Szarlotka jaglana to świetna alternatywa dla osób dbających o dietę i unikających glutenu. Jest pyszna i niskokaloryczna. Łasuchy, które nie liczą kalorii i nie wiedzą co to gluten też ją pokochają. Dodatkowo ten przepis można łatwo przygotować w roślinnej wersji. Zobacz sama! 🙂
Ciasto jest trwałe, im dłużej stoi, tym jest lepsze. Przyznam jednak, że sztuką jest, aby przetrwało w stanie nienaruszonym kilka dni. Szarlotce jaglanej trudno się oprzeć:) Szarlotka jaglana jest bardzo wdzięczna, bo można ją przygotować w wydaniu wegańskim, zastępując mleko krowie napojem roślinnym. Poniżej podaję przepis na sporą rodzinną porcje.
Szarlotka jaglana – przepis:
Składniki:
- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- 4 szklanki mleka krowiego (1,5% dla unikających tłuszczu, ja preferuję 3,2%) lub roślinnego,
- 1,4 kg słodkich jabłek,
- 1/2 szklanki słodziwa (osoby unikające cukru mogą go zastąpić Stevią, Ksylitolem, Erytrytolem lub słodzikiem),
- 1/2 opakowania cynamonu,
- odrobina brązowego cukru/ksylitolu do ozdoby – opcjonalnie,
- garść żurawiny i płatów migdałowych- do ozdoby,
- opcjonalnie 2 łyżki chia, jeśli mamy bardzo soczyste jabłka (wówczas nie ma problemu z ewentualnym nadmiarem soku z jabłek)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą – dzięki temu unikniemy gorzkiego posmaku.
- W międzyczasie w garnku gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego kaszę i przykrywamy pokrywką. Bez mieszania gotujemy na małym ogniu przez około 15 do 20 minut (do uzyskania sypkiej konsystencji).
- Gdy kasza się gotuje, my ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie mieszamy je z cynamonem i cukrem/słodziwem.
- Kolejnym krokiem jest wysmarowanie tortownicy (średnica około 25 cm) tłuszczem i wyłożenie na nią kaszy jaglanej – do tego celu zużywamy 2/3 jej objętości.
- Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy żurawiną, płatkami migdałowymi oraz odrobiną brązowego cukru/ksylitolu.
- Tak przygotowane ciasto zapiekamy (bez przykrycia) na złoty kolor przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Zapewniam, że zapach ciasta zwabi dzieci do kuchni, a sąsiadów na kawę;)
Szarlotka jaglana jest bardzo syta, dzięki czemu idealnie nadaje się na tort:)
Jeśli nasze moce „przerobowe” są małe (czyt. mało jemy), możemy zredukować o połowę proporcje składników.
Smacznego:)
Zobacz też inne jaglane hity:
Budyń jaglany – czekoladowy i kuszący
Bezglutenowa zapiekanka – w roli głownej kasza jaglana i jabłka
Naleśniki jaglane – zachwycają swoją sprężystością i delikatnością 😉
Jaglane gofry – i nic się nie zmarnuje w Twojej kuchni
A jeśli Ci mało…
To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na Facebooku lub Instagramie.
Pozdrawiam smacznie!
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Uwielbiam kaszę jaglaną. Nie znam tego przepisu, ale miłość do tego gatunku kaszy sprawia, że muszę wypróbować propozycję 😉
Będzie pysznie, zapewniam 🙂 Proszę później pochwalić się swoimi wrażeniami 🙂
Świetne zdjęcie, a opis jak przeczytałam to mi przed komputerem zapachniało i ślinka pociekła :-)))
Lubię kaszę jaglaną i jabłka, ale nie mam piekarnika, ciekawe czy w prodiżu może być…
Fantastyczny przepis! Odkąd przeszłam na dietę często szukam takich zdrowych i fit smakołyków, bo jestem strasznym łasuchem 🙂 z chęcią wypróbuję Twój przepis!
