Szybkie rogaliki drożdżowe to genialne połączenie tradycji z niepohamowaną ochotą na coś słodkiego. Same ciasto jest dość kruche i wytrawne. Słodyczy nadaje mu nadzienie. Drożdżowe rogaliki najlepiej smakują z domową marmoladą lub powidłami.
Z podanych poniżej składników upiekłam 2 blachy małych i uroczych rogalików. Przepis jest ekspresowy, ponieważ rogaliki wyrastają tylko i wyłącznie w piekarniku. Dzięki temu nie czekasz, aż zaczyn zacznie pracować, a później, aż samo ciasto nabierze objętości. Zwyczajnie wyrabiasz ciasto, a cała reszta dzieje się w piekarniku.
Szybkie rogaliki drożdżowe – przepis:
Składniki:
- 4 szkl mąki pszennej lub orkiszowej tortowej,
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej,
- 1/2 szkl mleka,
- 1 jajko,
- 10g świeżych drożdży lub 6g drożdży instant (suchych),
- 2 łyżeczki cukru,
- szczypta soli
- 1 słoiczek marmolady lub powideł
Przygotowanie:
- Ustaw w piekarniku z termoobiegiem temperaturę 200°C.
- Zmiksuj ze sobą masło i jajko.
- W oddzielnej misce wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem.
- Połącz ze sobą zawartość obu naczyń, dodaj mąke i zagnieć ciasto.
- W razie potrzeby podsyp stolnicę mąką.
- Formuj z ciasta wałek, który podziel na 6 części.
- Z każdej z tych części uformuj okrąg i cienko go rozwałkuj.
- Następnie wytnij z niego 8 trójkątów.Na środku każdego wycinka połóż marmoladę i zawiń rogal.
- Gotowe rogale połóż na papierze do pieczenia i piecz przez około 20 minut – do uzyskania złotego koloru.
.
Szybkie rogaliki drożdżowe – rady:
Szybkie rogaliki drożdżowe są ekspresową wersją tradycyjnych drożdżowych wypieków.
W tym wypadku nie musimy czekać, aż zaczyn zacznie pracować – ciasto samo z siebie wyrośnie w piekarniku. Nic mu więcej nie potrzeba, ewentualnie odrobiny cukru pudru do posypania gotowego rogala 😉
Jako nadzienie do rogali radzę użyć gęstą marmoladę/powidła, taką, którą można kroić nożem. Wtedy mamy pewność, że podczas pieczenia nic nie wypłynie z rogalika. To cały sekret – gęstość nadzienia. Ja stosuję domowe przetwory. Szybkie rogaliki drożdżowe doskonale komponują się z kwaskowatą czarną porzeczką lub śliwkami – takie marmolady lub powidła będą najlepsze.
Dajcie znać, jak Wam smakowały.
Smacznego dnia życzę! 🙂
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Więcej o niej możesz przeczytać tu [KLIK]. Życzę Ci smacznej i owocnej lektury!
Zobacz też:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie lub opis, aby zobaczyć przepis 🙂
mniam ale nabrałam ochoty 🙂
Milo mi 😀
Jak dla niecierpliwych, to idealnie dla mnie! Przepiękne zdjęcia, aż się chce zjeść:)
Dziękuję – fotografia kulinarna jest dla mnie niczym czarna maga, ale powoli ją zgłębiam 🙂
Trafiłam do Ciebie w idealnym momencie! Od kilku tygodni szukam przepisu na rogaliki… Wypróbuję na pewno! ❤️
Podobno nie ma przypadków 😉 Super – niech przepis służy! 🙂
Ale bym zjadła takie jutro na śniadanko 🙂
mmm i do tego ciepła herbata z cytrynką 🙂
Spróbuję, i to jutro!
Genialnie – będę czekać na wieści 🙂
Lubię takie przepisy – proste i szybkie w wykonaniu. Zapisuję i spróbuję!
Mmm jak pysznie wyglądają, jednak sama byłabym zbyt leniwa, by je zrobić 😀
oj tam;) Leniuszki też dają radę 😉
Kiedyś często robiłam takie rogaliki. Ostatnio szukałam przepisu na nie :).
O proszę i przepis sam wpadł w ręce – super 🙂
Pieke ze synkiem bardzo podobne rogaliki ☺ uwielbiamy je! Ale przy następnej okazji wypróbujemy ten przepis ☺
O to cudnie, że pieczecie wspólnie 🙂 My te też piekliśmy razem – była walka o wałek i dodatkową porcję mąki 🙂 Działo się, ale ja to uwielbiam 🙂
Rzeczywiście wydają się proste nawet dla mnie ?
Coś czuję, że będzie pieczenie 🙂
Dla niecierpliwych… czyli dla mnie 😀
Z chęcią wypróbuję przepis, takie słodkości są u mnie zjadane w godzinę 😀
to tak, jak u mnie 😉
Rogaliki wyglądają cudownie i apetycznie. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂
Dziękuję i polecam się na przyszłość 🙂
Mniam mniam, już wiem co będzie na świeta 😀
To będą pyszne święta 🙂
Pyszne, tylko ,żeby jeszcze ktoś je zrobił i podał :-)))
Hehe, zwsze można przepis wydrukowac i wreczyc przyszlemu wykonawcy 😉
Wow wygladaja cudownie nie umiem drożdzowych jutro spróbujemy z córką
Rodzinne pieczenie <3 ja tez je pieklam z malymi pomocnikami 😉
Ale pyszności
Nic, tylko jesc 😉
Uwielbiam szybkie i proste przepisy, bo w moim zabieganym życiu tylko na takie jest czas…;) Coś czuję, że lada moment będziemy wcinać rogaliki! ;)))
Teraz faktycznie jakby mniej czasu na wszystko. Ale gdy się je takie roglaliki, to czas staje w miejscu 🙂
Uwielbiam rogaliki. 🙂
Doskonałe na moje kulinarne możliwości. 😉
Ale skromność 🙂
Fajny przepis upiekłam spróbowałam pyszne polecam ?
