Pizza z kalafiora – brzmi ciekawie, prawda? A co jeśli dodam, że można ją smacznie wykonać bez sera, a nawet jajek? Pewnie niektórzy pomyślą: „profanacja” 🙂 A co tam, niech gadają, ale później niech koniecznie spróbują, bo się pozytywnie zdziwią 🙂
Pizza na spodzie z kalafiora, to dla mnie bardziej warzywna zapiekanka. Ale faktycznie wygląda i smakuję jak pizza. Na jej spód (jak i każdej innej) możecie dać swoje ulubione dodatki. Ja dziś prezentuje warzywne wydanie pizzy i już oblizuję się na samo wspomnienie po niej, bo była tak dobra, że dosłownie zniknęła ze stołu 🙂
Pizza z kalafiora – przepis:
Składniki:



CIASTO:
- 1 duży surowy kalafior – bez liści i łodygi,
- 35g zmielonych migdałów,
- 35g zmielonych otrąb owsianych,
- 1 łyżka mąki – u mnie pszenna pełnoziarnista,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 3 rozmącone jajka,
- odrobina oliwy z oliwek
GUACAMOLE:
- 1 awokado,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
DODATKI:
- pół puszki czerwonej fasoli,
- 1 żółta papryka,
- 1 cebula szalotka
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C.
- Wyłóż papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika lub 2 formy do tarty.
- Kalafior podziel na małe różyczki i zmiksuj blenderem, tak długo, aż będzie przypominał ziarenka ryżu.
- Dodaj do kalafiora pozostałe składniki – powstanie wilgotna masa, którą uformuj w kulę.
- Ciasto wyłóż i przyklep na wybraną przez Ciebie blachę/formę.
- Skrop oliwą z oliwek i wstaw na około 20 minut do piekarnika – piecz do zarumienienia się blatu.
- Podpieczony spód posmaruj guacamole (widelcem rozdrobnij awokado, dodaj do niego sok z cytryny, koperek, sól i pieprz – wymieszaj).
- Całość posyp fasolą, pokrojoną papryką i cebulką i wstaw do piekarnika na około 10-15 minut.
Tak przygotowana pizza ma cienkie ciasto, jest bardzo aromatyczna, a dzięki fasoli również syta.
Pizza z kalafiora – porady:
Jeśli unikasz jajek, to możesz je w tym przepisie z powodzeniem zamienić na papkę z siemienia lnianego i wody. Jak ją zrobić? Wymieszaj ze sobą 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego z 6 łyżkami wody. Wówczas powstanie wegańska pizza z kalafiora 🙂
Ja dodatkowo przed podaniem polałam ją sosem pomidorowym – oczywiście własnej produkcji. Polecam Wam ten pyszny i szybki sos 🙂
Pizza z kalafiora to dla mnie odkrycie i wiem jedno, będę ją częściej robić – i za każdym razem posypię ją innymi dodatkami 🙂
Jeśli interesują Cię wegańskie słodycze, to koniecznie zobacz:









A jeśli chcesz jeszcze więcej przepisów na warzywne przekąski
– to mam dla Ciebie Bezpłatny E-book z 10 przepisami na słodko i wytrawnie. Wystarczy, że poniżej wpiszesz adres e-mail na jaki mam Ci wysłać ten E-book 🙂
Oj musze wypróbować!!!
Koniecznie – bo warto 🙂
Mi to przywodzi na myśl bardziej tartę 😀 Ale brzmi ciekawie, jak tylko przejdą mi jedzeniowe “fochy”, chyba spróbuję 😉
Jedzeniowe fochy? Mam gratulować? 🙂
Oj, przepis na taką pizze już za mną chodzi od jakiegoś czasu. Zrobię w weekend.
Za mną też od dawana, więc wreszcie zrobiłam się zachwyciłam – tak nieskromnie powiem 🙂
Świetny przepis… Uwielbiam wszystkie składniki! Poproszę męza kucharza o…. taką właśnie pizzę 🙂
Ale luksus – mąż kucharz <3
Wow. Jestem pod wrażeniem! Pierwszy raz spotykam kalafiora w takiej postaci. Jeżeli znajdę gdzieś awokado u siebie to spróbuję ten przepis odtworzyć.
Pozdrawiam
To życzę smacznego, bo taka sprytna pizza jest świetna. A swoją drogą, to na blat z kalafiora można dać dosłownie wszystko – mój mąż lubi sos pomidorowy, na to duuuużo szybki, sera i troche brokuła 🙂
Wow!! Z przyjemnością bym zjadła. Kalafior bardzo lubię, a guacamole wręcz uwielbiam 🙂 Zapewne ,,niebo w gębie,, 🙂
wygląda przepysznie <3 poproszę kawałek 😛
Prosze uprzejmie i zycze smacznego ?