Jaglane gofry to pyszny legalny deser, można go wcinać bez wyrzutów sumienia. Świetnie komponuje się z owocami, bitą śmietana i wszelkimi polewami. Można zaszaleć podczas ich ozdabiania.
Do upieczenia gofrów potrzeba odrobiny ugotowanej kaszy jaglanej. Zatem, jeśli została Wam po obiedzie garstką kaszy, to już wiecie co można z niej wyczarować🙂 I tym sposobem nic się nie zmarnuje, a Wy będziecie się delektować zdrowymi goframi.
Jaglane gofry – przepis
Składniki:
5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
5 łyżek mąki orkiszowej tortowej,
1 jajko,
1 łyżka roztopionego masła klarowanego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonej,
1/2 szkl mleka roślinnego/krowiego,
Słodziwo do wyboru – 1 łyżeczka, np: ksylitolu, syropu z agawy lub cukru kokosowego
Przygotowanie:
Białko ubij na sztywno.
Do blendera wrzuć pozostałe składniki i zmiksuj je na gładko.
Na koniec do masy dodaj ubite białko i całość delikatnie wymieszaj.
Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlej 3 spore łyżki ciasta i piecz przez 4 minuty. Ja moją waflownicę ustawiłam na trzeci poziom grzania.
Jaglane gofry – rady:
Pamiętaj, aby w tym czasie nie otwierać gofrownicy, bo gofry rozpadną się.
Świeżo upieczone gofry jaglane mają strukturę wafelka.
Gdy ostygną stają się miękkie i puszyste.
Jaglane gofry to świetna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Można je serwować zarówno małym, jak i dużym.
Z kaszy jaglanej można wyczarować mnóstwo smakołyków. Ja zwykle ją jem na słodko, genialnie sprawdza się jako baza bezglutenowych naleśników, można z niej zrobić zapiekankę owocową lub stworzyć szarlotkę. Możliwości jest sporo.
Zwłaszcza jesienią i zimą zachęcam do pałaszowania kaszy jaglanej, bo jest niezwykle pomocna podczas walki z karatem.
Sami widzicie, że kasza jaglana to istny cud natury 😉
A jeśli macie ochotę na więcej zdrowych słodkości, to zapraszam po odbiór bezpłatnego e-booka ze świątecznymi przepisami. Znajdziecie w nim receptury na ciasta klasyczne oraz ich odpowiedniki wegańskie, czy bezglutenowe. Do tego dietetyczne przepisy i słodkości z dedykacją dla najmłodszych.
Wystarczy zapisać się poniżej na listę, a po chwili e-book będzie słodko pachniał na Twojej skrzynce e-mail.
Chyba spróbuję dzisiaj zrobić chłopcom na kolację!;D
Kolejny fajny przepis, a czym zastapić kaszę jaglana?
W tym przepisie kasza jaglana to podstawa 🙂
Lubię przepisy na słodkie, gdzie eliminuje się białą mąkę. Żona woła ma być puszyste, ja mówię ma mieć smak. I wojna domowa się zaczyna. Dobrze, że to ja trzymam kierownicę w kuchni.
Od kilku dni chodzą za mną gofry. Myśle ze spróbuję zrobić te jaglane bo na zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie.
Super, to będzie taka zdrowsza alternatywa dla starych dobrych gofrów 🙂
Ciekawe rozwiązanie 🙂
Trzeba sobie jakość radzić, gdy tyle słodkości mnie atakuje 😉
Gofry to moja ogromna słabość 😀 Jak patrze na zdjęcia , to już głodnieję <3
Też przepadam, ale moja talia płacze, gdy je jem, więc wymyśliłam sobie taką zdrowszą alternatywę 🙂
Ah, jak żałuję, że nie mam gofrownicy! Chętnie bym zjadła takie gofry 🙂
Kiedyś przyjdzie czas na gofrownicę – może Gwiazdor ją przyniesie? 🙂
Jak najbardziej do wypróbowania. 😉
Extra! Życzę smacznego 🙂
Zrobię na pewno, bo u mas gofry przynajmniej raz w tygodniu są na śniadanie/podwieczorek
Gofrożercy 🙂
Moje przywierają i wgl nie wychodzą jaki błąd popełniłam ?
Witam, sądzę, że to kwestia gofrownicy i jej ustawień. Ja moją waflownicę włączyłam na trzeci poziom grzania, może u Pani trzeba inaczej ustawić gofrownicę? Sugeruję następnym razem ustawić wyższą temperaturę lub zostawić taką, jak w przepisie, ale pozwolić gofrom piec się dłużej, może z minutę lub dwie extra? Gofry zawsze rozpadają się, jeśli są niedopieczone. A jeśli mimo prób gofry będą się rozpadać, to może lepiej upiec z nich naleśniki, aby nie marnować ciasta? 🙂