Bananowe omlety – szybkie i smaczne śniadanie

Bananowe omlety, to moje ostatnie odkrycie. Dzieci je uwielbiają za smak, a ja za szybkość wykonania. Rano każda sekunda jest cenna, więc to zdecydowanie przepis dla zbieganych. Same placki są słodkie (chodź bez cukru) i puszyste. Można je zapakować i zabrać do szkoły lub pracy.

Do przygotowania tych omletów „zainspirowały” mnie mocno dojrzałe banany. Co tu dużo pisać, miały ciemną skórkę i wymagały natychmiastowej interwencji. Chwila zastanowienia i powstały z nich bananowe omlety. Danie pyszne i w stylu zero waste 🙂 Dodatkowo to też świetny przepis dla osób szukających pomysłów na śniadania białkowo-tłuszczowe.


Bananowe omlety – przepis:

Składniki na ok 18 szt*:Bananowy omlet

  • 1 banan (u mnie mocno dojrzały),
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mąki (u mnie owsiana ze zmielonych płatków),
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierz banana i rozgnieć go widelcem.

  2. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, a następnie dodaj do nich żółtka i ponownie całość zmiksuj.

  3. Do jajecznej masy dodaj banana i mąkę – całość delikatnie wymieszaj.

  4. Smaż z obu stron na delikatnie rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Ja moją patelnie miałam ustawioną na średnim palniku skręconym na minimum.

     Jeden placek to jedna łyżka ciasta.*


Bananowe omlety – rady:

Kaloryczność

Zwykle tego nie robię, ale tym razem pokusiłam się o obliczenie kaloryczności dania. Wynik jest orientacyjny obliczany na podstawie „surowych” składników:

Wszystkie placki mają 343 kcal, w tym: Węglowodany: 36g, Białko: 16g Tłuszcz: 15, Błonnik: 4g

Smażenie

Aby przyspieszyć smażenie omletów można patelnie przykryć pokrywką.

Mąka

Ja swoje omlety piekłam już ze zwykłej mąki pszennej oraz owsianej i za każdym razem wyszły puszyste i smaczne. Mąkę owsianą robię sama – miele płatki owsiane na pył. Jeśli chcesz mieć 100% pewność, że Twoje płatki są bezglutenowe, to wymieraj te z przekreślonym kłosem.

Słodycz

Dodatek banana sprawia, że nie trzeba już całości dosładzać. Pamiętaj, im banan brzydszy, tym słodszy, więc to świetna okazja do zużycia mocno dojrzałego banana o ciemnej skórce.

Przechowywanie

Omlety bananowe możesz śmiało schować do lodówki, na następny dzień nadal będą pyszne.

Bananowy omlet

Zobacz też:

Pieczona owsianka z bananem – Twoje śniadanie na wynos 🙂
Męska pasta z makreli i jajka w damskiej kuchni:)
Jajeczne muffinki na śniadanie, kolacje i do pracy 🙂


A jeśli Ci mało 🙂

To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB.

Pozdrawiam smacznie!

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 3 155 razy, 2 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

8 Replies to “Bananowe omlety – szybkie i smaczne śniadanie”

  1. takie małe – to u mnie nazywają się racuszki. Omletem nazywam okrągły kawałek ciasta na cała patelnię.
    i tu widać – co region to inna nazwa

    1. To prawda, w każdym regionie mówi się trochę inaczej. A jak Pani nazywa ciasto pieczone w dużej blaszce – plackiem, czy ciastem? Pytam z czystej ciekawości 🙂 Pozdrawiam smacznie Anna Lena ze Zjem Cię!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *