Pączki pieczone twarogowe są przepyszne. Zawsze wychodzą i robi się je bardzo szybko i to z kilku składników. Z zewnątrz mają lekko chrupiącą skórę, która skrywa delikatnie słodkie i miękkie wnętrze. W smaku przypominają nieco sernik. Piecze się je w piekarniku, więc ma się nad nimi pełną kontrolę. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywałaś pączków, to sugeruję zacząć od tego przepisu. A dopiero później zrobić klasyczne smażone pączki.
Pączki z piekarnika polecam każdemu, kto nie ma czasu na przygotowywanie ciasta drożdżowego i mierzenia temperatury tłuszczu. Tu wszystko praktycznie robi się samo. A smak jest powalający.
Pączki pieczone twarogowe – przepis:
Składniki na ok 12 szt.
- 250 g twarogu (u mnie chudy)
- 1 jajko
- łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 szkl. mąki pszennej*
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Zmiksuj na gładką masę: twaróg, jajko, oba cukry i sól.
- Do masy serowej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ręcznie wyrób zwarte i miękkie ciasto. Uformuj z niego 2 wałeczki i każdy pokrój na równej wielkości kawałki – łącznie powinno ich być 12 szt.
- Z odciętych kawałków uformuj w dłoniach małe kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 25 minut w 180°C (grzanie góra-dół).
*U mnie szklanka ma standardową objętość 250 ml
Pączki pieczone twarogowe – rady:
Fit pączki – jeśli zamienisz mąką pszenną na orkiszową tortową, a cukier na 2 łyżki ksylitolu, to otrzymasz pyszne pączki o potrąconej ilości kalorii.
Twaróg – może też być pełno lub półtłusty.
.
Co jeszcze na Tłusty Czwartek?
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.
Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓
Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku,Instagramielub do Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Chyba mogę użyć mascarpone zamiast twarogu? Jak myślisz?
Myślę, że mascarpone nie utrzyma ciasta.