Imbirowe pierniczki z melasą i mąką żytnią, to moja dzisiejsza propozycja dla Mikołaja.
Na święta również świetnie się sprawią – są korzenne, miło się je chrupie oraz pachną cynamonem i imbirem.
Śmiało można je powiesić na choince zamiast bombek. Tak ustrojona choinka będzie naszym piernikowym szwedzkim stołem 😉
Jedynym minusem tych pierniczków jest to, że strasznie szybko znikają – więc radzę zrobić od razu podwójną porcje. Ja już podczas pieczenia zjadłam 1/3 gotowych pierników… Więc sami wiedzie… 😉
Ponieważ ostatnio dużo u mnie klasycznych słodkości, postanowiłam przygotować nieco odchudzone imbirowe pierniczki, z melasą zamiast miodu. Wyszły wybornie i smakują jak tradycyjne świąteczne pierniki bez udziwnień 😉
Składniki:
- 150g melasy (u mnie karobowa, ale buraczana też jest świetna),
- 380g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 110g masła w temperaturze pokojowej,
- 100g cukru kokosowego, może być trzcinowy lub zwykły,
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników (przepis na domową wersje jest tu)
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- płaska łyżeczka mielonych goździków,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli
Przygotowanie:
W rondlu umieść melasę, cukier i masło – całość mieszaj i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową miksturę ostudź (tylko nie zjedz całej, bo smakuje jak toffi).
Do miski wrzuć przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Na środku zrób dołek, wbij w niego jajko i całość polej melasową masą. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Pol leżakowaniu ciasto wyjmij z lodówki, ostrym nożem podziel je na mniejsze części.
Rozwałkuj je na płaskie placki – blat możesz podsypać mąką, o ile nie stosujesz sylikonowej maty.
Wycięte pierniczki umieść na papierze do pieczenia i piecz około 8 minut w temperaturze 175°C
Imbirowe pierniczki z melasą pachną obłędnie – genialne zaraz po upieczeniu, jak i ostudzone.
Są dość twarde, ale też cienkie – co daje ogromną frajdę podczas ich chrupania.
Jeśli chcesz ustroić choinkę piernikami, to po wycięciu z nich kształtu zrób dziurkę słomką do picia. Podczas pieczenia ta dziurka nie zarośnie 😉 Później wystarczy tylko przewlec przez pierniczki wstążkę lub jutowy sznurek i słodka ozdoba będzie gotowa.



Polecam Twojej uwadze również klasyczne pierniki z lukrem królewskim



Daj znać, które bardziej przypadły Ci do gustu.
Poza piernikami na świątecznym stole króluje też sernik, makowiec, szarlotki, orzechowe ciasta i kompot z suszu. Na to wszystko i jeszcze więcej znajdziesz przepisy w bezpłatnym e-booku „Słodkie Święta”. Zapisz się, a e-book będzie Twój 🙂
Uwielbiam imbir i wszystko co z imbirem. Wypróbuję przepis na pewno.
Imbir to samo zdrowie, warto z niego czerpać 🙂
Jestem pewna, że Mikołaj na pewno by się na nie skusił 🙂
Była wymiana – on mi prezent – ja mu pierniki 😉
Ja właśnie upiekłam takie zwyczajne, ale te też wyglądają pysznie 🙂
Zwyczajne też piekłam i chyba jeszcze upiekę, bo coś za szybko znikają 😉
Odkąd mój Maks odkrył pierniki z imbirem wszystkie słodycze mogłyby przestać istnieć.
Znawca pierników 🙂
Miałam dziś piec pierniczki, jak co roku, ale rodzinne sprawy pokrzyżowały mi plany. Może nie tylko upiekę je w inny dzień, ale wypróbuję nowy przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂
O, to szykują się nowości w kuchni 🙂
Apetycznie te pierniczki wyglądają i pewnie świetnie smakują, pycha też wyglądają na zdjęciach 🙂
Starałam się bardzo, aby zdjęcie oddało ich apetyczną naturę 🙂
Ale pycha 😉 Z chęcią bym spróbowała 😀 Uwielbiam pierniczki <3
To do dzieła – będzie prosto i pysznie 🙂
Takich jeszcze nie robiłam. Ile można je przechowywać? 🙂
One zachowują się, jak tradycyjne pierniki, więc dłuuuugo 🙂
Jaki procent u Ciebie dociera na choinkę? 😉
znikomy 😛 Bo już wszystkie zjedliśmy… Jutro będę piec nowe i od razu je schowam 🙂
Przepis zdecydowanie w moim stylu, uwielbiam takie odchudzone smakołyki.
To zapraszam czesciej ?
Już widziałam te pierniczki na innym kanale – ale tam nie widziałam tych polukrowanych <3 Jeny, jakie one są piękne! Ja sama piekłam pierniczki w tym roku (po wielu latach świątecznego nic nie robienia) i w tym roku jeszcze nie lukrowaliśmy, ale jak patrzę na te, to chyba jednak się skuszę i coś pokombinuję 😀
Dziekuje ?
U mnie w tym roku było tradycyjnie – pierniczki już upieczone, przede mną jeszcze inne świąteczne słodkości 🙂
A tego ci u mnie pod dostatkiem ?
Kupiłam foremki i będę tworzyć 🙂 fajny przepis
Milej zabawy ?
W najbliższy weekend wypróbuje przepis. Uwielbiam imbir, a i melisy nigdy za wiele ?
O, jak milo? Zyczwe udanych wypiekow ?
obowiązkowa pozycja na grudzień 🙂 u mnie jeden zapas się właśnie kończy 🙂
Przyznam, ze u nas tez sie koncza… zbyt lubimy pierniki ?