Faworki, chruściki i inne typu nazwy w Tłusty Czwartek to pozycje obowiązkowe. Faworki według tego przepisu mają przyjemną cytrynową nutę. Są chrupiące i powalające w smaku. Możesz je wykonać z cukrem lub z ksylitolem.
Dlatego dziś zapraszam na pyszne faworki. Są proste i tradycyjne. Robiłam je dziś z dziećmi i świetnie się przy tym bawiłam. Spróbuj i Ty 🙂
Najlepiej je chrupać w towarzystwie kogoś bliskiego i popijać owocową herbatę.
________________________________________________________________
Przepis na Faworki
Składniki:
- 200g mąki – u mnie orkiszowa tortowa,
- 3 żółtka (z białek możesz zrobić Pavlovą),
- 4 łyżki gęstej śmietany lub 6 łyżek śmietany 30%,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- łyżka otartej skórki z cytryny,
- 2 łyżki cukru pudru – u mnie to zmielony cukier kokosowy,
- kilka kropelek ekstraktu z wanilii,
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj ze śmietaną, żółtkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Wyrób ręcznie jednolite gęste ciasto – powinno przypominać ciasto na kluski. Jeśli będzie zbyt gęste, to dolej śmietany, a jeśli zbyt rzadkie to dodaj mąki.
- Ciasto rozwałkuj na płaski placek. Potnij na paski – proponuję o długości 15 cm i szerokości 3 cm. W środku zrób nacięcie o długości około 6 cm i wywiń przez otwór faworki.
- Smaż na gorącym oleju – najlepiej na średniej wielkości palniku ustawianym na średnią moc. Zarumienione faworki odwróć widelcem na drugą stronę.
- Gdy z obu stron będą złociste odsącz je na papierowym ręczniku.
- Możesz je podawać z cukrem pudrem, np. ze zmielonego cukru kokosowego czy ksylitolu.
________________________________________________________________
Ja mimo, że jestem miłośniczką słodyczy, to te faworki najbardziej lubię bez dodatku białego cukru.
Dziś je robiłam z dziećmi – mieliśmy super zabawę podczas wspólnego lepienia i wałkowania ciasta. Polecam wszystkim rodzicom wspólne gotowanie i pieczenie 🙂
Życzę udanego Tłustego Czwartku 🙂
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena
Ps. A gdybyście szukali jeszcze innych inspiracji na smaczne przekąski, to zapraszam po odbiór Bezpłatnego E-book “Legalny przemyt warzyw”. Znajdziesz tam propozycje słodkich ciast, koktajli, racuszków, a nawet gofrów i sałatek. Jest w czym wybierać 🙂
Zobacz też inne słodycze bez cukru:
Korzenne mufinki z masłem orzechowym
Jeszcze nigdy nie robiłam faworków, ale coś mi się wydaję, że w końcu się skuszę 🙂
Polecam je zrobic, bo sa dziecinnie proste i tradycyjne ?
Akurat mam jeszcze trochę czasu, a dzień się nie skończył. Dzięki za przepis, zabieram się za pracę 🙂
Super, bedzie smacznie?
Faworki to mój ulubiony karnawałowy wypiek, ale lubię tylko te na prawdę cieniutko rozwałkowane .
Idealne sa super cienko rozwalkowane, krótkie lub dlugie ♥?
Uwielbia faworki najbardziej na świecie
My tez, to smak tradycji ?
Nie dziwie sie ?
Nie dziwie sie, bo sa pyszne i proste ?
kocham faworki 🙂
Podzielam te uczucie ?
na pewno przepyszne 🙂 ja robiłam z innego przepisu i już mam dość jedzenia ich (dobre, ale za dużo) 😀
Pewnie, przyjemnosci trzeba sobie dozowac ?
dawno nie robiłam faworków, może się skuszę w weekend
Polecam, bo sa bardzo latwe i szybkie ?
W tłusty czwartek już nie zdążę ich zrobić, bo za chwilę zapuka północ. Czy to znak, że muszę czekać kolejny rok by je przygotować? 😉
Zjadłabym z chęcią! Ja dzisiaj pochłonęłam kilka pączków. 😉
My zjedlismy wiekszosc faworkow ze zdjecia i kazdy po 4 paczki. Bylo pysznie ?
Nigdy nie robiłam faworków, ale to faktycznie super pomysł na spędzenie czasu z dziećmi ?
Walkowanie jest najlepsza zabawa i dotykanie paluszkami maki ?
Jem je tylko raz w roku, a szkoda.
Zatem.przepis przyda sie w innym terminie ?