Placuszki twarogowe z kaszą manną, to prosty i konkretny przepis na małe co nieco. Zrobisz je tylko z 4 składników: twarogu, jajek, garstki kaszy manny i odrobiny cukru. Możesz je podawać z konfiturą lub posypać cukrem pudrem. Są bardzo sycące i smakują małym oraz dużym. Idealne na śniadanie, deser lub na wynos.
Ten przepis jest bardzo prosty. A co ważne – nie pobrudzisz góry naczyń. Placki praktycznie robią się same. Sprawdź koniecznie i daj mi znać, jak Ci smakowały! A przy okazji ta receptura jest uwspółcześnioną wersją małdrzyków krakowskich i kresowych syrników.
Placuszki twarogowe z kaszą manną (ok 14 szt.) – przepis:
500g twarogu (u mnie półtłusty)
80g kaszy manny
2 jajka
2 łyżki cukru cukru waniliowego*
odrobina tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Twaróg rozkrusz w dłoniach. Następnie dodaj pozostałe składniki i całość ręcznie wyrób.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu.
Mokrymi dłońmi formuj placuszki i smaż je po minimum 5 minut z każdej strony. Ja swoje smażę na największym palniku ustawionym na minimum. Podczas odwracania placuszków warto użyć 2 łopatek.
Gotowe placki serwuj z ulubionymi dodatkami: jogurtem naturalnym, konfiturą, świeżymi owocami lub miodem.
Placuszki twarogowe z kaszą manną – rady:
*Cukier waniliowy – możesz wymienić na ksylitol i kilka kropelek ekstraktu z wanilii.
.
Zobacz też inne przepisy z twarogiem:
.
Nie lubisz marnować jedzenia?
□ Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?
□ Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?
□ A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić lub zjeść po terminie?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.
.
Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓
Moja babcia podobne robiła 🙂 piękne wspomnienia