Zastanawiasz się, jak upiec keks z bakaliami? To pyszne, świąteczne i łatwe w wykonaniu ciasto. Możesz dodać do niego ulubione bakalie: daktyle, figi, rodzynki, orzechy lub kandyzowane owoce. Keks można też upiec wcześniej i spokojnie zamrozić. Po rozmrożeniu będzie nadal świeży i pyszny. To idealne rozwiązanie, gdy chcemy rozłożyć sobie w czasie przygotowania do świąt.
Mąkę przesiej, oddziel białka od żółtek, biała ubij na sztywno, a bakalie wymieszaj z 1 łyżką mąki i odstaw na bok.
Masło zmiksuj z cukrem – otrzymasz puszystą masę. Dodawaj do niej stopniowo żółtka – całość miksuj na najwyższych obrotach.
Zmniejsz moc miksera na minimum i stopniowo dodawaj do masy mąkę – nie zapominając o miksowaniu.
Na koniec dodaj do ciasta bakalie, aromat rumowy i sodę rozpuszczoną w mleku – całość zmiksuj.
Teraz czas na białka, dodaj je co masy i wymieszaj drewnianą łyżką.
Ciasto przełóż do dużej keksówki (wym: 35×10 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180ºC, grzałka góra-dół.
Klasyczny keks – rady:
Bakalie
Jeśli sama komponujesz bakalie do keksu, to radzę je zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę i po tym czasie je posiekać. Gotowe mieszanki bakalii do ciast są już miękkie, więc nie musisz ich moczyć, czy siekać.
Aromat rumowy
Nie jest on konieczny, ale moim zdaniem nadaje ciastu pazur.
Zdobienie
Gotowy keks można polukrować lub posypać cukrem pudrem – jednak radzę uważać, bo ciasto samo w sobie jest już słodkie 🙂
Pęknięcie na keksie
Jeśli ciasto popęka podczas pieczenia to oznacza, że temperatura była zbyt wysoka. Mi zdarza się to nagminnie, bo mój piekarnik ma tendencje do przypalania. Jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest obserwowanie ciasta, jeśli pojawią się drobne pęknięcia podczas pieczenia, to można delikatnie zmniejszyć temperaturę. Ale prawda jest taka, że keks pęknięty, czy nie i tak będzie pyszny 🙂
Mrożenie
Tak przygotowany keks możesz zamrozić, na święta będzie jak znalazł. Ważne jest, aby mrozić świeże (bez lukru) i ostudzone już ciasto. Możesz je poporcjować, lub włożyć do zamrażalki na deskę w całości. Pod godzinie wyjmij z zamrażalnika keks, zawiń go szczelnie w folię aluminiową, a następnie w reklamówkę. Dzięki temu keks nie przejmie zapachów od innych dań z zamrażalnika. Tak przygotowany keks można mrozić do 3 miesięcy. Pamiętaj, aby opisać co zamrażasz – nazwa dania/ciasta, waga i data pakowania mogą okazać się bardzo pomocne 🙂
Rozmrażanie
Gdy wieczorem wstawimy do lodówki zamrożone ciasto, to rano będzie już gotowe do spożycia.
Innym rozwiązaniem jest pozostawienie ciasta na blacie w kuchni, w ciągu godziny powinno odtajać.
A najszybszym rozwiązaniem jest kilka minut w mikrofalówce 🙂
Pobierz też Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami na słodkie święta 🙂
Wystarczy poniżej podać adres e-mail pod jaki mam wysłać Ci ten prezent, a zrobię to natychmiast.
(Odwiedzono 2 572 razy, 1 wizyt dzisiaj)
27 Replies to “Jak upiec keks z bakaliami? Zobacz, upiecz i zjedz, a zakochasz się w tym smaku:)”
Uwielbiam keks z bakaliami. Czym ich więcej tym lepiej. Pyszności. 🙂
Nie wiedziałam, że pieczenie keksu jest tak proste! Opcja porad pod przepisem jest super. Rozwiewasz wszelkie wątpliwości, które mogą pojawić się podczas pieczenia ciasta. Nie wiedziałam, że keks można mrozić. Bardzo przydatne info 🙂
Generalnie w większości przepisów zamieszczanych w blogach brakuje mi podanych dokładnych wymiarów blaszki, oraz doprecyzowania jak piec ( termoobieg, grzałka góra- dół , a może jedno i drugie)
Uwielbiam keks z bakaliami. Czym ich więcej tym lepiej. Pyszności. 🙂
Dzięki za przepis, chętnie wykorzystam 🙂
Cudonie i o to chodzi ?
Nie wiedziałam, że przepis na keks może być taki prosty… Może nawet sama się skuszę, choć nie mam talentu do pieczenia! ;P
Z tymi talentami czesto jest tak,.ze one sa, tylko jeszcze nie odkryte ?
Nie wiedziałam, że pieczenie keksu jest tak proste! Opcja porad pod przepisem jest super. Rozwiewasz wszelkie wątpliwości, które mogą pojawić się podczas pieczenia ciasta. Nie wiedziałam, że keks można mrozić. Bardzo przydatne info 🙂
Bardzo milo mi to czytac, dziekuje i zachecam do pieczenia. Pozdrawiam swiatecznie ?
Ojej, wiem, że to bardzo świąteczne, ale wręcz nie cierpię bakalii pod każdą postacią. Może kiedyś się przekonam! 🙂 Keks wygląda pysznie.
A co lubisz? Chetnie podpowiem taki przepis, aby zadowolil również Ciebie ?
Pięknie wygląda. Dam mojej Kasi i niech piecze. dzięki
Cudnie, już teraz życzę Wam smacznego 🙂
Ja konsekwentnie odmawiam jedzenia bakalii, więc stawiam na jakąś prostą babkę zamiast keksu 🙂
Pewnie, każdy je to co lubi 🙂
Keks uwielbiam szczególnie ten stary, z przepisu mojej babci. Nie miałam w planach robić na te święta, ale patrząc na Twój nabrałam ochoty 🙂
Babcine przepisy zawsze sa niesamowite ?
Keksa już nie damy rady, w tym roku stawiamy na sernik i makowiec 🙂
Pieczenie sernika i makowca tez mnie czeka ?
Keks to najprostsze ciasto na świecie:)
Dokladnie,.a do tego wyglada bardzo efektowanie ?
Generalnie w większości przepisów zamieszczanych w blogach brakuje mi podanych dokładnych wymiarów blaszki, oraz doprecyzowania jak piec ( termoobieg, grzałka góra- dół , a może jedno i drugie)
Już odpowiadam – grzanie góra-dół, wielka keksóka o wymiarach: 35×11 cm 🙂
Uwielbiam takie cista może kiedyś mi wyjdzie
Wyjdzie, wyjdzie, tylko trzeba piec na luzie i z usmiechem na twarzy ?
Nie jestem królową kuchni, ale ten przepis jest bardzo fajny.
Dziekuje, jestem pewna, ze pysznie Ci wyjdzie ten keks ??
Ja uwielbiam ale mój mąż uparcie odmawia rodzynek i innych suszonych owoców poza morelami 🙁
To moze orzechy meza zadowola??