Bardzo mi miło, a ja chętnie skosztuję Twoich dzieł 🙂
Moja dwulatka nie lubi owoców (wiem to dziwne) – ta szarlotka to jedyna rzecz, gdzie nie wyczuje jablka, a zje ze smakiem
Dzieci potrafią być bardzo wymagające 😉
Miałam okazję jeść taki placek, mniam :)) i potwierdzam,ze jest pyszny i warto go upiec. Albo wpaść do koleżanki, na kawałeczek takiej szarloteczki do kawki.
Dokładnie, jak nie u nas, to u kogoś zawsze można się poczęstować 😉
Ojej pysznie i bez mąki, to przecież jakieś szaleństwo <3
Fakt, bo to obłędnie dobre jest 😉
Ale musi być pyszna ta szarlotka i bez tego glutenu i jajek. Zawsze jestem zaskoczona, że tak można!
Kilka lat temu ją zrobiłam i też mnie to zaskoczyło. Od tego czasu ciągle coś kombinuję w tym kierunku 🙂
Wszędzie przepis “bez”, a ja mogę wszystko, a mimo to wszystkie wyglądają tak pysznie jak ta szarlotka (a ja oceniam nie po zdjęciu, a po przepisie!)! Chyba aż przejdę na diety “bez” 😉
Ja tez moge wszystko, ale lubie eksperymentowac ?
Przepis bardzo chętnie wypróbuję, w takiej odsłonie szarlotki jeszcze nie jedliśmy. 🙂
Zatem czas na jaglany debiut. W razie pytan podczas pieczenia pozostaje do dyspozycji. Najszybciej odpowiadam na Fanpage na FB @zjemcie.blog
Wygląda przepysznie. Chętnie wypróbuję:)
Polecam i juz teraz zycze smacznego ?
Wygląda pięknie! 🙂 Uwielbiam szarlotki i kaszę jaglaną, więc ciasto jak najbardziej mi odpowiada 🙂
Cudnie, zatem musimy czesciej na siebie wpadac ?
Ile kalorii ma szarlotka ?
Witam, niestety nie odpowiem Pani, poniewaz nie licze kalorii.
Tarta wcale nie taka fit
Podaje kaloryczność
Kasza jaglana dwie szklanki 1500kal
Mleko 4 szklanki 270 kal
1.4 kg jabłek 450kal
Cukier 0.5 szklanki 390 kal
Cynamon 20kal
Suma: 2630 czyli całodzienne zapotrzebowanie kaloryczne przeciętnego mężczyzny.
Jeśli ktoś potrafi zjeść całą tortownicę na raz to faktycznie to sporo kalorii 🙂
Rewelacja. Proste i smaczne ☺
Pieknie dziekuje i zycze smacznego ?
Muszę koniecznie wypróbować.
Będzie mi miło 🙂
Zrobiłam w wersji mini (w foremkach do babeczek) i polałam jogurtem naturalnym z cukrem waniliowym.. Pyyycha. Polecam przepis 🙂
Ale wspaniale Pani je podała – też tak muszę zrobić 🙂
Jeśli chciałabym zrobić w formie na muffiny to powinnam zrobic z mniejszej ilości, np. połowy?
Zdecydowanie tak 🙂
Zapach jest obłędny!! Stałam przy piekarniku dobre 20 minut czekając i zerkając czy to już 😀 To prawda ciasto jest syte i spokojnie na mniejszą porcję można zredukować składniki o połowę. Dodałam mleka bez laktozy, które jest słodkie samo w sobie dlatego też troszkę mniej cukru poszło do jabłek. Smak jest nie do opisania!!!! Niebo !!! Polecam każdemu, zwłaszcza tym którzy lubią kaszę jaglaną pod każdą postacią ♡♡♡
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Dla mnie zapach piekących się jabłek również jest obezwładniający – to coś pięknego 🙂
Samym wzrokiem idzie się najeść, teraz biorę się za pieczenie! <3
Super, życzę smacznego 🙂
Genialny przepis – dodaję do ulubionych! Pszenicy nie mogę, jajek też nie – cos w sam raz dla mnie! 🙂
Dzięki!
