Pierniczki świąteczne ze śmietaną – Twój pierwszy przepis

Pierniczki świąteczne ze śmietaną to tradycyjny wypiek, który warto już teraz zrobić. Muszą chwilę poleżakować, aby na Wigilię zachwycić miękkością. Jest to zdecydowanie najłatwiejszy i najtańszy przepis na pierniki, jaki znam. Składniki są łatwo dostępne i nie kosztują milionów monet.  Polecam tę recepturę zwłaszcza osobom, które jeszcze nigdy nie piekły pierników. Przejedziemy przez ten proces razem, a ja krok po kroku wszystko Ci wyjaśnię 🙂

Dla mnie święta to magiczny czas, dlatego wolę się do nich już teraz przygotować, aby później nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Pierniczki mogą poleżakować w metalowych pojemniczkach i dobrze im to zrobi. A Ty będziesz mogła odhaczyć z listy obowiązków kolejną pozycję. Zachęcam Cię również, aby już teraz zrobić pierogi na święta i je zamrozić. Zawsze to mniej pracy dla Ciebie później 🙂

 


Pierniczki świąteczne ze śmietaną – przepis:

Składniki na ok 5 blach:Pierniki na śmietanie

1 szkl. miodu,
1 szkl. cukru,
4 jajka,
1/2 szkl. gęstej śmietany (u mnie 12%),
ok 1 kg mąki (u mnie żytnia),
2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1 łyżka wody,
3 łyżeczki przyprawy do piernika (zobacz, jak zrobić własną)
opcjonalnie: 1 białko i gruboziarnisty cukier do ozdoby pierniczków

 

Przygotowanie:

  1. W rondelku umieść miód i cukier – całość delikatnie podgrzewaj i mieszaj. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie przelej słodki płyn do miski.
  2. Do ciepłego syropu (ale nie gorącego, bo jajka się zetną) wbijaj kolejno jajka i szybko je rozmąć trzepaczką rózgą. Następnie dodaj śmietanę, przyprawę piernikową i sodę rozpuszczoną w wodzie. Całość starannie wymieszaj. Powstanie płynna słodka masa.
  3. Teraz czas na mąkę – dodawaj jej tylko tyle, aby ciasto przestało się kleić do dłoni podczas ręcznego wyrabiania i pozwoliło się w dalszym etapie rozwałkować. W moim przypadku to był 1 kg mąki bez 1 szklanki 🙂
  4. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 1 cm i powycinaj z niego foremkami pierniczki. Możesz je posmarować białkiem i posypać cukrem – ale nie jest to konieczne.
  5. Świąteczne pierniczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je przez ok 10 minut w 180ºC (grzałka góra-dół). I gotowe 🙂

 


Pierniczki świąteczne ze śmietaną – rady:

 

MąkaPierniki na śmietanie

Pierniczki śmiało możesz przygotować na mące pszennej lub żytniej.
Generalnie mąka żytnia idealnie nadje się do pieczenia pierników. Innym fajnym rozwiązaniem jest kompromis, czyli dodanie mieszanki mąki pszennej z żytnią – proporcje zależą od Ciebie. I tak pierniczki wyjdą obłędne.

 

Lukrowanie

Pierniczki można upiec bez smarowania ich białkiem i cukrem, wyjdą wtedy piękne i puchate. Będzie można je później polukrować – jeśli chcesz je tylko polać lukrem, to wystarczy wymieszać ze sobą cukier puder i sok z cytryny lub pomarańczy.

Natomiast jeśli cenisz misterne wzroki na piernikach, to mam dla Ciebie przepis na lukier królewski. Jest plastyczny i można nim “rysować” po pierniczkach. Przepis na niego najdziesz tu.

 

Przechowywanie

Pierniczki świąteczne na śmietanie świetnie czują się w metalowych pojemnikach z pokrywką. Jeśli chcesz przyspieszyć czas ich dojrzewania (czytaj mięknięcia), to dodaj do pojemnika z nimi kawałki surowego jabłka. Pierniki będą chłonąc wilgoć z owoców. Ale wymieniaj je co kilka dni, aby nie spleśniały…:)

 

Zobacz też inne receptury na pierniczki:

Pierniczki z lukrem

Tradycyjne pierniki z lukrem królewskim – po przepis zapraszam tu. Są obłędne, słodkiem aromatyczne i pachną świętami 🙂

 

 

 

Imbitowe pierniczki

 

Imbirowe pierniczki z melasą i mąką żytnią. Nieco odchudzona wersja świątecznego specjału. Kliknij “przepis”, aby się z nim bliżej poznać 🙂

 

 

Pierniki bez jaj i miodu

Wegańskie pierniczki na amoniaku. Robi się je bardzo sprawnie, pięknie wyrastają i są pyszne. Moim zdaniem w smaku niczym się nie różnią od klasycznych pierników. Przepis na wegepierniczki jest w tym miejscu.

 

 

(Odwiedzono 10 534 razy, 1 wizyt dzisiaj)

5 Replies to “Pierniczki świąteczne ze śmietaną – Twój pierwszy przepis”

  1. Wyglądają super, a zapewne, gdy chwilę poczekamy to smakują wybornie. Ja lubię takie, które już leżą i leżą… Wskazówki jak przechowywać zanotowałam. 🙂

  2. Witam, rozpuszczenie sody oczyszczonej (wodoroweglan sodu-NaHCO3) jest niemożliwe w wodzie. Niestety taka reakcja jest niemożliwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *