Jak upiec keks z bakaliami? Zobacz, upiecz i zjedz, a zakochasz się w tym smaku:)

Zastanawiasz się, jak upiec keks z bakaliami? To pyszne, świąteczne i łatwe w wykonaniu ciasto. Możesz dodać do niego ulubione bakalie: daktyle, figi, rodzynki, orzechy lub kandyzowane owoce. Keks można też upiec wcześniej i spokojnie zamrozić. Po rozmrożeniu będzie nadal świeży i pyszny. To idealne rozwiązanie, gdy chcemy rozłożyć sobie w czasie przygotowania  do świąt.


Jak upiec keks z bakaliami – przepis:keks wigilijny

Składniki:

  • 250g mąki pszennej,
  • 150g cukru,
  • 5 jajek (oddzielnie białka od żółtek),
  • 250g masła (miękkiego),
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżka mleka,
  • ok 300 g bakalii + 1 łyżka mąki,
  • kilka kropelek aromatu rumowego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej, oddziel białka od żółtek, biała ubij na sztywno, a bakalie wymieszaj z 1 łyżką mąki i odstaw na bok.
  2. Masło zmiksuj z cukrem – otrzymasz puszystą masę. Dodawaj do niej stopniowo żółtka – całość miksuj na najwyższych obrotach.
  3. Zmniejsz moc miksera na minimum i stopniowo dodawaj do masy mąkę – nie zapominając o miksowaniu.
  4. Na koniec dodaj do ciasta bakalie, aromat rumowy i sodę rozpuszczoną w mleku – całość zmiksuj.
  5. Teraz czas na białka, dodaj je co masy i wymieszaj drewnianą łyżką.
  6. Ciasto przełóż do dużej keksówki (wym: 35×10 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180ºC, grzałka góra-dół.

 

Klasyczny keks – rady:

Bakalie

Jeśli sama komponujesz bakalie do keksu, to radzę je zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę i po tym czasie je posiekać. Gotowe mieszanki bakalii do ciast są już miękkie, więc nie musisz ich moczyć, czy siekać.

Aromat rumowy

Nie jest on konieczny, ale moim zdaniem nadaje ciastu pazur.

Zdobienie

Gotowy keks można polukrować lub posypać cukrem pudrem – jednak radzę uważać, bo ciasto samo w sobie jest już słodkie 🙂

Pęknięcie na keksie

Jeśli ciasto popęka podczas pieczenia to oznacza, że temperatura była zbyt wysoka. Mi zdarza się to nagminnie, bo mój piekarnik ma tendencje do przypalania. Jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest obserwowanie ciasta, jeśli pojawią się drobne pęknięcia podczas pieczenia, to można delikatnie zmniejszyć temperaturę. Ale prawda jest taka, że keks pęknięty, czy nie i tak będzie pyszny 🙂

Mrożenie

Tak przygotowany keks możesz zamrozić, na święta będzie jak znalazł. Ważne jest, aby mrozić świeże (bez lukru) i ostudzone już ciasto. Możesz je poporcjować, lub włożyć do zamrażalki na deskę w całości. Pod godzinie wyjmij z zamrażalnika keks, zawiń go szczelnie w folię aluminiową, a następnie w reklamówkę. Dzięki temu keks nie przejmie zapachów od innych dań z zamrażalnika. Tak przygotowany keks można mrozić do 3 miesięcy. Pamiętaj, aby opisać co zamrażasz – nazwa dania/ciasta, waga i data pakowania mogą okazać się bardzo pomocne 🙂

Rozmrażanie

Gdy wieczorem wstawimy do lodówki zamrożone ciasto, to rano będzie już gotowe do spożycia.

Innym rozwiązaniem jest pozostawienie ciasta na blacie w kuchni, w ciągu godziny powinno odtajać.

A najszybszym rozwiązaniem jest kilka minut w mikrofalówce 🙂

 

Pobierz też Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami na słodkie święta 🙂

Wystarczy poniżej podać adres e-mail pod jaki mam wysłać Ci ten prezent, a zrobię to natychmiast.

 

(Odwiedzono 914 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂
error

27 Replies to “Jak upiec keks z bakaliami? Zobacz, upiecz i zjedz, a zakochasz się w tym smaku:)”

  1. Nie wiedziałam, że pieczenie keksu jest tak proste! Opcja porad pod przepisem jest super. Rozwiewasz wszelkie wątpliwości, które mogą pojawić się podczas pieczenia ciasta. Nie wiedziałam, że keks można mrozić. Bardzo przydatne info 🙂

  2. Ojej, wiem, że to bardzo świąteczne, ale wręcz nie cierpię bakalii pod każdą postacią. Może kiedyś się przekonam! 🙂 Keks wygląda pysznie.

  3. Generalnie w większości przepisów zamieszczanych w blogach brakuje mi podanych dokładnych wymiarów blaszki, oraz doprecyzowania jak piec ( termoobieg, grzałka góra- dół , a może jedno i drugie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *