Pierogi z serem na słodko – przepis testowany przez 3 pokolenia

Dziś zapraszam pierogi z serem na słodko. To dla mnie smak dzieciństwa. Do teraz oblizuję się na samą myśl o maminych pierogach. Przepis jest prosty i sprawdzony, bo przetestowany przez 3 pokolenia kobiet w mojej rodzinie – moją babcię, mamę i mnie. Pierogi z serem na słodko to zdecydowanie mój faworyt wśród obiadów bezmięsnych.

Pierogi z serem na słodko – przepis:

Składniki – ciasto:

Pieogi z twarogiem

  • 350g mąki pszennej + odrobina do podsypania,
  • 1 jajko,
  • 180-220 ml przegotowanej gorącej wody,
  • łyżka soli,
  • łyżka oleju rzepakowego

Składniki – farsz:

  • 400g białego sera,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • 1 cukier waniliowy lub 2 łyżki ksylitolu/cukru kokosowego

Do ozdoby roztopione masło i świeża mięta, która cudownie podkręci smak sera

Przygotowanie:

  1. Ser zblenduj razem z pozostałymi składnikami farszu.
  2. Teraz czas na ciasto, do miski wsyp przesianą mąkę, sól, wbij jajko i dorzuć olej.
  3. Całość wymieszaj i stopniowo dolewaj wodę. Dodaj jej tylko tyle, aby powstało nie lepiące się do dłoni ciasto.
  4. Ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie (to zajmie Ci tylko chwilę).
  5. Gdy ciasto będzie gotowe, oderwij kawałek. Resztę odłóż do miski i nakryj czystym ręcznikiem, aby nie wyschło.
  6. Podsyp mąką stolnice, rozwałkuj cienko ciasto i powycinaj z niego szklanką krążki. I od razu nakładaj na nie farsz. Dokładnie zalep brzegi ciasta.
  7. Gotowe pierogi odłóż na czysty ręcznik i nakryj je, aby nie zeschły.
    Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od wypłynięcie.

Podawaj polane roztopionym masłem. Mmmm, pycha!!! 🙂

Pierogi z serem na słodko to dla mnie ideał obiadowy. Jak wiecie uwielbiam słodycze i chętnie przygotuję ich różne warianty, także obiadowe.
Jeśli jesteś miłośnikiem pierogów, to koniecznie zobacz też pierogi ruskie, z kapustą i grzybami oraz leniwe.

 

Nie lubisz marnować jedzenia?

 Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?

 Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

 A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Więcej o niej możesz przeczytać tu [KLIK]. Życzę Ci smacznej i owocnej lektury!

okładka "Bez Marnowania. Kuchnia Zero Waste"
“Bez Marnowania. Kuchnia Zero Waste” Anna Lesz

(Odwiedzono 105 152 razy, 1 wizyt dzisiaj)

42 Replies to “Pierogi z serem na słodko – przepis testowany przez 3 pokolenia”

    1. W poście są też podlinkowane pierogi ruskie – przewidziałam, że znajdą się ich amatorzy 🙂 Zapraszam do wypróbowania 🙂

  1. Uwielbiam pierogi, ale wyłącznie z mięsem, no dopuszczam jeszcze te z kapustą i grzybami, do tego smażona cebulka mmmm pyszności 😀 pierogi z serem niekoniecznie, wolę ser w naleśnikach 😉

  2. Do tej pory (tj. do Twojego przepisu) uważałam, że pierogi na słodko to jakaś profanacja pierogów, ale… zmieniam zdanie. Dzieci uprosiły, więc byłam zmuszona. Zjadłam i wow, pycha! Przekonałam się. Dzięki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *