Tarta z budyniem i borówkami – najszybszy przepis :)

Tarta z budyniem i borówkami to szybkie i smaczne ciasto. Robi się je ekspresowo i do tego bardzo przyjemnie. Cieszy oko i szybko znika ze stołu. Zamiast borówek można dodać inne owoce – polecam maliny. Tarta z budyniem i owocami kochają dzieci, a o dorosłych już nie wspomnę 🙂


Tarta z budyniem i borówkami –  przepis:

Składniki – Ciasto:

200 g mąki,
100 g masła,
1 żółtko,
1-2 łyżek zimnej wody,
1/3 szkl. cukru pudru lub Stevii

Składniki – Budyń:

1,5 szkl. mleka (krowie lub kokosowe)
2 surowe żółtka (białka schowajcie do lodówki – zrobimy z nich gniazdka bezowe),
2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej,
1 opakowanie cukru waniliowego (ok 16 g),
1 łyżka masła,
do ozdoby borówka amerykańska ok 300 g (ale czym więcej tym lepiej)


Przygotowanie:


I. Ciasto:

Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, masło i słodziwo. Następnie dodajemy żółtko i zimną wodę. Całość zagniatamy w gładkie ciasto, formujemy je w kulę, a następnie owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy je na formę do tarty( Ø 26 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut – do zarumienienia.

II. Budyń:
Żółtka staranie mieszamy z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i połową szklanki mleka.
1 szkl. mleka wlewamy  do rondelka, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy mleko zacznie się podnosić to wlewamy mieszankę mleka z żółtkami (patrz pkt.1), palnik ustawiamy na minimum i energicznie mieszamy.
Budyń przez około minutę gotujemy i mieszamy, a następnie wlewamy na wcześniej upieczony spód ciasta.
Tatrę ozdabiamy owocami i gotowe 🙂


Tarta z budyniem i borówkami to jedno z moich ulubionych ciast. W sezonie letnim, gdy świeżych owoców jest pod dostatkiem często ją robię. Zdecydowanie polecam dla każdego, bo prościej nie da się zrobić tarty z kremem budyniowym i owocami – serio, sprawdźcie sami 🙂

Tarta z budyniem i borówkami- Rady:

Tarta z budyniem i owocami
Pyszna, łatwa i szybka tarta z budyniem i borówkami. Jeśli wolisz możesz dodać inne owoce i cieszyć smakiem tarty z kremem budyniowym 🙂

Leniuszkom i optymalizatorom własnego czasu w kuchni podpowiadam, że zamiast własnego budyniu mogą wykorzystać ten z paczki. Wtedy proszę wykorzystać 2 saszetki budyniu i dodać trochę mniej mleka, niż jest to wskazane na opakowaniu. Ja jednak zachęcam Cię do zrobienia własnego budyniu 🙂

Zamiast borówek można dodać maliny, ale wtedy tarta będzie mniej trwała (bo maliny puszczą sok). Moja rada –  zjeść ją tego samego dnia, co zapewniam nie będzie trudne 🙂

W tym wydaniu tarta jest delikatnie słodka, co mi osobiście bardzo odpowiada. Ale jeśli Ty preferujesz słodsze ciasta, to dodaj do masy budyniowej cukier.

To może Cię zainteresować – rzuć okiem 🙂

domowy budyń niskokaloryczny
Dietetyczny budyń czekoladowy jest idealny dla każdego łasucha oraz dla osób na diecie lub z nietolerancjami pokarmowymi.

Czekoladowy budyń – w 100% domowy i bez cukru i mleka zwierzęcego. Ale jak się uprzesz, to możesz go też “pocukrzyć” i przygotować na mleku krowim. Wybór należy do Ciebie 🙂

Budyń z awokado
Czekoladowy mus z awokado. Smakuje i wygląda, jak budyń 🙂

Czekoladowy mus z awokado – bez gotowania 🙂 Gotowy po 3 sekundach pracy blendera 🙂 Takie czary 🙂

Mleko z wiórków kokosowych
Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe z wiórek. Oszczędny napój roślinny, który sama przygotujesz w domu. Bardzo trwały, można go trzymać przez tydzień w lodówce. Do tego rady, jak zrobić mąkę kokosową 🙂 I nic się nie zmarnuje 🙂

Tort Panna Cotta
Dietetyczna Panna Cotta – odchudzona z nadmiaru kalorii 🙂

Jogurtowy torcik, ala Panna Cotta z malinami – spieszmy się póki są 🙂 Fajne lekkie ciasto bez pieczenia i cukru. Delikatnie słodkie i niezwykle pyszne 🙂

Sernik bez pieczenia z twarogu z wiaderka
Sernik na zimno z twarogu z wiaderka

A na koniec prosty sernik z wiaderka – z cukrem, żeby nie było 🙂 Można wykorzystać mrożone owoce do jego wykonania.

(Odwiedzono 34 630 razy, 1 wizyt dzisiaj)

16 Replies to “Tarta z budyniem i borówkami – najszybszy przepis :)”

    1. Jak zrobisz wlasny budyn, jak w przepisie, to odkryjesz, ze on jest bez korzucha ? A na upartego zawsze mozesz zamienic budyn czekolada lub dżemem ?

    1. Robiłam też taką tartę w zdrowszej wersji – wyglądała identycznie ,dlatego nie wrzuciłam jeszcze zdjęcia 🙂 Zamieniłam tylko cukier na stevie, a cukier waniliowy na kilka kropelek ekstraktu z wanilii. Całość zrobiłam na mące orkiszowej. Wyszło zacnie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *