Szybkie rogaliki drożdżowe dla niecierpliwych

Szybkie rogaliki drożdżowe to genialne połączenie tradycji z niepohamowaną ochotą na coś słodkiego. Same ciasto jest dość kruche i wytrawne. Słodyczy nadaje mu nadzienie. Drożdżowe rogaliki najlepiej smakują z domową marmoladą lub powidłami.

Z podanych poniżej składników upiekłam 2 blachy małych i uroczych rogalików. Przepis jest ekspresowy, ponieważ rogaliki wyrastają tylko i wyłącznie w piekarniku. Dzięki temu nie czekasz, aż zaczyn zacznie pracować, a później, aż samo ciasto nabierze objętości. Zwyczajnie wyrabiasz ciasto, a cała reszta dzieje się w piekarniku.


Szybkie rogaliki drożdżowe – przepis:

Składniki:

  • 4 szkl mąki pszennej lub orkiszowej tortowej,

    Szybkie rogaliki drożdżowe dla niecierpliwych

  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej,
  • 1/2 szkl mleka,
  • 1 jajko,
  • 10g świeżych drożdży lub 6g drożdży instant (suchych),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli
  • 1 słoiczek marmolady lub powideł

Przygotowanie:

  1. Ustaw w piekarniku z termoobiegiem temperaturę 200°C.
  2. Zmiksuj ze sobą masło i jajko.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem.
  4. Połącz ze sobą zawartość obu naczyń, dodaj mąke i zagnieć ciasto.
  5. W razie potrzeby podsyp stolnicę mąką.
  6. Formuj z ciasta wałek, który podziel na 6 części.
  7. Z każdej z tych części uformuj okrąg i cienko go rozwałkuj.
  8. Następnie wytnij z niego 8 trójkątów.Na środku każdego wycinka połóż marmoladę i zawiń rogal.
  9. Gotowe rogale połóż na papierze do pieczenia i piecz przez około 20 minut – do uzyskania złotego koloru.

.

Szybkie rogaliki drożdżowe – rady:

Szybkie rogaliki drożdżowe są ekspresową wersją tradycyjnych drożdżowych wypieków.

W tym wypadku nie musimy czekać, aż zaczyn zacznie pracować – ciasto samo z siebie wyrośnie w piekarniku. Nic mu więcej nie potrzeba, ewentualnie odrobiny cukru pudru do posypania gotowego rogala 😉

Jako nadzienie do rogali radzę użyć gęstą marmoladę/powidła, taką, którą można kroić nożem. Wtedy mamy pewność, że podczas pieczenia nic nie wypłynie z rogalika. To cały sekret – gęstość nadzienia. Ja stosuję domowe przetwory. Szybkie rogaliki drożdżowe doskonale komponują się z kwaskowatą czarną porzeczką lub śliwkami – takie marmolady lub powidła będą najlepsze.

Dajcie znać, jak Wam smakowały.

Smacznego dnia życzę! 🙂

Nie lubisz marnować jedzenia?

 Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?

 Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

 A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Więcej o niej możesz przeczytać tu [KLIK]. Życzę Ci smacznej i owocnej lektury!

okładka "Bez Marnowania. Kuchnia Zero Waste"
“Bez Marnowania. Kuchnia Zero Waste” Anna Lesz

Zobacz też:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie lub opis, aby zobaczyć przepis 🙂

drożdżówka z jabłkami i kruszonką
Domowa drożdżówka z jabłkami i kruszonkąhttps://www.zjem-cie.pl/drozdzowki-z-kruszonka-i-jablkiem/
drodżowe z jabłkami bez wyrastania
Ciasto drożdżowe bez wyrastania z jabłkamihttps://www.zjem-cie.pl/ciasto-drozdzowe-bez-wyrastania/

(Odwiedzono 105 982 razy, 1 wizyt dzisiaj)

71 Replies to “Szybkie rogaliki drożdżowe dla niecierpliwych”

    1. O to cudnie, że pieczecie wspólnie 🙂 My te też piekliśmy razem – była walka o wałek i dodatkową porcję mąki 🙂 Działo się, ale ja to uwielbiam 🙂

  1. Uwielbiam szybkie i proste przepisy, bo w moim zabieganym życiu tylko na takie jest czas…;) Coś czuję, że lada moment będziemy wcinać rogaliki! ;)))

  2. Bardzo podoba mi się ten przepis, jak tylko zobaczyłam wpis na Facebook od razu zajrzałam! Jestem bardzo niecierpliwa a pączki są dla mnie zbyt ciężkie, rogaliki to idealny pomysł! Na pewno wypróbuje przepis 😀

    1. Witam, dziękuję za tę wiadomość – już poprawiłam pod tym kątem przepis.
      O mące wspomniałam w pkt. 4-tym 🙂

      Pozdrawiam smacznie 🙂

    1. Witam, dziękuję za pytanie. Dzięki niemu widzę, że lepiej pisać dokładną wagę. A odpowiadając na pytanie: w tym przepisie kostka masła ma 200 g 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Świetne rogaliki. Trochę zmieniłam produkty, bo zamiast masła dałam olej kokosowy, cukier zastąpiłam ksylitolem a mąka była 2,5 szkl 650 i 1,5 szkl razowej. Musiałam dolać trochę płynu w pobliżu miałam wodę więc skorzystałam. Trochę się bałam co mi wyjdzie ale są pyszne.

  4. 99% są komentarze o tym jak wyglądają i kto ma apetyt, tracę czas myśląc że dowiem się czy wychodzą jak należy, np każdy ma inny piekarnik i musi opuścić czy zwiększyć temperature no nie wiem, cokolwiek po upieczeniu i odczuciach w związku z tym, a nie o ochotach.

  5. Przygotowałam rogaliki z Twojego przepisu z powidłami śliwkowymi i powiem szczerze – wow. Nigdy nie radziłam sobie zbyt dobrze z ciastem drożdżowym, ale wyszło naprawdę przepysznie. Rogaliki zniknęły ze stołu w moment… to najlepsza z możliwych rekomendacji dla Twojego przepisu. Będę wracać do tego przepisu :-)!

  6. Witam, 4 szklanki maki tortowej orkiszowej. Ile to gram? Kupilam do przepisu takowa make( typ 450). Nie moge znalezc odpowiedzi. Zwykla pszenna tortowa to 160 gram.

  7. Witam 🙂 Rogaliki wyszly superasne. Uzylam maki tortowej orkiszowej (pierwszy raz). Mialm problem z waga ale poradzilam sobie. 120 gram ( 1 szkl) to byla idealna waga. Nawet do podsypywania nie potrzebowalam 🙂

  8. Witam , jeżeli nie mam piekarnika z termoobiegiem to w takim razie na jaką temperaturę ustawić i jaki jest czas pieczenia przy funkcji góra-dół?

  9. Uwielbiam je, co prawda mam totalnie inny wkład, bo korzenną dynie, ale zawsze w okresie jesiennym to mój must have😉
    Znajomi je uwielbiają 😍

  10. Wykonałam je dzisiaj i jestem absolutnie zachwycona. Rogaliki wyszły pięknie złociste, puszyste i nadziane smakowitym nadzieniem. Ciasto jest miękkie i delikatne, a aromat wanilii i cynamonu nadaje mu wyjątkowego charakteru. Przygotowanie ciasta drożdżowego może wymagać trochę czasu, ale warto poświęcić chwilę cierpliwości dla tego efektu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *