Tradycyjny kompot z suszu na Wigilię

Tradycyjny kompot z suszu, to obowiązkowy element wigilijnej kolacji. Doskonale smakuje i świetnie działa na trawienie. Bywa też pomocny, gdy padniemy ofiarą świątecznego przejedzenia. Można go podawać na ciepło lub zimno.

Kompot z suszu, to coś na co czekamy cały rok. Bardzo go lubimy za smak, właściwości prozdrowotne i uczucie sytości jakie daje. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego.


Tradycyjny kompot z suszu na Wigilię – przepis:

Składniki:

  • ok 1 kg suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele)

    kompot z suszonych owoców przepis

  • 4 l wody
  • 1 laska cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • do dosłodzenia cukier lub miód

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do dużego garnka i zalej 4 l wody. Całość odstaw na 12 godzin, a jeśli nie masz tyle czasu, to chociaż na pół godziny.
  2. Po tym czasie dodaj do kompotu przyprawy: laskę cynamonu oraz anyż i włącz gaz pod garnkiem. Gdy kompot się zagotuje, zmniejsz płomień na minimum i gotuj jeszcze przez 30 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  3. Na zakończenie skosztuj kompotu, jeśli wolisz słodszy, to dodaj do niego cukier lub miód. Przyznam, że ja nie dosładzam tego kompotu, przy tak dużej ilości suszu jest idealnie słodki.

kompot z suszonych owoców przepis

 

Tradycyjny kompot z suszu na Wigilię – rady:

Owoce – kupując susz zwróć uwagę, aby był bez siarczanów. Im będzie więcej owoców, tym kompot będzie smaczniejszy. Nie polecam wędzonych suszonych owoców.

Duży garnek to podstawa – ponieważ owoce po nocnym moczeniu znacząco spęcznieją.

Owoce po kompocie możesz zjeść, zamrozić i później dodać do bigosu lub przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową, aby mieć dodatkową porcję kompotu. Polecam Ci też zrobienie z nich aromatycznych powideł.

Powidła z suszu po kompocie
Powidła z suszonych owoców po wigilijnym kompocie

.

Zobacz też:

Makowiec zawijany
Strucla makowa z miodem i bakaliami

.

Nie lubisz marnować jedzenia?

 □ Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?

 □ Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

□ A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić lub zjeść po terminie?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.

 Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓

Zapis na Newslettera www.Zjem-Cie.pl

Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub do  Zamkniętej Grupie Kulinarnej

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena 

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 543 razy, 1 wizyt dzisiaj)

3 Replies to “Tradycyjny kompot z suszu na Wigilię”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *