Prosty sernik na zimno z twarogu z wiaderka l bez pieczenia – klasyczny, lekki i delikatnie słodki

Sernik z twarogu z wiaderka to bardzo klasyczne ciasto, jakich już dawno u mnie nie było. Genialnie smakuje w gorące letnie dni. Świetnie sprawdzi się, jak deser podczas przyjęć na dworze. Stanowi również  idealny deser po grillowym szaleństwie.


Sernik z twarogu z wiaderka – przepis:

Składniki (forma Ø 21 cm):

  • 1/2 kg sera z wiaderka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki,
  • 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szkl. gorącej wody,
  • 1 galaretka truskawkowa + 1 i 2/3 szkl. wrzątku,
  • biszkopty – u mnie języczki,
  • 250 g truskawek,
  • 100 g borówek amerykańskich

Przygotowanie:

  1. Galaretkę rozpuść we wrzątku i odstaw do wystudzenia. Chłodną schowaj do lodówki – szybciej stężeje.
  2. Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw do wystudzenia – to zajmie dosłownie chwilę.
  3. Śmietanę ubij na sztywno.
  4. Teraz czas na ser – zmiksuj go z cukrem pudrem i i lekko już gęstą żelatyną. Następnie dodaj śmietanę i całość delikatnie wymieszaj.
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Biszkopty wyłóż na dno tortownicy.
  7. Na ciastka ostrożnie wlej masę serową i odstaw na 20 minut do lodówki.
  8. Po tym czasie śmiało możesz ułożyć owoce na Twoim serniku.
  9. Gdy galaretka będzie tężejąca ostrożnie wylej ją na owoce – ja to zrobiłam po około 30 minutach od wstawienia jej do lodówki.
  10. Sernik na zimno trzymaj w lodówce przez minimum 6 godzin lub całą noc – wówczas całość piękne się zwiąże. Po tym czasie możesz go podać.

Jak widzisz, sernik na zimno z twarogu z wiaderka, to proste ciasto. A jak jeszcze ładnie ułożysz na nim owoce, to będzie również eleganckie.

Jego minusem jest to, że zdecydowanie za szybko znika ze stołu 🙂  Ale cóż, nie można mieć wszystkiego 😛

Ten sernik powstał, ponieważ miałam w lodówce otwarty kubełek twarogu. I gorączkowo zastanawiałam się co z nim począć, a że nie chciało mi się odpalać piekarnika, to postawiłam na ciasto bez pieczenia. Myślę, że to był jedyny słuszny wybór 🙂

 

Sernik na zimno z twarogu z wiaderka – Rady:

Biszkopty możesz delikatnie zamoczyć w galaretce i dopiero wtedy przykleić na dno formy – wtedy po wylaniu masy serowej zostaną na swoim miejscu.

Aby galaretka szybciej stężała możesz dodać do niej kilka kostek lodu lub mrożone owoce.

Ten sernik jest tak wdzięcznym tematem do “cukierniczej pracy”, że w najbliższym czasie wykonam jego dietetyczną wersje. Oczyma wyobraźni już ją widzę – będzie wyglądał bardzo podobnie, w smaku też będzie obłędny, tylko kalorii  będzie mniej 🙂 Co sądzicie o takich zestawieniach przepisów: klasyczne kontra zdrowsze/lżejsze odpowiedniki?

Zachęcam Cię również do zapoznania się z pozostałymi przepisami na serniki:

Ekspresowy sernik z pomarańczową nutą – robi wrażenie smakiem i łatwością wykonania

Sernik pływający – lekki, pyszny i oszczędny

Delikatny sernik – bez mąki i cukru

Szybki sernik z kaszą jaglaną

Egzotyczny sernik na zimno – z granatem i mango

Sernik na zimno z mrożonymi owocami – kusząca słodycz

Jogurtowy serniczek w szklance

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena

ze Zjem Cię! 🙂

Prezent dla Ciebie!

Ten wpis cieszy się ogromną popularnością na święta i z tej okazji zostawiam prezent, czyli E-book z poradami, jak nie marnować jedzenia w święta. Są tam proste receptury na nadprogramowe białka, żółtka, czy konfiturę z owoców po kompocie z suszu. A do tego przepis na płyn do sprzątania z tylko 2 składników i porady, jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce. Wystarczy “kliknąć” poniższe zdjęcie przycisk pod nim i E-book będzie Twój.
Zero Waste w kuchni w Święta

Pobieram Bezpłatnego E-booka

(Odwiedzono 53 845 razy, 1 wizyt dzisiaj)

18 Replies to “Prosty sernik na zimno z twarogu z wiaderka l bez pieczenia – klasyczny, lekki i delikatnie słodki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *