Szybki placek na jogurcie i oleju, to proste i oszczędne ciasto. Z niewielu składników uzyskasz rodzinną blachę ciasta. Nie znam prostszego przepisu na placek z owocami i kruszonką. To ciasto zawsze wychodzi, polecam je każdemu, a zwłaszcza osobom, które twierdzą, że nie potrafią piec.
Ten przepis dostałam od kuzynki i zakochałam się w jego prostocie. Tu nie ma mowy o precyzyjnym odmierzaniu składników. Po prostu wszystko się ze sobą miesza i wrzuca do pieca.
Szybki placek na jogurcie i oleju – przepis:
Składniki na blachę o wym. ok: 34×23 cm:
- 3 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy (zobacz, jak zrobić własny)
- 3/4 szkl. oleju
- 1 duży jogurt naturalny (400g)
- 3 szkl. mąki
- 1 duży proszek do pieczenia (30g)
- ulubione owoce – u mnie 4 duże jabłka
kruszonka:
- ½ szkl. mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 60 g zimnego masła
Przygotowanie:
- Jajka, cukry, olej i jogurt ubij na puszysta masę.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki, najlepiej za pomocą trzepaczki rózgi.
- Posyp placek odrobiną mąki i połóż na nim owoce, u mnie to plasterki jabłek.
- Teraz czas na kruszonkę – zagnieć ręcznie jej składniki i posyp nią ciasto.
- Placek piecz ok 30 minut do „suchego patyczka” w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół).



Szybki placek na jogurcie i oleju – rady:
Zamiast jogurtu możesz użyć kefiru.
Owoce możesz wymieniać na taki jak lubisz. Ja serwowałam to ciasto już z jabłkami rabarbarem, śliwki też się tu świetnie sprawdzą.
To ciasto lepiej trzymaj z dala od dzieci 🙂 Moje wyjadły całą kruszonkę z niego. A jak zapytałam dlaczego? To odpowiedziały, że ta kruszonka, to taka słodycz dla nich 🙂 Poniżej zdjęcie ciasta zaraz po upieczeniu, jeszcze z kruszonką. Żeby nie było, że nie umiem robić kruszonki 😛



Zobacz też inne przepisy na całą blachę ciasta:
Sernik pływający – lekki, pyszny i oszczędny
Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami
Najlepszy biszkopt z pianką truskawkową – Smak dzieciństwa
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku,Instagramie lub do Zamkniętej Grupie Kulinarnej Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera
To przepis godny polecenia 🙂 szybkie i smaczne ciasto. Przygotowuję je zawsze, gdy bez wcześniejszej zapowiedzi przyjeżdżają do mnie goście. Można dodawać różne owoce, dzięki czemu możemy uzyskać różny smak. Ja też najczęściej dodaje jabłka, bo zawsze mam je w domu. Moja rodzina lubi też ze śliwkami 🙂
Ten placek to prawdziwy ratunek, gdy na szybko trzeba coś upiec 🙂 Cieszę się, że skorzystała Pani z przepisu. W przyszłości muszę zrobić lepsze zdjęcie tego ciasta, aby w całości pokazać jego urodę (czyt. z kruszonką).
Takie ciasta są na miarę moich mozliwosci. Super 🙂
Ze mną wszystko stanie się proste w kuchni 🙂