Super:) A ma Pania zdjęcia? Chętnie się pochwale Pani umiejętnościami. Zapraszam do kontaktu: kontakt@zjem-cie.pl
Bardzo podoba mi się ten przepis, jak tylko zobaczyłam wpis na Facebook od razu zajrzałam! Jestem bardzo niecierpliwa a pączki są dla mnie zbyt ciężkie, rogaliki to idealny pomysł! Na pewno wypróbuje przepis 😀
Cudownie, czyli na Tłusty Czwartek będziemy razem piec rogaliki <3
Cudownie, czyli w Tłusty Czwartek razem będziemy piec rogaliki <3
Tylko w instrukcji wykonania nie znalazlam informacji, w którym momencie dodajesz mąkę…?
Witam, dziękuję za tę wiadomość – już poprawiłam pod tym kątem przepis.
O mące wspomniałam w pkt. 4-tym 🙂
Pozdrawiam smacznie 🙂
Straszny przepis. Nic nie wyszło.
A co się konkretnie stało? Mnie wychodzi 🙂 Pozdrawiam 🙂
Świetny przepis:) dzis robiłam. Smig, mig i gotowe 🙂 pozdrawiam !
Bardzo sie ciesze, ze smakowaly ?
Przepis rewelacja, od teraz numer jeden u mnie ??
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Cieszę się, że smakuje i naturalnie zapraszam po więcej przepisów 🙂
Witam, kostka masla to 200 czy 250g? Tu gdzie mieszkam sa 250g a wiem, ze w Polsce sa 200g. Dzieki!
Witam, dziękuję za pytanie. Dzięki niemu widzę, że lepiej pisać dokładną wagę. A odpowiadając na pytanie: w tym przepisie kostka masła ma 200 g 🙂 Pozdrawiam 🙂
Świetne rogaliki. Trochę zmieniłam produkty, bo zamiast masła dałam olej kokosowy, cukier zastąpiłam ksylitolem a mąka była 2,5 szkl 650 i 1,5 szkl razowej. Musiałam dolać trochę płynu w pobliżu miałam wodę więc skorzystałam. Trochę się bałam co mi wyjdzie ale są pyszne.
99% są komentarze o tym jak wyglądają i kto ma apetyt, tracę czas myśląc że dowiem się czy wychodzą jak należy, np każdy ma inny piekarnik i musi opuścić czy zwiększyć temperature no nie wiem, cokolwiek po upieczeniu i odczuciach w związku z tym, a nie o ochotach.
Proszę uważniej przeczytać komentarze – są też od osób, które upiekły te rogaliki i były zachwycone. A najlepiej sprawdzić samemu 🙂
Przygotowałam rogaliki z Twojego przepisu z powidłami śliwkowymi i powiem szczerze – wow. Nigdy nie radziłam sobie zbyt dobrze z ciastem drożdżowym, ale wyszło naprawdę przepysznie. Rogaliki zniknęły ze stołu w moment… to najlepsza z możliwych rekomendacji dla Twojego przepisu. Będę wracać do tego przepisu :-)!
Bardzo się cieszę, że smakowało i dziękuję za tak miła rekomendacje 🙂
Witam, 4 szklanki maki tortowej orkiszowej. Ile to gram? Kupilam do przepisu takowa make( typ 450). Nie moge znalezc odpowiedzi. Zwykla pszenna tortowa to 160 gram.
Witam, używam standardowych szklanek o pojemności 250 ml. 1 szklanka mąki pszennej waży w tym wypadku 160 g.
Witam 🙂 Rogaliki wyszly superasne. Uzylam maki tortowej orkiszowej (pierwszy raz). Mialm problem z waga ale poradzilam sobie. 120 gram ( 1 szkl) to byla idealna waga. Nawet do podsypywania nie potrzebowalam 🙂
I to jest wiadomość! Uwielbiam, gdy smakuję i wychodzą Wam dania z moich przepisów 🙂 Dziękuję za tę wiadomość!
Witam. Ze świeżych drożdży nie trzeba zrobić rozczynu?
Witam – nie trzeba i na tym polega magia tego przepisu 🙂
Witam , jeżeli nie mam piekarnika z termoobiegiem to w takim razie na jaką temperaturę ustawić i jaki jest czas pieczenia przy funkcji góra-dół?
Proszę spróbować 220C.
super, wyglądają pysznie 🙂
i takie są 🙂 Zachęcam do skosztowania 🙂
ooo coś dla mnie 🙂 super przepis
Zrobiłam na Dzień Mamy 😍 Cudowne 🥰
Uwielbiam je, co prawda mam totalnie inny wkład, bo korzenną dynie, ale zawsze w okresie jesiennym to mój must have😉
Znajomi je uwielbiają 😍
Wykonałam je dzisiaj i jestem absolutnie zachwycona. Rogaliki wyszły pięknie złociste, puszyste i nadziane smakowitym nadzieniem. Ciasto jest miękkie i delikatne, a aromat wanilii i cynamonu nadaje mu wyjątkowego charakteru. Przygotowanie ciasta drożdżowego może wymagać trochę czasu, ale warto poświęcić chwilę cierpliwości dla tego efektu.
Fantastyczne wieści, dziękuję za skorzystanie z przepisu i życzę smacznego!