Racuchy z serem białym to rarytas, który kojarzy mi się z Babcią i dzieciństwem na wsi. Dlatego postanowiłam przygotować racuszki serowe na świeżych drożdżach i podać je ze śmietaną i cukrem kokosowym. Zaczyn eksperymentalnie zrobiłam bez białego cukru – zamieniłam go na syrop z agawy i (ku mojemu zaskoczeniu) wszytko pięknie wyrosło! Moje dzieciaki zajadały się nimi na podwieczorek i poprosiły o kilka dokładek – myślę, że to najsmaczniejsza i najszczersza recenzja jaką mogłam otrzymać 🙂
Składniki:
1 i 1/2 szkl. mąki (u mnie orkiszowa tortowa),
200 g twarogu typu klinek,
3 jajka,
1/2 szkl letniego mleka,
20 g drożdży,
pół łyżeczki cukru / łyżeczka syropu z agawy
30 g rozpuszczonego masła,
1/2 szkl. śmietany (u mnie 12%)
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w letnim mleku razem ze słodziwem. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce (polecam postawić obok kuchenki, gdy gotuje się na niej obiad).
Ser zblenduj z pozostałymi składnikami i połącz z mlekiem z drożdżami. Powstanie bardzo gęsta masa – lepiej mieszać ją łyżką. Ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na ok 20 minut do wyrośnięcia.
Smaż racuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Racuchy z serem białym doskonale smakują polane śmietaną i posypane cukrem kokosowym lub innym słodziwem.
Przyznam, że zawsze myślałam, że aby drożdże wyrosły konieczny jest cukier, ale dostałam świetną radę, że można go zastąpić syropem z agawy/klonowym/daktylowym, a nawet miodem.
Przetestowałam zaczyn drożdżowy bez cukru – tym razem na agawie i jestem zachwycona.
To dla mnie odkrycie, które zdecydowanie zmieni moją kuchnię i wypieki 🙂 Tobie też polecam takie esperymenty 🙂
A jeśli lubisz racuszki z innymi dodatkami, to też mam dla Ciebie coś specjalnego – szybkie racuszki z dynią
Zalegają Ci w lodówce drożdże i nie masz na nie pomysłu?
Możesz je wykorzystać do upieczenia:
Powoli można już myśleć nad babką wielkanocną (drożdżową)
A jeśli już szukasz inspiracji na wielkanocne dania, to mam dla Ciebie Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami, między innymi na babki, mazurki, pasztety, paschę, chlebek do koszyczka, a nawet wegańskie jajko:)
Mnie też racuchy kojarzą się z dzieciństwem i babcią 🙂 Aż zatęskniłam za tym smakiem!
To cudowne wspomnienia i do tego cos dobrego do schrupania ?
Przyznam, że narobiłaś mi ochoty na takie racuszki! To smak mojego dzieciństwa 🙂 Mniam!
Chyba obie bylysmy rozpieszczane przez Babcie ?
Uwielbiam racuchy w każdym możliwym wydaniu 🙂 Najlepiej z dodatkiem owoców!
Upiekłam już kolejne z jabłkami – też jestem ich miłośniczką 🙂
Każda pani domu powinna znaci Twój blog, jakie to wszystko pyszne mmmm
O, dziękuję – bardzo mi miło czytać takie komentarz 🙂
Mam podobnie, racuchy kojarzą mi się właśnie z babcią i niezapomnianym smakiem z dzieciństwa… Przywołałaś moje wspomnienia 🙂 Twoje danie wygląda przepysznie!
Smaki dzieciństwa to coś pięknego. Poza świetnym jedzeniem przywodzą jeszcze wspomnienia wyjątkowych osób 🙂
Aż się zrobiłam głodna. Wyglądają przepysznie
Uwielbiam racuchy, ale nigdy nie jadłam takich z serem – muszę koniecznie zrobić 🙂
Nie znam chyba nikogo, kto by nie lubił racuszków 🙂
Ciekawa propozycja, z serem białym jeszcze racuchów nie jadłam 🙂
Mniam, uwielbiam racuchy! Zawsze przygotowuję je albo z jabłkami, albo z makiem (wigilijna tradycja). A w takiej wersji jeszcze nie jadłam! 🙂
Pozdrawiam,
https://buszujwkuchni.com
Uwielbiam racuhy ! Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