Tort migdałowo kawowy – chrupiąca słodycz

Tort migdałowo-kawowy, to połączenie bezowych blatów z migdałami i subtelnym aromatem kawy. Całość jest chrupiąca, słodka i przepyszna. Ciekawostkę może stanowić fakt, że w tym torcie nie ma ani grama mąki. Są za to migdały, które możesz wymienić na ulubione orzechy.

Choć ten tort jest bezglutenowy, to nie można mu odmówić słodyczy. Koniecznie go wypróbuj, a szybko stanie się Twoim numerem jeden podczas ważnych imprez i świąt. Kawałek migdałowego tortu z mocną kawą to duet idealny!


Tort migdałowo kawowy – przepis:

 

Składniki – bezowe blaty:

ort bezowy z migdałami
 
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 9 białek z dużych jajek
  • 2,5 szkl. cukru pudru
  • Składniki – krem kawowy:
  • 9 żółtek z dużych jaj
  • 5 pełnych łyżek cukru pudru
  • kostka mała – 200g
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek mocno zaparzonej kawy np. espresso

Przygotowanie:

I. Bezowe blaty:

  1. Ubij na sztywno białka, następnie dodaj do nich cukier puder i zmielone migdały.
  2. Ciasto podziel na 3 części i upiecz je w 3 tortownicach (ø 21 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Ja to zrobiłam jednocześnie na 2 rusztach w pierniku z termoobiegiem.
  3. Całość piecz około 25 minut w 180°C.

II. Krem kawowy:

  1. Z żółtek i cukru pudru ubij na parze gęstą masę. Następnie zdejmij masę z gazu, dodaj do niej roztarte masło oraz cukier waniliowy i zimną kawę. Całość miksuj jeszcze kilka minut – do połączenia składników.
  2. Wystudzone blaty ciasta posmaruj krem, tak aby wierz tortu też został nim muśnięty. Gotowy tort włóż na 1 godzinę do lodówki. Wyjmij dopiero przed podaniem.

ort bezowy z migdałami
Tort migdałowo kawowy

 

Tort migdałowo kawowy – rady:

Jaka kawa?

– im kawa będzie mocniejsza, tym krem będzie smaczniejszy. Moim zdaniem najlepiej sprawdza się kawa z ekspresu. Jeśli rozważasz nabycie takiego urządzenia, to zobacz propozycje Coffeedesk.

Nie mam mielonych migdałów!

– możesz zblendować płatki migdałowe – trzeba to zrobić krótko i dokładnie, aby nie powstało masło migdałowe i gotowe.

Co zamiast migdałów?

– migdały zachęcam wymienić na mielone orzechy. Możesz również w domu zrobić orzechową mąkę. Wyłuskane orzechy laskowe lub włoskie zalej wodą i odstaw na noc, aby zmiękły. Następnie osusz je, potłucz w moździerzu i finalnie zmiel je w blenderze. W sekrecie przyznam Ci, że mi najbardziej smakuje wersja z migdałami. Ciekawa jestem, która opcja uwiedzie Twoje kubki smakowe?

Mam mały piekarnik

– składniki na ciasto możesz podzielić na 3 równe części i kolejno przygotowywać masę na tort i piec ją w piekarniku oddzielnie.

Zobacz też inne cuda z migdałów:

Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post.

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena 

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 62 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *