Sernik z twarogu z wiaderka to bardzo klasyczne ciasto, jakich już dawno u mnie nie było. Genialnie smakuje w gorące letnie dni. Świetnie sprawdzi się, jak deser podczas przyjęć na dworze. Stanowi również idealny deser po grillowym szaleństwie.
Sernik z twarogu z wiaderka – przepis:
Składniki (forma Ø 21 cm):
- 1/2 kg sera z wiaderka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1/2 szkl. śmietany kremówki,
- 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl. gorącej wody,
- 1 galaretka truskawkowa + 1 i 2/3 szkl. wrzątku,
- biszkopty – u mnie języczki,
- 250 g truskawek,
- 100 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Chłodną schowaj do lodówki – szybciej stężeje.
- Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw do wystudzenia – to zajmie dosłownie chwilę.
- Śmietanę ubij na sztywno.
- Teraz czas na ser – zmiksuj go z cukrem pudrem i i lekko już gęstą żelatyną. Następnie dodaj śmietanę i całość delikatnie wymieszaj.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Biszkopty wyłóż na dno tortownicy.
- Na ciastka ostrożnie wlej masę serową i odstaw na 20 minut do lodówki.
- Po tym czasie śmiało możesz ułożyć owoce na Twoim serniku.
- Gdy galaretka będzie tężejąca ostrożnie wylej ją na owoce – ja to zrobiłam po około 30 minutach od wstawienia jej do lodówki.
- Sernik na zimno trzymaj w lodówce przez minimum 6 godzin lub całą noc – wówczas całość piękne się zwiąże. Po tym czasie możesz go podać.
Jak widzisz, sernik na zimno z twarogu z wiaderka, to proste ciasto. A jak jeszcze ładnie ułożysz na nim owoce, to będzie również eleganckie.
Jego minusem jest to, że zdecydowanie za szybko znika ze stołu 🙂 Ale cóż, nie można mieć wszystkiego 😛
Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – Rady:
Biszkopty możesz delikatnie zamoczyć w galaretce i dopiero wtedy przykleić na dno formy – wtedy po wylaniu masy serowej zostaną na swoim miejscu.
Aby galaretka szybciej stężała możesz dodać do niej kilka kostek lodu lub mrożone owoce.
Ten sernik jest tak wdzięcznym tematem do “cukierniczej pracy”, że w najbliższym czasie wykonam jego dietetyczną wersje. Oczyma wyobraźni już ją widzę – będzie wyglądał bardzo podobnie, w smaku też będzie obłędny, tylko kalorii będzie mniej 🙂 Co sądzicie o takich zestawieniach przepisów: klasyczne kontra zdrowsze/lżejsze odpowiedniki?
Zachęcam Cię również do zapoznania się z pozostałymi przepisami na serniki:
Ekspresowy sernik z pomarańczową nutą – robi wrażenie smakiem i łatwością wykonania
Sernik pływający – lekki, pyszny i oszczędny
Delikatny sernik – bez mąki i cukru
Szybki sernik z kaszą jaglaną
Egzotyczny sernik na zimno – z granatem i mango
Sernik na zimno z mrożonymi owocami – kusząca słodycz
Jogurtowy serniczek w szklance
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię! 🙂
Prosty i mega apetyczny! Bardzo lubię serniki, zwłaszcza te z owocami i których nie muszę piec 🙂
Dokladnie, nie trzeba piec, a calosc jest delikatna i powabna ?
‘Twarogowa chmurka’ – na sam dźwięk tych słów mmzaczyna mi burczeć w brzuchu!
Haha, cudnownie jest czytac taki komentarz ?
Wygląda przepysznie <3
Dziekuje, bardzo staram sie, aby moje dania byly zarowno pyszne i ladnie podane ?
Lubię takie serniki, chociaż z reguły mi nie wychodza.
Odpowienia ilosc zelatyny i pare godzin w lodowce o wszystko wyjdzie ?
Niestety nie jem nabiału ale przepis na pewno podrzucę mojej mamie – ona uwielbia takie słodkości 🙂
W takiej sytuacji polecam weganskie beziki ?
https://zjem-cie.pl/weganskie-bezy-z-aquafaby/
Jednak zdecydowanie wolę serniki pieczone, choć w upalne letnie dni serniczkiem na zimno nie pogardzę 🙂
Im prostszy przepis, tym często lepszy smak – zwłaszcza w przypadku deserów. 😉
omg uwielbiam takie przepisy!
Uwielbiam sernik pod każdą postacią 🙂
A jak bardzo powinnam zwiększyć składniki na tortownic e o średnicy 24-25 cm?
Na formę 25 cm proszę podwoić wszystkie składniki 🙂
Fantastyczny przepis. Sernik zagości na Świątecznym stole. Wygląda wspaniale.
Bardzo mi miło 🙂 Życzę udanych i smacznych świąt 🙂