Pierniczki świąteczne ze śmietaną to tradycyjny wypiek, który warto już teraz zrobić. Muszą chwilę poleżakować, aby na Wigilię zachwycić miękkością. Jest to zdecydowanie najłatwiejszy i najtańszy przepis na pierniki, jaki znam. Składniki są łatwo dostępne i nie kosztują milionów monet. Polecam tę recepturę zwłaszcza osobom, które jeszcze nigdy nie piekły pierników. Przejedziemy przez ten proces razem, a ja krok po kroku wszystko Ci wyjaśnię 🙂
Dla mnie święta to magiczny czas, dlatego wolę się do nich już teraz przygotować, aby później nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Pierniczki mogą poleżakować w metalowych pojemniczkach i dobrze im to zrobi. A Ty będziesz mogła odhaczyć z listy obowiązków kolejną pozycję. Zachęcam Cię również, aby już teraz zrobić pierogi na święta i je zamrozić. Zawsze to mniej pracy dla Ciebie później 🙂
Pierniczki świąteczne ze śmietaną – przepis:
Składniki na ok 5 blach:
1 szkl. miodu,
1 szkl. cukru,
4 jajka,
1/2 szkl. gęstej śmietany (u mnie 12%),
ok 1 kg mąki (u mnie żytnia),
2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1 łyżka wody,
3 łyżeczki przyprawy do piernika (zobacz, jak zrobić własną)
opcjonalnie: 1 białko i gruboziarnisty cukier do ozdoby pierniczków
Przygotowanie:
- W rondelku umieść miód i cukier – całość delikatnie podgrzewaj i mieszaj. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie przelej słodki płyn do miski.
- Do ciepłego syropu (ale nie gorącego, bo jajka się zetną) wbijaj kolejno jajka i szybko je rozmąć trzepaczką rózgą. Następnie dodaj śmietanę, przyprawę piernikową i sodę rozpuszczoną w wodzie. Całość starannie wymieszaj. Powstanie płynna słodka masa.
- Teraz czas na mąkę – dodawaj jej tylko tyle, aby ciasto przestało się kleić do dłoni podczas ręcznego wyrabiania i pozwoliło się w dalszym etapie rozwałkować. W moim przypadku to był 1 kg mąki bez 1 szklanki 🙂
- Rozwałkuj ciasto na placek grubości 1 cm i powycinaj z niego foremkami pierniczki. Możesz je posmarować białkiem i posypać cukrem – ale nie jest to konieczne.
- Świąteczne pierniczki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz je przez ok 10 minut w 180ºC (grzałka góra-dół). I gotowe 🙂
Pierniczki świąteczne ze śmietaną – rady:
Mąka
Pierniczki śmiało możesz przygotować na mące pszennej lub żytniej.
Generalnie mąka żytnia idealnie nadje się do pieczenia pierników. Innym fajnym rozwiązaniem jest kompromis, czyli dodanie mieszanki mąki pszennej z żytnią – proporcje zależą od Ciebie. I tak pierniczki wyjdą obłędne.
Lukrowanie
Pierniczki można upiec bez smarowania ich białkiem i cukrem, wyjdą wtedy piękne i puchate. Będzie można je później polukrować – jeśli chcesz je tylko polać lukrem, to wystarczy wymieszać ze sobą cukier puder i sok z cytryny lub pomarańczy.
Natomiast jeśli cenisz misterne wzroki na piernikach, to mam dla Ciebie przepis na lukier królewski. Jest plastyczny i można nim “rysować” po pierniczkach. Przepis na niego najdziesz tu.
Przechowywanie
Pierniczki świąteczne na śmietanie świetnie czują się w metalowych pojemnikach z pokrywką. Jeśli chcesz przyspieszyć czas ich dojrzewania (czytaj mięknięcia), to dodaj do pojemnika z nimi kawałki surowego jabłka. Pierniki będą chłonąc wilgoć z owoców. Ale wymieniaj je co kilka dni, aby nie spleśniały…:)
Zobacz też inne receptury na pierniczki:
Tradycyjne pierniki z lukrem królewskim – po przepis zapraszam tu. Są obłędne, słodkiem aromatyczne i pachną świętami 🙂
Imbirowe pierniczki z melasą i mąką żytnią. Nieco odchudzona wersja świątecznego specjału. Kliknij “przepis”, aby się z nim bliżej poznać 🙂
Wegańskie pierniczki na amoniaku. Robi się je bardzo sprawnie, pięknie wyrastają i są pyszne. Moim zdaniem w smaku niczym się nie różnią od klasycznych pierników. Przepis na wegepierniczki jest w tym miejscu.
Wyglądają super, a zapewne, gdy chwilę poczekamy to smakują wybornie. Ja lubię takie, które już leżą i leżą… Wskazówki jak przechowywać zanotowałam. 🙂
Zalezy mi na tym, aby przepisy byly kompletne. Gdy sama zaczynalam zabawe z pieczeniem bardzo brakowało mi takich wskazowek. ?
Witam, rozpuszczenie sody oczyszczonej (wodoroweglan sodu-NaHCO3) jest niemożliwe w wodzie. Niestety taka reakcja jest niemożliwa
W takim razie źle się wyraziłam – chodzi o wymieszanie ze sobą sody oraz wody 🙂
mniam