Tradycyjny kompot z suszu, to obowiązkowy element wigilijnej kolacji. Doskonale smakuje i świetnie działa na trawienie. Bywa też pomocny, gdy padniemy ofiarą świątecznego przejedzenia. Można go podawać na ciepło lub zimno.
Kompot z suszu, to coś na co czekamy cały rok. Bardzo go lubimy za smak, właściwości prozdrowotne i uczucie sytości jakie daje. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego.
Tradycyjny kompot z suszu na Wigilię – przepis:
Składniki:
- ok 1 kg suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele)
- 4 l wody
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- do dosłodzenia cukier lub miód
Przygotowanie:
- Suszone owoce przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do dużego garnka i zalej 4 l wody. Całość odstaw na 12 godzin, a jeśli nie masz tyle czasu, to chociaż na pół godziny.
- Po tym czasie dodaj do kompotu przyprawy: laskę cynamonu oraz anyż i włącz gaz pod garnkiem. Gdy kompot się zagotuje, zmniejsz płomień na minimum i gotuj jeszcze przez 30 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
- Na zakończenie skosztuj kompotu, jeśli wolisz słodszy, to dodaj do niego cukier lub miód. Przyznam, że ja nie dosładzam tego kompotu, przy tak dużej ilości suszu jest idealnie słodki.
Tradycyjny kompot z suszu na Wigilię – rady:
Owoce – kupując susz zwróć uwagę, aby był bez siarczanów. Im będzie więcej owoców, tym kompot będzie smaczniejszy. Nie polecam wędzonych suszonych owoców.
Duży garnek to podstawa – ponieważ owoce po nocnym moczeniu znacząco spęcznieją.
Owoce po kompocie możesz zjeść, zamrozić i później dodać do bigosu lub przepuścić przez wyciskarkę wolnoobrotową, aby mieć dodatkową porcję kompotu. Polecam Ci też zrobienie z nich aromatycznych powideł.
.
Zobacz też:
.
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.
Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓
Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub do Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Robiliśmy z dokładnie tego samego przepisu – rewelacyjnie to wyszło 😉
Tradycyjne przepisy są niezwodne 🙂 Polecam też powidła z owoców po kompocie z suszu 🙂
Tradycja wypisana w jednym wpisie. Kompot z suszu ubóstwiam i będę polecał każdego ten bogaty przepis 😉