W ten piękny i słoneczny dzień zapraszam Cię na mus z batatów. Jest puszysty, małoskładnikowy i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych 😉 . Wystarczy 5 składników i odrobina chęci, a krem z batatów na słodko rozpieści Cię na maksa. To co, robimy wspólnie deser z batata? Jak go raz skosztujesz, to będziesz chciała jeszcze… 🙂
Jeśli jeszcze nigdy nie jadłaś słodkich ziemniaków, to podpowiem Cię, że są bardzo smaczne i godne uwagi. Znajdują zastosowanie w daniach zarówno wytrawnych (zupa krem, pieczone bataty) jak i słodkich. Pataty, bo tak też jest nazywane to warzywo są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. W ostatnim czasie śmiało rywalizują z naszym polskim ziemniakiem, ale jeszcze daleko im do jego przystępnej ceny. Za to można je kupić bez większego problemu. Są w stałej ofercie sklepu z uśmiechniętym owadem oraz jego sąsiada z żółtym logiem.
Mus z batatów – przepis
Składniki:
1 ugotowany batat*,
łyżka masła orzechowego (u mnie było z nerkowców, ale zwykłe też jest super),
łyżka miodu,
łyżka oliwy z oliwek,
garść liści szałwii lub melisy
Przygotowanie:
Batata zblenduj z masłem orzechowym, oliwą i masłem orzechowym. Podawaj z listkami szałwii – pięknie urozmaicą smak 🙂
Mus z batatów można podawać jako deser, ale równie świetnie się sprawdzi również jako śniadanie, czy inna przekąska 🙂 Jest słodki, syty i cieszy podniebienie.
Jak ugotować bataty?*
Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Zalewamy wodą i od momentu zagotowania gotujemy około 20 do 25 minut.
Mus z batatów – ciekawostki:
Ugotowany batat bez skórki ma jedynie 76 kcal na 100 g, dla porównania 100 g ziemniaków w mundurkach ma ok 87 kcal. Nie dziwi więc fakt, że bataty na diecie cieszą się popularnością 🙂
Po obraniu ze skórki bataty należy natychmiast ugotować lub zalać wodą, bo szybko się utleniają i nieestetycznie ciemnieją.
Bataty należy przechowywać w suchym i chłodny miejscu, ale nie w lodówce, bo to im nie służy.
Jeśli masz w domu małe dziecko, to podczas rozszerzania diety taki mus może stać się jednym z ulubionych dań Twojego maluszka. Wtedy sugeruję ograniczyć jego skład jedynie do ugotowanego batata i odrobiny masła. Zresztą każda mama wie najlepiej co lubi i może jej pociecha 🙂
Przepis na to cudo mam dzięki Marcie z Dietetyka On Line. Gdy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że będzie mi z nim po drodze 🙂
Inne dania z batatów:
Pyszna i sycąca zupa-krem z batatów. Magazyn Kulinarny Durszalak rozpływał się nad jej urodą i smakiem w marcowym wydaniu Nr 1/18.
Pieczone bataty rodem z piekarnika. Wybaczcie jakość zdjęcia – to z początków mojego blogowania. Jednak, jeśli cenisz smak ponad urodę zdjęcia, to ten przepis jest dla Ciebie! 🙂
Raz sprobowalam frytek z batata i nue bylo to dobre doswiadczenie. Moze dam mu jeszcze szanse.
Może to kwestia przepisu? Lub zwyczajnie to warzywo nie jest dla Ciebie?:)
Powiem Ci szczerze, a raczej napiszę, że bardzo zaintrygowałaś mnie tym przepisem!
Bardzo mnie to cieszy 🙂 Już teraz życzę smacznego:)
Batat z masłem orzechowym? Uwielbiam musy, dlatego ta kulinarna pozycja wędruje do przetestowania 😉
Tak, batat z masłem orzechowym – obłędne połączenie, prawda?:)
Bataty na słodko? Czemu nie. Może bardziej mi posmakują, bo za bardzo za nimi nie przepadam
Bataty naturalnie są słodkie ,a jak jeszcze się podkręci tę słodycz, to wychodzi pyszny deser 🙂
Powiem Ci że wygląda wow !
Nie przepadam za batatami na słodko ale to chętnie bym spróbowała.
A ja martwiłam się, że to zdjęcie nie oddaje urody deseru:) Dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu 🙂
Nie jadlam jeszcze batatow w takiej formie 🙂
Uwielbiam bataty <3 Muszę kiedyś wypróbować ten deser 🙂
Musu z batatów to ja jeszcze nie robiłam 😀
Połączenie ciekawe, odważę się przygotować taki mus:)
ooo Ten mus wygląda całkiem nieźle, chyba mogłabym go spróbować, choć nie jestem na diecie.;-p
No właśnie, to deser dla wszystkich 🙂 Życzę smacznego 🙂
Muszę koniecznie wypróbować, poniewaz mam ostatnio fazę właśnie na Bataty. Uwielbiam je 🙂
Zrobie!!! Dzieki za przepis!
Batatow w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę sprawdzić jak to smakuje
Masła orzechowego to nie mogło tam zabraknąć <3 😀
Wyszło bardzo smacznie ?
Swietnie, zapraszam tez po inne przepisy ?
Ze słodkimi dodatkami ostrożnie (kilka rodzynek, żurawiny suszonej lub daktyl). Raczej troszkę soku z cytryny dla podkręcenia, a w sezonie dodałam sporą truskawkę. Kapka mleka kokosowego, z przypraw imbir i kardamon i wychodzi taka egzotyczna pychotka. Warto popróbować różnych kombinacji 👍
Zgadzam się – trzeba bawić się gotowaniem 🙂