Sernik pływający nazywany też sernikiem z rosą, to jedno z moich ulubionych ciast. Nie wyobrażam sobie bez niego świąt lub rodzinnych uroczystości. Zwłaszcza, że duża blacha ciasta znika z mgnieniu oka. To też bardzo oszczędny przepis, który polecam każdemu amatorowi domowych ciast.
Bez zbędnych wstępów zapraszam do wspólnego pieczenia – bo zdecydowanie warto!:)
Sernik pływający – przepis:
Składniki (kruche ciasto):
- 2 szkl. mąki,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1/2 – 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka smalcu,
- 10 dkg masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka (białka odłóż do oddzielnego naczynia)
Składniki (masa serowa):
- 1 kg sera do serników (ja preferuję ten o smaku waniliowym),
- 1/2 szkl. oleju,
- 1 szkl. cukru,
- 3 szkl. mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 całe jajka,
- 4 żółtka (białka odłóż do oddzielnego naczynia),
- 1/2 olejku pomarańczowego,
Składniki (beza):
- niewykorzystane białka (6 szt.),
- 1 szkl. cukru
Przygotowanie:
Składniki ciasta kruchego wymieszaj ręką w dużej misce. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji “wysmaruj” ciastem dno i ranty blachy o wymiarach 25×36 cm. Ciasto jest dość lepkie – i takie ma być 😉
Wszystkie składniki masy serowej wlej do wysokiej miski i delikatnie zmiksuj. Warto zabezpieczyć naczynie od góry folią aluminiową, bo masa może „pryskać”. Gładką masę serową ostrożnie wlej (jest płynna, stąd nazwa ciasta) do wysmarowanej ciastem blachy.
Blachę z sernikiem włóż do nagrzanego do 180°C (góra-dół) piekarnika i piecz przez ok 50 minut – aż sernik lekko się zarumieni.
Pod koniec pieczenia ciasta ubij na sztywną masę pozostałe białka z cukrem. Posmaruj nim nimi upieczone i jeszcze gorące ciasto, a następnie piecz jeszcze 15 minut.
Sernik pływający ma bardzo delikatny smak i lekką konsystencje. Rozpływa się w ustach:)
Sernik pływający – rady:
Przechowywanie – wystudzony sernik schowaj do lodówki na górne piętro.
Dodatki – do masy można dodać pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Wtedy sugeruję spód ciasta lekko podpiec przed wlaniem na niego masy serowej. Do masy serowej można też dodać rodzynki lub żurawinę.
Beza – można ją posypać płatkami migdałowymi przed zapieczeniem.
Mała blacha – ze spokojem możesz przygotować taki sernik z połowy porcji. Czas pieczenia pozostaje bez zmian. Ja go w takiej sytuacji piekę w tortownicy o średnicy 24 cm.
Zobacz też:
Ekspresowy sernik z pomarańczową nutą – robi wrażenie smakiem i łatwością wykonania
Sernik z dynią i orzechami włoskimi
Prosty sernik na zimno z twarogu z wiaderka l bez pieczenia – klasyczny, lekki i delikatnie słodki
A jeśli Ci mało…
To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB.
Pozdrawiam smacznie!
Anna Lena
ze Zjem Cię!
znakomity przepis na sernik, skorzystam z niego na święta 🙂 zobacz też moje przepisy na serniki
http://oobzarciuch.blogspot.com/search?q=sernik
pozdrawiam!
bardzo apetycznie wygląda ten sernik 🙂 zobacz nasze propozycje na smaczne serniki
http://ronddel.blogspot.com/search?q=sernik+przepisy
Pyszny sernik na spodzie orzechowym
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/11/sernik-na-spodzie-orzechowym.html
pyszny, ja polecam porady i przepisy jak łatwo zrobić serki domowe: camembert, gouda czy parmezan http://blog.winoiser.com/
Wygląda świetnie ten Twój sernik, już wyobrażam sobie jak świetnie musi smakować.
Zapraszam również na mój sernik:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/11/sernik-na-spodzie-z-herbatnikow.html
sernik wygląda świetnie. na pewno jest pyszny.
http://moc-z-natury.rdx.pl
Pyszny sernik, zapraszam na Sernik Królewski -doskonały na każdą okazję 🙂
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/sernik-krolewski.html
pozdrawiam
Bardzo apetycznie wygląda serniczek. Pycha. Zapraszam też na wigilijne inspiracje http://przepis-kulinarny.pl/bozenarodzenie-5-5.html
Apetyczny sernik, gratuluję wypieku. Zapraszam też na wigilijne potrawy http://www.przepis-kulinarny.pl/bozenarodzenie-5-5.html
Bardzo fajny przepis na sernik, zobacz też mój przepis na sernik wiedeński
http://bulkazchlebem.pl/sernik-wiedenski
Może się przyda: Prof. Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=1136 .
mniam pysznie wygląda 🙂 uwielbiam serniki w każdej postaci 🙂 zapraszam na mój sernik 3 CZEKOLADY : http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/04/sernik-3-czekolady.html
brzmi apetycznie:) a ja polecam Desernik Wiśniowy z gorzką czekolada:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/165-100148-desernik_wisniowy.html
Fajny sernik, ale mam pytanie – czy pianą z białek smarujemy jeszcze ciepłe ciasto ? nie opadnie ?
Pianą smarujemy jeszcze ciepłe ciasto – radzę zrobić to szybko:)
Sernik wówczas nie opadanie.
Uwielbiam serniki! Mam do nich słabość 🙂 Ten wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje, na pewno skorzystam z przepisu 🙂
Ja natomiast polecam sernik również prosty w wykonaniu, lekki i delikatny, ale z jogurtów greckich 🙂 pozdrawiam serdecznie!
http://poziomkowa-cukiernia.blog.pl/sernik-z-jogurtow-greckich-na-herbatnikowym-spodzie/
WYGLĄDA REWELACYJNIE ;DELIKATNY I UDANY SERNICZEK ..MMMNIAM!!! ZAPRASZAM NA SERNICZEK Z ROLADKAMI MIODOWYMI -PRZEPIS OD MAMY 😉 POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/sernik-z-miodowymi-roladkami.html
Czy można pominąć albo zastąpić czymś innym łyżeczkę smalcu?
Nigdy nie robiłam tego ciasta bez smalcu, ale myślę, że można go zastąpić olejem kokosowym:)