Ciekawe pomysły na dodatki, brawo!❤
Kurcze a ja wlasnie wyjelamnz lodowki, zagniotlam i odstawilam. Ale ani po lodowce ani teraz jakos specjalnie nie wyrasta.
Make dalam “strong bread flour” i na oko bo waga padla ?
dzieki za przepis tak czy siak 🙂
Z moich doświadczeń ciasto najlepiej wyrasta na mące pszennej typ 650 – czyli idealnej do ciast drożdżowych. Ciekawe jaki typ ma Pani mąka? Trochę mnie to martwi, że ciasto nie “ruszyło” w lodówce, ani później – jeszcze nie miałam takiej sytuacji 🙁
Hejka. Przepraszam, ze zawracam glowe ale chleb wyglada obłędnie i chcialabym wyprobowac twoj przepis tylko mam jedno pytanie. Czy te skladniki wymieszane maja byc tak zeby nie bylo grudek, tak zeby powstala jednolita masa czy poprostu wsypac wszystko lekko przemieszac i do lodowki? Wybacz, ze pytam ale nigdy jeszcze nie robilam chleba i ciemna ze mnie masa 😀 🙂
To jest bardzo dobre pytanie – dziękuję za nie 🙂 Składniki należy dłonią wymieszać, tak, żeby się tylko połączyły. Mogą być grudki, ponieważ ciasto podczas wyrastania w lodówce sobie z nimi poradzi 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Wczoraj zrobiłam chleb, wyszedł rewelacyjny. Dziękuję za przepis.
Mam jednak pytanie. Jak długo piec gdybym zrobiła z połowy porcji?
Przyznam, że jeszcze nie robiłam z połowy porcji, więc nie chcę wprowadzać Pani w błąd.
Super przepis, zamierzam wypróbować, mam zakwas żytni, czy zamiast drożdży mogę go użyć ?
Pozdrawiam !
Dziękuję, ale nie podejmę się odpowiedzi na to pytanie, ponieważ zawsze ten chleb robiłam na drożdżach. Nie chce prowadzać w błąd.
Witam. Czy chleb w naczyniu żaroodpornym można nakryć folią aluminiową A później ją ściągnąć po pół godziny. Czy musi być naczynie z pokrywką. Dziękuję. Pozdrawiam
Witam, musi być naczynia z pokrywką w innym przypadku ciasto przyklei się do naczynia i gotowe nie wyrosnąć. Pozdrawiam smacznie 🙂
Witam, czy ale żytnia mogę zastąpić Maka gryczana? Pozdrawiam
Sądzę, że tak, ale przyznam, że jeszcze nie piekłam tego chleba z taką mąką. Sądzę, że może mniej wyrosnąć, ale pewności nie mam 🙂
Pierwsze chlebki ładne wychodziły z naczynia a ostatnio przylkeja sie czy może zachodnie naczynie?
Myślę, że może naczynia stało się mniej szczelne. Albo jest za mało nagrzane.
Wlasnie robie z tego przepisu, ale zamiast zytniej dalam razowa, jutro napisze co z tego wyszlo, choc nie mam porownania, bo to moj debiut 🙂 po przeczytaniu komentarzy zostawie na chwile zaczyn niech podrosnie, pozniej wymieszam z maka i dam do lodowki ( na wszelki wypadek, gdyby drozdze okazaly sie felerne)
Witam, z samej maki żytniej chleb może wyjść nieco twardy. Proszę albo ją wymieszać z pszenną lub dać żytniej miej. Pozdrawiam Anna Lena
Witam, mam pytanie czy pp dodaniu zakwasu (zaczynu z zakwasu) do reszty składników z Pani pezepisu i.wloze do lodowki na 8/10h 5?to też wyrosnie i wyjdzie chlebek upieczony w naczyniu żaroodpornym?
Pozdrawiam
Przyznam, że nie wiem – nigdy jeszcze nie próbowałam takiej kombinacji.
Witam, czy po wyjęciu i wyrobieniu on w 30min urosnie tak namaca jak do pieczenia? Czy on podczas pieczenia rośnie tak naprawdę?
Pozdrawiam Anna
Ciasto wyrasta w lodówce, a odrobinę podczas leżakowania przed pieczeniem, a najbardziej podczas pieczenia.
Nie trzeba czekać 8 godzin i wkładać ciasta na 8 h do lodówki. Moje wyrastało 30 min potem zrobiłem palcem parę dziur aby odpowietrzyć i kolejne 30 minut wyrastania. Następnie do nagrzanego naczynia. Wyrosło pięknie i jest pyszne.
Dłuższe wyrastanie ciasta = dłuższy czas świeżości upieczonego bochenka.
Warto poczekać, bo wtedy na dłużej pozostaje świeży 🙂
Wyszedł super i pięknie wyrósł mimo użycia ksylitolu 😊
Cudownie jest mi to czytać 🙂 Życzę smacznego 🙂
Witam czy mogę dać Monikę tylko pszennej
Tak – może być tylko mąka pszenna 🙂
Piekłam z tego przepisu pierwszy raz i napewno nie ostatni! Chlebek wyszedł rewelacyjny! Polecam !