Super, niech się przyda i smakuje 🙂
A czy mozna uzyc wody zamiast mleka?
Witam, naturalnie, że tak, ale wtedy smak może być płaski. Zamiast tradycyjnego mleka proponuję napój roślinny, np. sojowy 🙂 Pozdrawiam
Część! I just made this recipe! 😀
My cake, however, did not hold together at all :O The millet crumbled completely. I cooked it exactly as you directed and it was lose when I put it in the cake form (but you also said we would obtain a lose millet, when cooked as you instructed).
What did I do wrong or how is this cake supposed to hold together (since mine didn’t)? I’ll try making it again if you tell me how! 😉
Hi, thank you for reading my blog. My English is not perfect, but I will try to help you 🙂 You wrote “The millet crumble completely”. I think your apples were too juicy. Next time please check the cake at the end of baking time. If it’s still wet, please bake it a few minutes longer. The cake must be dry also inside. Best regards Anna Lena from Zjem-Cie.pl
Dziękuję bardzo! Nie mowię po polsku, tylko trochę, ale uczę się polskiego 🙂 Your English is great, by the way!
My apples were quite dry (not juicy at all). I definitely think my problem is cooking the millet: when I cook it, it comes out dry and lose (like “couscous”), so the cake crumbles because it doesn’t hold together, it falls apart. It’s delicious, of course, it just won’t stay together. Or in my limited Polish: szarlotka jaglana jest bardzo smaczna, ale konsystencja nie jest dobra (at least in my cake, I’m sure it’s good in yours!). But you wrote that we have to cook the millet so it’s lose, right?
Where I live nobody knows how to cook millet (it’s not common), by the way, I think you do it a lot more in Poland.
Dziękuję bardzo again! 🙂
Zrobiłam wczoraj, niby ok, tylko troszkę góra spiekła się i jest twardsza niż dół. Chciałam pokazać, ale nie mogę tutaj nic załączyć :C
Prosze przeslac zdjecie pod adres: kontakt@zjem-cie.pl lub wrzucic je na moj Fb: @zjemcie.blog ?
Hej! Czy można tutaj zmienić jabłka na gruszki? (nie mogę spożywać jabłek ze względu na alergię pokarmową… :()
Witaj, dziękuję za cierpliwość. Przyznam, że jeszcze nie robiłam takiego ciasta z gruszkami. Myślę, że to może być ciekawe połączenie. Choć ja na początek zrobiłabym eksperyment, czyli przygotowałabym małą porcję zapiekanki z kaszą jaglaną z gruszką z tego przepisu 🙂 https://zjem-cie.pl/bezglutenowa-zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-i-jablek/
A dla mnie kompletnie niejadalna. Kaszy z jabłkami nie powinno nazywać się ciastem czy szarlotką. Zrobiłam zachęcona zachwalaniem autorki, a niestety w smaku słabiej niż przeciętna. Kaszy zużyłam trochę więcej niż połowę z przepisu i wciąż jest zdecydowanie za gruba warstwa. No cóż, może uda mi się przerobić “ciasto” na jakieś jaglane placki, bo szkoda żeby całość wylądowała w koszu.
Oj, to szkoda, że przepis Pani nie przypadł do gustu. Na dniach przedstawię propozycję na oszczędną i bardziej klasyczną szarlotkę – choć w wersji bez jajek 🙂 A jeśli jaglana szarlotka nie jest dla Pani, to zawsze można całość wymieszać, doprawić miodem, namoczonymi daktylami, podlać śmietanką i kwadrans zapiec w piekarniku 🙂 Myślę, że taka wersja będzie dla Pani idealna 🙂 Tu zostawiam przepis na taką zapiekankę https://zjem-cie.pl/bezglutenowa-zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-i-jablek/
Wpadłam na Pani bloga przez przypadek,ale juz się zakochałam. Szarlotka w piekarniku ???
To zapraszam częściej, postaram się czarować kulinarnymi przepisami 🙂