Naleśniki z jajecznym nadzieniem – pyszne!

Dziś zaprezentuje przepis na naleśniki z jajecznym nadzieniem – rewelacyjne i oryginalne danie. Miałam przyjemność poczęstować nimi zdeklarowanego mięsożercę – zakochał się w nich i nie przeszkadzało mu, że nie ma w nich mięsa:)

Składniki (ciasto):

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jaka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia

Składniki (nadzienie):

  • 4-5 jaj ugotowanych na twardo,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • łyżka masła i mąki,
  • sól,
  • świeżo zmielony lub młotkowany pieprz,
  • olej do zmażenia

Przygotowanie (naleśniki) :

  1. Mąkę przesiewamy, mleko mieszamy z wodą.
  2. Jajka miksujemy w celu uzyskania puszystej masy.
  3. Do jajek stopniowo dodajemy mąkę i mleko z wodą – całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy cienką warstwę ciasta  – pieczemy z obu stron na złocisty kolor.

Przygotowanie (farsz):

  1. Jajka obrać ze skorupek i posiekać na drobną kostkę.
  2. Masło roztopić w rondlu, dodać mąkę – całość wymieszać i zdjąć z ognia.
  3. Stopniowo dolewać do masy mleko oraz jogurt naturalny – zagotować, stale mieszając i następnie zdjąć z ognia.
  4. Posiekany szczypiorek i jajka dodać do “śmietankowej” masy, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotowanie (finał):

  1. Ciepłym farszem posmarować naleśniki i zwinąć je w ciasne ruloniki.

    Naleśniki z jajecznym nadzieniem
    Naleśniki z jajecznym nadzieniem
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić naleśniki.

Tak przygotowane naleśniki z jajecznym nadzieniem można podawać jako samodzielne danie z surówką z kiszonej kapusty lub jako dodatek do żurku.

Jajeczne naleśniki wyglądają bardzo kusząco, a smakują jeszcze lepiej;)

Życzę miłej zabawy podczas przygotowywania obiadu.

Smacznego!

(Odwiedzono 2 573 razy, 1 wizyt dzisiaj)

6 Replies to “Naleśniki z jajecznym nadzieniem – pyszne!”

    1. Ciasto jest delikatne w smaku, ale jak widać, każdy z nas ma swoje preferencje;) Chętnie dodam przy następnej okazji serek topiony i dam znać, jak to wpłynęło na danie:)

    1. Moim zdaniem sos jest zbędny, bo jest go wystarczająco dużo w nadzieniu:) Ale myślę, że można spróbować z sosem śmietanowym:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *