Dziś zaprezentuje przepis na naleśniki z jajecznym nadzieniem – rewelacyjne i oryginalne danie. Miałam przyjemność poczęstować nimi zdeklarowanego mięsożercę – zakochał się w nich i nie przeszkadzało mu, że nie ma w nich mięsa:)
Składniki (ciasto):
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jaka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól,
- tłuszcz do smażenia
Składniki (nadzienie):
- 4-5 jaj ugotowanych na twardo,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/2 szklanki mleka,
- garść posiekanego szczypiorku,
- łyżka masła i mąki,
- sól,
- świeżo zmielony lub młotkowany pieprz,
- olej do zmażenia
Przygotowanie (naleśniki) :
- Mąkę przesiewamy, mleko mieszamy z wodą.
- Jajka miksujemy w celu uzyskania puszystej masy.
- Do jajek stopniowo dodajemy mąkę i mleko z wodą – całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy cienką warstwę ciasta – pieczemy z obu stron na złocisty kolor.
Przygotowanie (farsz):
- Jajka obrać ze skorupek i posiekać na drobną kostkę.
- Masło roztopić w rondlu, dodać mąkę – całość wymieszać i zdjąć z ognia.
- Stopniowo dolewać do masy mleko oraz jogurt naturalny – zagotować, stale mieszając i następnie zdjąć z ognia.
- Posiekany szczypiorek i jajka dodać do “śmietankowej” masy, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotowanie (finał):
- Ciepłym farszem posmarować naleśniki i zwinąć je w ciasne ruloniki.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zarumienić naleśniki.
Tak przygotowane naleśniki z jajecznym nadzieniem można podawać jako samodzielne danie z surówką z kiszonej kapusty lub jako dodatek do żurku.
Jajeczne naleśniki wyglądają bardzo kusząco, a smakują jeszcze lepiej;)
Życzę miłej zabawy podczas przygotowywania obiadu.
Smacznego!
(Odwiedzono 2 573 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Znam tortillę w podobnym wydaniu, ale naleśniki widzę pierwszy raz. 🙂 Wyglądają pysznie!
Zachęcam do wypróbowania przepisu, naleśniki smakują obłędnie:)
Naleśniki ok. Ciasto tylko słabe. Ogólnie do farszu dodałbym jeszcze serek topiony i wtedy przepis byłby w sam raz. Pozdrawiam.
Ciasto jest delikatne w smaku, ale jak widać, każdy z nas ma swoje preferencje;) Chętnie dodam przy następnej okazji serek topiony i dam znać, jak to wpłynęło na danie:)
A czy mozna to podac z jakims sosem ?
Moim zdaniem sos jest zbędny, bo jest go wystarczająco dużo w nadzieniu:) Ale myślę, że można spróbować z sosem śmietanowym:)