Łatwy chleb bananowy – bez jajek, glutenu i nabiału? Jasne, że się da, zobacz sama! :)

Łatwy chleb bananowy, to przepis na pyszne i zdrowe pieczywo W smaku i konsystencji bliżej mu do klasycznego chleba, niż do ciasta. Słodyczy nadają mu bardzo dojrzałe banany i ewentualnie bakalie. Niczym więcej go nie “dosładzałam”. Genialnie smakuje posmarowany masłem orzechowym – wtedy bliżej mu do deseru 🙂 Smakuje małym i dużym 🙂 Wcinamy go na podwieczorek, drugie śniadanie, a jak trochę zostanie to wędruje z nami do pracy 🙂

A dodatkowo, to w 100% wegański i bezglutenowy wypiek. Nie znajdziecie w nim ani jajek, ani mleka. Chleb bananowy polecam wszystkim bez względu na dietę, bo jest smaczny, szybki, a przy okazji “zagospodarowuje” banany z ciemną skórką. Zatem…nic, tylko piec i jeść:)


Łatwy chleb bananowy – przepis:

 

Składniki:wegański chleb bananowy od zjem-cie.pl

  • 3 dojrzałe banany,
  • 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wrzątku,
  • 2,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • mąka – u mnie 1 szkl. kukurydzianej + 1/2 szkl ziemniaczanej,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • opcjonalnie: 1 banan do ozdoby i posiekane migdały oraz żurawina

 

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minut. Powstanie coś na wzór kisielu.
  2. Banany rozgnieć widelcem, następnie dodaj do nich chia i olej kokosowy. Starannie wymieszaj masę łyżką. Będzie rzadka i słodka 🙂
  3. Następnie dodaj mąki z sodą i cynamonem – całość wymieszaj łyżką. Na koniec możesz dorzucić bakalie.
  4. Chleb bananowy włóż do małej sylikonowej formy (lub innej, ale wyłożonej papierem do pieczenia). Jeśli chcesz możesz teraz go ozdobić przeciętym bananem. Pamiętaj jednak, aby go “wcisnąć” w ciasto.
  5. Ciasto piecz przez ok 50-60 minut w 180ºC do suchego patyczka.

 

Łatwy chleb bananowy – rady:

Zamienniki produktów

Nasiona Chia – jeśli nie masz ich pod ręką, to wymień je na len. Jedną łyżkę zmielonego siemienia lnianego zalej 3 łyżkami wody i odstaw na 15 minut do lodówki. Po tym czasie możesz je dodać do rozgniecionych bananów.

Jajka – w tym przepisie ich nie ma, ale jeśli nie wyobrażasz sobie bez nich życia, to 1 sztuka może wylądować w cieście zamiast kleiku z nasion chia i wody.

Olej kokosowy – możesz wymienić na masło klarowane, wtedy chleb bananowy stanie się wegetariański 🙂

Mąka – ja użyłam mieszanki mąk, ale Ty możesz zastosować śmiało mąkę orkiszową, pszenną lub migdałową.

 

Lubisz banany? Zobacz to:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂

 

Chlebek bananowySłodki chlebek bananowy z orzechami i czekoladą – to jedno ze smaczniejszych ciast, jakie znam 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Brownie bez cukru

Brownie z bananów? Czemu nie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bananowe babeczki

Muffinki – delikatnie słodkie i bardzo szybkie w przygotowaniu

 

 

 

 

 

 

 

 

Czekoladowy krem z bananówDomowy krem czekoladowy – z bananów, awokado i czekolady.

 

 

 

 

 

Bananowiec bez pieczenia - Bananowiec bez pieczenia – o tak, to jest to! 🙂

 

 

 

 

 

(Odwiedzono 12 502 razy, 1 wizyt dzisiaj)

8 Replies to “Łatwy chleb bananowy – bez jajek, glutenu i nabiału? Jasne, że się da, zobacz sama! :)”

  1. Kochana Aniu już kolejny raz robię chlebek bananowy z Twojego przepisu. U mnie w domu robi furrorę 😀 Dzisiaj też się za niego wzięłam i wyląduje na stole wielkanocnym. Zbieram się również do wypróbowania drugiego przepisu na chlebek oraz tort marchewkowy. Zapewne są świetne jak wszystkie Twoje propozycje 😀 Pozdrawiam cieplutko i Wesołych Święt Wielkanocnych 😀

    1. Takie komentarze, to balsam na moje kulinarne serce ? Bardzo sie ciesze, ze wszystko smakuje i zycze pięknego rodzinnego czasu. Spotkan i rozmow z rodzina i znajomymi, zwlaszcza, gdy na codzień nie ma na czasu. Wesolej Wielkanocy!?? Pozdrawiam Ania

  2. Pyszny? To mało powiedziane. Wczoraj udało mi się zrobić ten chlebek i w chwili obecnej to mój absolutny numer 1. Zniknął ze stołu w mgnieniu oka i dzisiaj siadam po raz drugi do tego przepisu!

    Świetnie przedstawiony przepis – zrobiłam z siemieniem lnianym i było pysznie. Dzisiaj spróbujemy z nasionami chia. Mam nadzieję, że wyjdzie równie dobrze 🙂

    Pozdrawiam i dziękuję za super przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *