Na wiosenne upały polecam Ci napój z pokrzywy. Jest pyszny, orzeźwiający i bardzo prosty. Jeśli masz choć skrawek ogródka, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że znajdziesz w nim pokrzywę. Przyrządzisz z niej napój, który w opinii mojego męża smakuje podobnie do wody z miętą. Taki “trunek” będzie idealnym dodatkiem do sałatek i grillowych przyjęć. Pokrzywa usuwa wiosenne zmęczenie, walczy z anemią, wzmacnia odporność, dodaje energii, i rozprawia się z reumatyzmem. Powyżej wymieniłam tylko kilka jej walorów zdrowotnych. Warto pochylić się nad tym “chwastem”, bo działa cuda – tylko trzeba dać mu szansę.
Składniki:
garść listków młodej pokrzywy,
sok z cytryny
zimna woda
ewentualnie kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Listki pokrzywy umieść w dzbanie i pognieć je łyżką.
Dodaj sok z cytryny wodę i kostki lodu.
Całość wymieszaj i gotowe 🙂
Jak widać, to żadna filozofia przygotować prosty, smaczny i zdrowy napój z pokrzywy.
Jeśli nie masz możliwości zerwania świeżej pokrzywy, to w ostatnim czasie można ją spotkać na bazarkach i w sklepach ze zdrową żywnością.
Napój z pokrzywy – rady praktyczne:
- najlepsze będę młode pędy pokrzywy – zbierane z górnych trzech pięter rośliny,
- młoda pokrzywa nie parzy,
- gdybyś trafił/a na parzącą pokrzywę, to wystarczy ją sparzyć gorącą wodą,
- najlepiej zbierać pokrzywę przed kwitnieniem, bo później swoje najcenniejsze właściwości oddaje kwiatom, a liście i łodygi stają się włókniste.
Kiedy zbierać pokrzywę?
- Pokrzywa najsmaczniejsza i najwartościowsza będzie od kwietnia do początków czerwca – przed kwitnięciem.
Pokrzywa w kuchni:
- Wiosenne liście i pędy pokrzywy idealnie wzbogacą smak koktajli, sałatek, surówek, zup, naleśników i jajecznicy.
- sok z pokrzywy świetnie działa na odporność,
- z ususzonych liści można przyrządzić napar – wzmacnia odporność, ma działanie moczopędne, poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry, a także obniża poziom cukru we krwi,
- potrawy z pokrzywy są wskazane w diecie ubogiej w sól,
- pokrzywa stosowana była dawniej podczas transportu świeżych ryb, raków i mięsa, ponieważ zabezpieczała towar przed psuciem się. Teraz zastępują ją chłodziarki i kostki lodu 🙂
Antyczne i ludowe ciekawostki na temat pokrzywy:
- Słowianie uważali, że jest magiczna i odpędza duchy,
- Germanie poświęcali ją Donarowi – władcy piorunów,
- W Polsce wplatano je w wianki święcone w Boże Ciało,
- rzymski smakosz Apicjusz w “Sztuce kulinarnej” zachęcał do spożywania pokrzywy, ponieważ działa oczyszczająco, odżywczo, wzmacnia odporność i wspomaga przemianę materii.
- Owidiusz w “Sztuce kochania” pokazał, że pokrzywa może być również afrodyzjakiem,
- pokrzywa od starożytności cieszy się sławą roślinny leczniczej.
Długo zbierałam się do napisania tergo artykułu i szczerze powiedziawszy na temat pokrzywy mam dużo więcej do powiedzenia. Ale myślę, że jak na pierwszy przepis z pokrzywą w roli głównej, to taka dawka wiedzy jest wystarczająca. Do czerwca jeszcze podam kilka przepisów na zastosowanie pokrzywy w kuchni, bo chciałabym odczarować jej chwastowatowatość i pokazać, że nasi dziadkowie wiedzieli co robią, gdy ją zjadali lub leczyli się nią.
Mam nadzieję, że skusisz się na napój z pokrzywy – młodej najlepiej 🙂 Bo to będzie krok w dobrą stronę – poznasz coś nowego (chyba, że już nasz) i wyrobisz sobie zdanie na jej temat .
A jeśli lubisz wplatać warzywa do swojej diety,
to zapraszam Cię po odbiór bezpłatnego E-booka “Legalny Przemyt Warzyw” – wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail na jaki mam przesłać E-booka z 10-ma przepisami na przekąski i słodycze z warzyw:)
Zobacz też:



Duszoną pokrzywę ala szpinak – polecam, bo jest pyszna! 🙂
Wow nie miałam pojęcia że pokrzywy można w taki sposób wykorzystać
Można – do picia będzie idealna ta młoda, która jeszcze nie parzy 🙂
Dałaś mi do myślenia. Nigdy nie używałam w kuchni pokrzywy
Z pokrzywą można ostro pokombinować w kuchni 🙂 Polecam 🙂
Pokrzywa jest polecana dla tych, którzy mają problemy z częstym zapaleniem pęcherza, więc u mnie pokrzywa w domu to podstawa. Zimą oczywiście suszona. Do tego cytryna i dla mnie akurat odrobina cukru 🙂 Bo ja muszę mieć słodko 🙂 Ale zgadzam się z Tobą i również polecam 🙂
Świetnie sprawdzi się też dla anemików – poradzi sobie z niskiem poziomem żelaza 🙂
Brzmi pysznie i zdrow lubimy pokrzywy w kuchni.
Cudownie, zatem życzę smacznego 🙂
Ja zamiast pokrzywy wykorzystuję miętę, ale może czas coś zmienić? 😉
Ostatnio dużo słyszę o wykorzystaniu pokrzyw w kuchni… Jak tylko taką zdobędę, to wypróbuję z niej coś wyczarować.
Chyba muszę pomysleć o takiej młodej pokrzywie, bo ostatnio znowu robię sobie kurację skrzyp+pokrzywa, ale korzystam z torebek 😉
Na pewno spróbuje ale zamiast pokrzywy używam mięty
interesujące
Czasem piję sama pokrzywę. Nie próbowałam jej z cytryną ? może mi zasmakuje bardziej
szczerze uwielbiam i polecam! 😀
Fajnie 🙂 Podmieniłaś miętę na pokrzywę:)
Ostatnio moja znajoma robiła pesto z pokrzywy. Twoja propozycja bardzo prosta i do szybkiego wykonania.
Znam to z miętą, ale z pokrzywą jeszcze nie ryzykowałem 😉
Chyba zmienię zdanie o pokrzywach. 🙂
Ja całe lata zbierałam się, aby zjeść coś z pokrzywy 🙂 Ostatnio zrobiłam nawet duszoną pokrzywę ala szpinak – danie warte uwagi 🙂
Chyba się skuszę?
Polecam 🙂
Piję czasem, zerwałam w maju i zasuszyłam. Masz jakis sposób na to, żeby pokrzywa miała mniejszy aromat ?
Rozumiem, ze pokrzywa jest suszona?
Prowadzisz bardzo ciekawego i wartościowego bloga ,aż miło poczytać .Zachęcona Twoim wpisem zerwałam kilka młodych pokrzyw ,napój całkiem smaczny tylko efekty poparzenia bardzo nieprzyjemne
Ja też zawsze się poparzę, ale to też na zdrowie 🙂 Aby się jednak nie poparzyć podczas zbiorów omocne mogą być gumowe rękawiczki, a później wrzątek 🙂 Bardzo dziękuję za komplement 🙂 Saram się, aby ten Bloga poza przepisami niósł jeszcze jakąś wartość 🙂 Miło mi, że ktoś to dostrzega <3