Lody z awokado są słodkie, kremowe i bardzo smaczne. Awokado nadaje im aksamitnej tekstury i wzorowo chłonie słodki smak banana. Całość delikatnie łamie sok z cytryny. Jeżeli nie lubisz awokado, to koniecznie spróbuj tego przepisu! Smak awokado nie jest tu wyczuwalny. Zakochasz się w tych lodach, bo są niemoralnie dobre i szybkie!
Można je zrobić w jedną minutę, jeśli już masz zamrożone banany 🙂 Nie potrzebujesz żadnej maszynki do lodów, jedynie sprawny blender 🙂 A najlepsze jest w tych lodach to, że w 100% są roślinne, a zupełnie na takie nie wyglądają 😉
Lody z awokado – przepis:
Składniki:
- 2 duże banany,
- 1 awokado,
- sok z 1/4 cytryny,
- opcjonalnie syrop klonowy do smaku (ja mam taki)
Przygotowanie:
- Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki i włóż na min. 1 godzinę do zamrażalki.
- Obrane i wypestkowane awokado zblenduj z zamrożonymi bananami. I gotowe 🙂
Lody z awokado – rady
Ta receptura jest bazowa. Do lodów możesz dodać mięte, pokruszone orzechy, albo czekoladę i ponownie je zamrozić na około 1 godzinę. Dzięki temu będziesz mogła formować z nich apetyczne gałki.
.
Czekoladowa polewa do lodów na szybko – RAW:
.
Składniki:
- 1,5 łyżki surowego kakao
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Całość należy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę oliwy lub syropu klonowego.
Tak przygotowany sos można przechowywać przez kilka dni w lodówce. A jeśli zgęstnieje, to można włożyć szklankę z sosem do miseczki z ciepłą wodą – sos rozpuści się.
Przyznam, że ten sos jest tak pyszny, że można mieć problem, żeby go od razu nie zjeść 🙂
Ja na pewno poleje jeszcze nim naleśniki z owocami dla dzieciaków, które mam dziś w planie.
Przepis dostępny też w wersji audio – posłuchaj 🙂
.
Przepis dostępny też w wersji audio – posłuchaj 🙂
Zobacz też:
Wystarczy “kliknąć” w zdjęcie lub opis, aby poznać przepis.
Super pomysł na lody z pewnością wypróbuje 😀
Zatem już teraz życzę smacznego 🙂 Pozdrawiam smacznie w te gorące dni 🙂
Ekstra! Nie wpadłabym na to, żeby zrobić z awokado. Zazwyczaj używałam banana, mango.
Można i wychodzą słodkie lody o apetycznej konsystencji 🙂
Domowe lody są najlepsze i mamy pewność co do ich jakości 🙂 Bardzo ciekawe pomysły!
Dziękuję, takie lody nie dość, że pięknie wyglądają, jeszcze lepiej smakują, to są zdrowe. Czego chcieć więcej?:)
kiedys próbując zblendować mrożone banany praktycznie spaliłam blender..
Banany musza byc pokrojone w plasterki i blender powinien dac rade. Ja kiedys na ugotowanej ciecierzycy spalilam blender ?
A można zamiast syropu klonowego użyć miodu?
Naturalnie 🙂
Super przepis. Aż sobie zrobiłam zdjęcie, żeby mieć go zawsze pod ręką. Czegoś takiego szukałam. Dzięki!