Pilaw po polsku, czyli bulgur z warzywami. To świetny dodatek do dania głównego. Szybko się go przygotowuje i świetnie smakuje. Można go podać z kawałkami ulubionego mięsa i ostrymi przyprawami. W moim wydaniu danie jest dobrze doprawione i najczęściej serwuję je z jajkiem sadzonym lub kawałkiem pieczeni.
Z kaszą bulgur pierwszy raz zetknęłam się w Turcji i od razu ją pokochałam. W kaszy bulgur podoba mi się to, że tak cudownie komponuje się z warzywami, które uwielbiam. Zachęcam do kupowania bulguru w zbiorczych opakowaniach. Ja od pewnego czasu unikam “woreczkowanego” ryżu i kaszy. Tak jest smaczniej i zdrowiej. Sprawdź, czy też poczujesz różnicę.
Pilaw po polsku – przepis:
Składniki dla 2 dorosłych osób:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cukinie
- 2 kolorowe papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szkl. sypkiego bulguru (najlepiej gruboziarnistego)
- przyprawy do smaku: 1 łyża soli, i po łyżeczce czarnego pieprzu, wędzonej słodkiej papryki i ziół prowansalskich
- wrzątek
Przygotowanie:
- Warzywa oczyść i pokrój w kostkę. Następnie wstaw wodę w czajniku.
- W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj do nich papryki. Całość smaż, często mieszając, aż papryki delikatnie zmiękną. Po czym dodaj cukinię i znów całość smaż przez kilka minut, pamiętając o mieszaniu.
- Na koniec do warzyw dodaj pomidory z puszki, bulgur i przyprawy. Całość wymieszaj, zalej wrzątkiem do wysokości warzyw i ponownie wymieszaj.
- Rondel przykryj pokrywką, zmniejsz gaz na minimum i gotuj (bez mieszania) pilaw przez około 20 minut. Po tym czasie bulgur powinien wchłonąć cały płyn z rondla. Wyłącz gaz, przykryj pokrywką i odczekaj jeszcze 10 minut. Po tym czasie pilaw będzie gotowy do skosztowania i zakochania się w nim.
Pilaw po polsku – rady:
Przyprawy – turecki pilaw jest przyprawiony ostrą papryką w płatkach Pul Biber oraz Kekik, czyli oregano. Jeśli masz w domu te przyprawy, to jesteś kulinarnym zwycięzcą.
Gotowanie – jeśli po 20 minutach gotowania kasza bulgur nie wchłonie całej wody z potrawy, to wydłuż czas gotowania. I dalej postępuj zgodnie z przepisem.
Bulgur – do pilawu wsyp surową i sypką klaszę. Ona ugotuje się wraz z warzywami.
.
Spodobał Ci się ten przepis?
To zobacz też:
.
Nie lubisz marnować jedzenia?
Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.
.
Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓
.
Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub do Zamkniętej Grupie Kulinarnej
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Wygląda pysznie 🙂
Uwielbiam takie smaki! Danie pyszne, szybkie w przygotowaniu i zdrowe – czyli ideał. Nawet rocznemu synkowi smakowało, co trochę mnie zdziwiło z uwagi na przyprawy.
ostatnio zaczełam jeść kaszę ale niespecjalnie wiedziałam co moge z nią zrobić poza podaniem z sosem a te warzywka tworzą świetne połączenie :))
Dokładnie, tu jest wszystko i smak i aromat 🙂
Wygląda super smacznie! Z chęcią przyrządzę na najbliższy obiad, zwłaszcza, że od jakiegoś czasu staram się stracić zbędne kilogramy, zaopatrzyłam się nawet w produkty wspierające odchudzanie. Jednak wiem, że kluczem do zmiany jest zdrowa, zbilansowana dieta, dlatego super, że istnieją takie blogi jak ten.
Polecam, bo to pyszne i szybkie danie 🙂 I spooooro jest w nim warzyw. Nic tylko jeść:)
Do takich dań lubię dodawać mieszanki ziołowe. Podbijają smak wszystkich warzyw w środku i danie smakuje obłędnie!
Często przyrządzam bulgur z z warzywami. Idealnie komponuje się z daniem głównym i dodaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Lubię wprowadzać nowe smaki do tradycyjnej kuchni, a to zdecydowanie krok w tym kierunku. Dzięki takim dodatkom dania są urozmaicone i kuchnia nie jest nudna. Cieszę się, że moja rodzina też myśli podobnie 🙂
Przepis na kaszę bulgur – cudo!