Muffinki z fetą i pomidorami- Twoje śniadanie prosto z piekarnika

Dziś zapraszam na śniadanie, przygotowałam dla Ciebie muffinki z fetą i pomidorami.

Są obłędne w smaku. Zjadasz jedną i już nic nie musisz, wszystko w nich jest – ser, warzywa i buła 🙂

To świetna propozycja na śniadanie czy przekąskę – idealne do zapakowania i zjedzenia na mieście.

 

Składniki:

  • 1 szkl. mąki, u mnie orkiszowa tortowa,
  • 1/2 szkl. mleka krowiego lub roślinnego,
  • 1 jajko,
  • 1 ser typu feta – rozkruszony w palcach,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy lub suchych – posiekanych w drobną kostkę,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bazylia

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

W drugim naczyniu wymieszaj ze sobą mleko, majonez i jajko.

Delikatnie połącz ze sobą zawartość obu misek.

Dodaj ser, pomidory, przyprawy i wymieszaj rózgą do połączenia się składników.

Ciasto przelej do sylikonowych foremek  i piecz ok 30 minut w 180°C.

 

Opcjonalnie do ciasta możesz jeszcze dodać posiekane oliwki.

Tak przygotowane muffinki z fetą i suszonymi pomidorami, to szybka i smaczna alternatywa dla tradycyjnych bułek.

Uwielbiam je zajadać w towarzystwie miksu sałat z pomidorami i kiełkami.

Z powodzeniem można je przeciąć, posmarować masłem i obłożyć sałatą i wędliną.

 

Jeśli zainteresowały Cię muffinki z fetą i pomidorami, to koniecznie zobacz mój najnowszy Bezpłatny e-book “Legalny przemyt warzyw”. Znajdziesz w nim przepisy na słodkie przekąski, ale i śniadaniowe konkrety. Receptury idealne na przystawki, śniadania i przekąski na wynos – do szkoły, czy pracy.

 

Zobacz też inne muffinki:

Jajeczne

 

 

 

 

 

Z żółtym serem i boczkiem

 

 

 

 

 

 

Bananowe

 

 

 

 

 

 

 

Czekoladowo-rumowe

 

 

 

 

 

 

 

Korzenne z masłem orzechowym

 

 

 

 

 

Jogurtowe

Jogurtowa muffinka

 

 

 

 

 

 

 

 

(Odwiedzono 1 943 razy, 1 wizyt dzisiaj)

15 Replies to “Muffinki z fetą i pomidorami- Twoje śniadanie prosto z piekarnika”

  1. ja się za warzywne muffinki zabieram od jakiegoś roku hehe, ale ten twój przepis będę musiała koniecznie wypróbować, bo wczoraj akurat myślałam o fecie, a uwielbiam 😀

    1. Serdecznie Ci polecam ten przepis – zwłaszcza, że jest taki łatwy i smaczny 🙂

      A jeśli szukasz więcej warzywnych inspiracji, to zapraszam Cię do pobrania Bezpłatnego E-booka z przepisami na warzywne cuda: od gofrów, ciast, koktajli po sałatki 🙂

  2. Takie muffinki to coś dla mnie. Robiłam z serem, ale żółtym. Koniecznie muszę wypróbować z fetą i jeszcze oliwki dorzucić. Zapewne wyjdą przepyszne. Dziękuję za inspirację 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *