Faworki, chrust, chruściki – jakby ich nie nazywać i tak są pyszne :)

Faworki, chruściki i inne typu nazwy w Tłusty Czwartek to pozycje obowiązkowe. Faworki według tego przepisu mają przyjemną cytrynową nutę. Są chrupiące i powalające w smaku. Możesz je wykonać z cukrem lub z ksylitolem.

Dlatego dziś zapraszam na pyszne faworki. Są proste i tradycyjne. Robiłam je dziś z dziećmi i świetnie się przy tym bawiłam. Spróbuj i Ty 🙂

Najlepiej je chrupać w towarzystwie kogoś bliskiego i popijać owocową herbatę.

________________________________________________________________

Przepis na Faworki

Składniki:

  • 200g mąki – u mnie orkiszowa tortowa,

    Chruściki
    Cytrynowe faworki
  • 3 żółtka (z białek możesz zrobić Pavlovą),
  • 4 łyżki gęstej śmietany lub 6 łyżek śmietany 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżka otartej skórki z cytryny,
  • 2 łyżki cukru pudru – u mnie to zmielony cukier kokosowy,
  • kilka kropelek ekstraktu z wanilii,
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, żółtkiem, solą i proszkiem do pieczenia. Wyrób ręcznie jednolite gęste ciasto – powinno przypominać ciasto na kluski. Jeśli będzie zbyt gęste, to dolej śmietany, a jeśli zbyt rzadkie to dodaj mąki.
  2. Ciasto rozwałkuj na płaski placek. Potnij na paski – proponuję o długości 15 cm i szerokości 3 cm. W środku zrób nacięcie o długości około 6 cm i wywiń przez otwór faworki.
  3. Smaż na gorącym oleju – najlepiej na średniej wielkości palniku ustawianym na średnią moc. Zarumienione faworki odwróć widelcem na drugą stronę.
  4. Gdy z obu stron będą złociste odsącz je na papierowym ręczniku.
  5. Możesz je podawać z cukrem pudrem, np. ze zmielonego cukru kokosowego czy ksylitolu.

________________________________________________________________

Ja mimo, że jestem miłośniczką słodyczy, to te faworki najbardziej lubię bez dodatku białego cukru.

Dziś je robiłam z dziećmi – mieliśmy super zabawę podczas wspólnego lepienia i wałkowania ciasta. Polecam wszystkim rodzicom wspólne gotowanie i pieczenie 🙂

Życzę  udanego Tłustego Czwartku 🙂

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena

Ps. A gdybyście szukali jeszcze innych inspiracji na smaczne przekąski, to zapraszam po odbiór Bezpłatnego E-book “Legalny przemyt warzyw”. Znajdziesz tam propozycje słodkich ciast, koktajli, racuszków, a nawet gofrów i sałatek. Jest w czym wybierać 🙂

Zobacz też inne słodycze bez cukru:

Czekoladowe babeczki

Bananowo-cynamonowe muffinki

Korzenne mufinki z masłem orzechowym

Sernik bez mąki

Kokosowy Bananowiec

Malinowa pianka

Jaglane Brownie

murzynek jaglany

Ciasteczka owsiane

Ciastka z ciecierzycy

Ciasto marchewkowe

(Odwiedzono 2 235 razy, 1 wizyt dzisiaj)

23 Replies to “Faworki, chrust, chruściki – jakby ich nie nazywać i tak są pyszne :)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *