Łatwy chleb bananowy, to przepis na pyszne i zdrowe pieczywo W smaku i konsystencji bliżej mu do klasycznego chleba, niż do ciasta. Słodyczy nadają mu bardzo dojrzałe banany i ewentualnie bakalie. Niczym więcej go nie “dosładzałam”. Genialnie smakuje posmarowany masłem orzechowym – wtedy bliżej mu do deseru 🙂 Smakuje małym i dużym 🙂 Wcinamy go na podwieczorek, drugie śniadanie, a jak trochę zostanie to wędruje z nami do pracy 🙂
A dodatkowo, to w 100% wegański i bezglutenowy wypiek. Nie znajdziecie w nim ani jajek, ani mleka. Chleb bananowy polecam wszystkim bez względu na dietę, bo jest smaczny, szybki, a przy okazji “zagospodarowuje” banany z ciemną skórką. Zatem…nic, tylko piec i jeść:)
Łatwy chleb bananowy – przepis:
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wrzątku,
- 2,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
- 1 łyżka cynamonu,
- mąka – u mnie 1 szkl. kukurydzianej + 1/2 szkl ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- opcjonalnie: 1 banan do ozdoby i posiekane migdały oraz żurawina
Przygotowanie:
- Nasiona chia zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minut. Powstanie coś na wzór kisielu.
- Banany rozgnieć widelcem, następnie dodaj do nich chia i olej kokosowy. Starannie wymieszaj masę łyżką. Będzie rzadka i słodka 🙂
- Następnie dodaj mąki z sodą i cynamonem – całość wymieszaj łyżką. Na koniec możesz dorzucić bakalie.
- Chleb bananowy włóż do małej sylikonowej formy (lub innej, ale wyłożonej papierem do pieczenia). Jeśli chcesz możesz teraz go ozdobić przeciętym bananem. Pamiętaj jednak, aby go “wcisnąć” w ciasto.
- Ciasto piecz przez ok 50-60 minut w 180ºC do suchego patyczka.
Łatwy chleb bananowy – rady:
Zamienniki produktów
Nasiona Chia – jeśli nie masz ich pod ręką, to wymień je na len. Jedną łyżkę zmielonego siemienia lnianego zalej 3 łyżkami wody i odstaw na 15 minut do lodówki. Po tym czasie możesz je dodać do rozgniecionych bananów.
Jajka – w tym przepisie ich nie ma, ale jeśli nie wyobrażasz sobie bez nich życia, to 1 sztuka może wylądować w cieście zamiast kleiku z nasion chia i wody.
Olej kokosowy – możesz wymienić na masło klarowane, wtedy chleb bananowy stanie się wegetariański 🙂
Mąka – ja użyłam mieszanki mąk, ale Ty możesz zastosować śmiało mąkę orkiszową, pszenną lub migdałową.
Lubisz banany? Zobacz to:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂
Brownie z bananów? Czemu nie!
Muffinki – delikatnie słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu
Nie spodziewałam się, że takich składników można zrobić takie piękne ciasto. ; )
Da sie, radze wypróbować ?
Wow, świetny przepis dla mnie – alergika.
Dokladnie, ale i tak smakuje wszystkim, bez względu na rodzaj diety ?
Kochana Aniu już kolejny raz robię chlebek bananowy z Twojego przepisu. U mnie w domu robi furrorę 😀 Dzisiaj też się za niego wzięłam i wyląduje na stole wielkanocnym. Zbieram się również do wypróbowania drugiego przepisu na chlebek oraz tort marchewkowy. Zapewne są świetne jak wszystkie Twoje propozycje 😀 Pozdrawiam cieplutko i Wesołych Święt Wielkanocnych 😀
Takie komentarze, to balsam na moje kulinarne serce ? Bardzo sie ciesze, ze wszystko smakuje i zycze pięknego rodzinnego czasu. Spotkan i rozmow z rodzina i znajomymi, zwlaszcza, gdy na codzień nie ma na czasu. Wesolej Wielkanocy!?? Pozdrawiam Ania
Pyszny? To mało powiedziane. Wczoraj udało mi się zrobić ten chlebek i w chwili obecnej to mój absolutny numer 1. Zniknął ze stołu w mgnieniu oka i dzisiaj siadam po raz drugi do tego przepisu!
Świetnie przedstawiony przepis – zrobiłam z siemieniem lnianym i było pysznie. Dzisiaj spróbujemy z nasionami chia. Mam nadzieję, że wyjdzie równie dobrze 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za super przepis.
Bardzo miło jest mi czytać ten komentarz. Dziekuje i zycze smacznego oraz kolejnych kulinarnych eksperymentow ?