Od kilku dni chodził za mną klasyczny biszkopt z pianką truskawkową – to moje ulubione ciasto z czasów dzieciństwa. Jest domowe, łatwe i pyszne. Każdego lata mamy (w moich rodzinnych stronach) przygotowywały takie specjały swoim pociechom. Na każde urodziny czy szkolną imprezę rodzice piekli dla swoich dzieci to ciasto. Dziś jestem już dorosła, a sentyment do placka z pianką truskawkową pozostał. Lato już dawno minęło, ale od czego są mrożone truskawki? 🙂
Poza tym ostatnio sporo było u mnie fit przepisów, więc dla równowagi podaję też recepturę na normalne klasyczne ciasto, kiedyś popularnie nazywane plackiem.
Biszkopt z pianką truskawkową – przepis:
Składniki – biszkopt:
- 6 jaj,
- 1 szkl. mąki pszennej lub tortowej orkiszowej,
- 1 szk. drobnego cukru do wypieków,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki – pianka truskawkowa:
- 500 ml śmietany 30% lub 18%.
- 450 g mrożonych/świeżych zmiksowanych truskawek,
- 2 czerwone galaretki
Przygotowanie:
I. Biszkopt:
- Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno, następnie stopniowo dodawaj cukier.
- Do puszystej masy dodaj żółtka i nadal miksuj do uzyskania jednolitego koloru.
- W 2 góra 3 turach dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – miksuj krótko, ale zdecydowanie.
- Lub całość wymieszaj szpatułką, ruchem od wewnątrz. Pamiętaj im krócej mieszasz tym biszkopt wyższy wyrośnie.
- Biszkopt wylej na standardową blachę do pieczenia – wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 – 40 minut w 130°C (góra-dół).
II. Pianka truskawkowa:
- 2 galaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do stężenia.
- Bitą śmietanę ubij na sztywno, dodaj mus truskawkowy i galaretkę – całość zmiksuj na gładko.
III. Składanie ciasta:
- Na wystudzony biszkopt (jeszcze w blaszce) wylej truskawkową piankę. Całość wyrównaj i ewentualnie posyp startą czekoladą.
- Ciasto wstaw do lodówki na godzinę, aby pianka truskawkowa się zestaliła.
Prawda, że proste? A jakie dobre, place lizać! 🙂
Ostatnio poczęstowałam moich gości tym ciastem, zapowiedziałam, że dziś nie będzie fit, tylko po domowemu. Powiem Wam, że biszkopt z pianką truskawkową zrobił furorę! Zjedliśmy za jednym posiedzeniem zawartość całej blachy…
Szczerze powiedziawszy, to 2 kawałki tego ciasta zdecydowanie sycą, ale tak byliśmy spragnieni tego biszkoptu, że jak dzikusy się nie niego rzuciliśmy 🙂
A ja podczas konsumpcji biszkoptu uknułam w głowie plan, że niebawem przygotowuję lżejszą jego wersję, tak dla porównania. Na przykład takim bez pieczenia [Torcik Panna Cotta – KLIKNIJ] Co sądzicie o takim pomyśle?
Pozdrawiam smacznie!
Anna Lena
Zapraszam Cię również pod pobrania Bezpłatnego e-booka z przekąskami z warzyw – są tam nawet pyszne ciasta, serio! Zobacz, a pocieknie Ci ślinka 😉
Ps. Zobaczcie też:
Biszkopt z polewą czekoladową i łatwym kremem
Moja mama jest mistrzynią w tego typu ciastach. Koniecznie muszę podrzucić jej Twój przepis.
O, to bardzo mi miło i proszę pozdrowić ode mnie Mamę 🙂
Kurcze no i będę teraz musiała zrobić. Takiego smaka mi tym zdjęciem zrobiłaś.
Chyba nie ma wyjścia, ale zapewniam, że warto 🙂
Bardzo lubię takie lekkie ciasta na biszkopcie 🙂
Ja też – nie zapychają, a jak smakują… 🙂
A u Ciebie znów pysznościowy przepis 🙂
Miło mi to przeczytać – dziękuję 🙂
Nie dziwię się, że tak szybko zniknął, wygląda jak różowa chmurka i z pewnością jest pyszny ♥
Ta pianka na biszkopcie faktycznie jest lekka jak chmurka 🙂 Celne porównanie 🙂
Takie ciasta to ja lubię 🙂 Do smaków dzieciństwa tez często powracam
Ten czar dzieciństwa i jego smaki… 🙂
Gdzieś w zamrażalniku mam porcję porcję truskawek, chyba już wiem jak je spożytkować. 😉
Super, to życzę prawdziwej uczty 🙂
Niesamowicie zachęcające zdjęcia. Ja zazwyczaj mam problem z pieczeniem biszkoptu. Chętnie jednak spróbuje.
Zdjęcia to była moja zmora, więc bardzo miło mi czytać, że się podobają 🙂 Ten biszkopt jest prosty, po wystygnięciu delikatnie opadnie, ale to nie szkodzi, będzie więcej miejsca na truskawkową piankę 🙂
Świetny pomysł z tą pianką, chętnie spróbuję ją przygotować jako samodzielny deser. Uwielbiam truskawki, śmietanę też. Jak dla mnie- bomba ?
Ja na etapie robienia ciasta, miałam poważny problem, żeby nie zjeść całej tej pianki… 🙂 Więc jako samodzielny deser nada się znakomicie 🙂
Strasznie mnie kusisz 🙂
Bardzi się staram, aby ten blog był kuszący 🙂
Witam
Chciałbym to ciacho jutro zrobić na walentynki ❤ tylko mam pytanie…chcę użyć mrożonych truskawek…czy przed miksowaniem mam je rozmrozic ?
Pozdrawiam
Witam, mozna je rozmrozic lub zrobic tak, jak ja,czy utluc je w woreczku i nastepnie zblendowac ?
Witam, galaretka w trakcie dodawania ma być w postaci lejacej, czy galaretkowatej? 🙂
Witam, galaretka powinna byc juz troszke zestalona ☺
To ciacho wygląda tak apetycznie! Szczególnie ta pianka i tarta czekolada na wierzchu, swojskie i pyszniutkie
Swoje zawsze najlepsze 🙂