Pizza z lawaszu, to zdrowa i szybka pizza, którą zrobisz dosłownie w chwilę. Jeśli jeszcze się zastanawiasz z czym zjeść lawasz, to koniecznie zerknij do tego przepisu. Dodatkowo podpowiem, gdzie kupić lawasz i jak go przechowywać.
Pizza z lawaszu idealnie sprawdzi się na szybką kolację lub smaczną przekąskę. Ma cienkie ciasto i przyjemnie chrupie. Szynka nadaje jej lekko słonego i konkretnego aromatu. Całość delikatnie łagodzi słodycz lekko podpieczonych pomidorów.
Pizza z lawaszu – przepis:
Składniki na 2 porcje:
- 2 płaty lawaszu
- kilka plasterków żółtego sera
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- kilka pomidorów koktajlowych
- garść rukoli lub szpinaku
- sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 50 ml wody, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, do smaku sól, pieprz i bazylia
Przygotowanie:
- Ustaw piekarnika na 200°C (grzanie góra-dół) i przygotuj sos – wszystkie jego składniki wymieszaj ze sobą łyżką i odstaw.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż obok siebie 2 płaty lawaszu (mogą nieco na siebie nachodzić). Posmaruj je sosem pomidorowym, obłóż poszarpaną szynką i serem. Na koniec dodaj kilka pomidorów koktajlowych.
- Całość piecz przez 10 minut. Gotową pizzę przed podaniem posyp rukolą lub świeżym szpinakiem. Smacznego!
Lawasz – rady:
Gdzie kupić lawasz?
– ja zaopatruję się w Biedronce, leży obok tortilli.
Jak przechowywać lawasz?
– lawasz ma prosty skład (tylko 5 składników), przez co ma stosunkowo krótki termin ważności. Dlatego ja polecam kupić kilka opakowań i od razu je zamrozić. Do zamrażalki można włożyć całe opakowanie lawaszu – bez obaw płaty chleba nie przykleją się do siebie.
A co to jest lawasz?
– to ormiański chleb, który bardzo przypomina tortille, ale ma od niej lepszy skład (tylko 5 składników).
.
Zobacz też inne przepisy na pizzę:
.
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.
.
Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓
.
Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub do Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Ja też przygotowuję w domu pizzę z lawaszu. Takie danie sprawdzi się przede wszystkim na kolację. Jest lekkie, a przy tym bardzo smaczne. Poza tym przygotowanie takiej pizzy zajmuje kilkanaście minut, a to duży plus przy czwórce dzieci. Zdecydowanie polecam wszystkim zabieganym mamom! Dzieci będą zachwycone 🙂
To prawda, taka pizza to tylko chwila i to smaczna 🙂
Idealne na szybki obiadek.
Przepis dobry na każdą okazję i bez okazji 🙂 Zachęcam do wypróbowania 🙂
Muszę spróbować:)
Przyznam się, że nigdy nie słyszałam słowa “lawasz” choć uwielbiam kulinarne nowinki. Dobrze je poznać, dzięki za proste pomysły kulinarne!