Tort panna cotta bez pieczenia (i cukru) – daj się oczarować :)

Tort panna cotta – to lekka i przyjemna propozycja podania tego pysznego włoskiego deseru. W moim wydaniu panna cotta jest bez cukru i śmietany. Dzięki temu można ją pałaszować z uśmiechem na twarzy, a na koniec poprosić jeszcze o dokładkę 🙂 Miękki jogurtowy puszek zwieńczony  malinowym akcentem rozpieści nasze podniebienie. Warto ulec takiej smacznej i zdrowej zachciance.

 

 


 

Tort panna cotta – przepis: 

 

Składniki – biała warstwa: 

Tort Panna Cotta

 

  • 500g jogurtu naturalnego,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 3 łyżki jasnego syropu z agawy lub innego słodziwa,
  • 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody,
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • wiórki kokosowe do dekoracji

 Składniki – czerwona warstwa: 

  • 300 g malin lub truskawek (u mnie maliny)
  • 2 łyżeczki syropu z agawy,
  • 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody,

 

Przygotowanie:

 I. Biała warstwa:

  1.  3 łyżeczki żelatyny mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy.
  2. Mleko, syrop z agawy i ekstrakt z wanilii delikatnie podgrzewamy.
  3. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jogurt – całość dokładnie mieszamy trzepaczką.
  4. Gotową masę wylewamy na tortownicę (ok Ø 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki do stężenia na około 1 godzinę.

 II. Czerwona warstwa: 

  1. 3 łyżeczki żelatyny mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.
  2. Maliny miksujemy razem z zestaloną żelatyną na gładko.
  3. Malinową masę delikatnie rozsmarowujemy na białą już zestaloną część panna cotty.
  4. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy na 2 do 3 godzin do lodówki.

Po wskazanym czasie tort panna cotta będzie już zestalony i gotowy do podania.

Tort Panna Cotta
Dietetyczna Panna Cotta – odchudzona z nadmiaru kalorii 🙂

 

 Tort panna cotta – ciekawostki:

Panna cotta to włoski specjał, którego bazą jest gotowana śmietana z żelatyną. Gotową masę przelewa się do małych pojemniczków i czeka aż całość zestali się. Następnie panna cottę wyjmuje się z formy i umieszcza się na talerzyku. Całość ozdabia się sosem owocowym (często truskawkowym) i owocami.

Geneza tortu panna cotta

Szczerze powiedziawszy na pomysł zrobienie z panna cotty toru wpadłam z lenistwa… Nie chciało mi się szukać odpowiednich pojemniczków, a czas gonił… Więc pomyślałam, że zrobię jedną dużą panna cotte. I muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment 🙂

 

A jeśli szukasz jeszcze innych pomysłów na tory i desery bez pieczenia, to polecam Ci również:

Prosty sernik na zimno z twarogu z wiaderka l bez pieczenia – klasyczny, lekki i delikatnie słodki

Niezawodny Bananowiec bez pieczenia

Torcik fitness – dietetyczne ciasto jogurtowe bez mąki i pieczenia

Wegański tort a’la Rafaello – słodko i zdrowo

Malinowa pianka z agaru

Kokosowy pudding chia z mango – kusi i pobudza zmysły

 

Szukasz kulinarnych inspiracji?

Spotkajmy się też wmojej kulinarnej grupie lub na Fan Page Bloga na Facebooku a także na Instagramie.

Pozdrawiam smacznie!

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 3 815 razy, 2 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

22 Replies to “Tort panna cotta bez pieczenia (i cukru) – daj się oczarować :)”

  1. Ojej! Uwielbiam lekkie desery, a panna cotta to dla mnie numer jeden, zaraz przy porządnym tiramisu. Całe ciasto jak panna cotta? Trzeba to wypróbować 🙂

    1. Dla mnie to wyzwanie, postaram sie w najblizszym czasie zrobic wegańską panna cotte nez nabialu. Juz mam nawet na nia pomysl. Ale najpierw musze przetestowac nim Ci polece ☺

  2. Ostatnio zrobiłam 1 raz panna cotte w domu i…zakochałam się! zwłaszcza z malinami, które dodadzą świeżości i kwasku – super sprawa 😀 Twoje ciasto wygląda równie bosko!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *