Lany chrust, czyli pokręcone faworki w natarciu

Lany chrust to pyszny i szybki deser, który wykonasz w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nacinać i wywijać. Wszystkie składniki miksuje się ze sobą i wylewa na rozgrzany tłuszcz. Przepis na lany chrust jest przyjemnie prosty – skosztuj go i Ty!

Tłusty czwartek zobowiązuje… do jedzenia faworków, zwanych również chruścikami!:) Zachęcam do ich samodzielnego wykonania, najlepiej w rodzinnym gronie. My jesteśmy ich fanami i co roku robię je w innej odsłonie. Dziś pozwoliłam sobie na kulinarną ekstrawagancje i zakręciłam faworki w spirale. Lane chruściki smakują znakomicie i przy tym zaskakują swoją formą. Klasyka w nowej odsłonie.


 Przepis na lany chrust

Składniki:

Lany chrust przepis
Lany chrust

• 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
• szczypta soli
• 140 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru pudru
• 100 ml mleka
• kieliszek rumu
• skórka cytrynowa
• tłuszcz do smażenia

 Przygotowanie:
1. Białka i sól ubij na sztywną pianę. Żółtka miksuj przez kilka minut z łyżką cukru pudru i mlekiem.
2. Wymieszaj ze sobą ubite białka i żółtka. A następnie dodaj do nich mąkę, rum i skórkę cytrynową. Całość krótko zmiksuj na najniższych obrotach, do połączenie się składników.
3. Faworkową masę umieść w rękawie cukierniczym lub wylewaj ją na tłuszcz łyżką. Smaż krótko z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Lany chrust odsącz na ręczniku papierowym. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Proste prawda?:)

Lany chrust przepis
Lany chrust

Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:

 

Nie lubisz marnować jedzenia?

□ Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?

 □ Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

 □ A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić lub zjeść po terminie?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.

.

Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓

Zapis na Newslettera www.Zjem-Cie.pl

.

Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub do  Zamkniętej Grupie Kulinarnej

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena 

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 1 292 razy, 1 wizyt dzisiaj)

10 Replies to “Lany chrust, czyli pokręcone faworki w natarciu”

  1. Spróbuję dziś zrobić. Jako tata nie bardzo się na tym znam, ale mam nadzieję że wyjdą smaczne. Obawiam się też co się stanie z resztą rumu w butelce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *