Na zakończenie karnawału zapraszam na oponki serowe bez drożdży, za to z sodą oczyszczoną. Robi się je ekspresowo, nie ma tu zbędnego czekania. Wszystkie składniki łączy się ze sobą i od razu smaży. Są pulchne, mięciutkie, słodkie i obłędnie dobre. Polecam je wszystkim łasuchom 😀
Oponki serowe usmażyłam, bo miałam w lodówce twaróg o kończącym się terminie ważności. A dzisiejsze ostatki zainspirowały mnie do ich zrobienia. I wiesz co? To był dobry wybór 🙂 Ja nic nie zmarnowałam, a przy okazji mam coś pysznego do zjedzenia 🙂
Oponki serowe bez drożdży – przepis:
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1/2 kg dwukrotnie zmielonego twarogu,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 jajka,
- 1 łyżka śmietany (u mnie słodka 18%),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu + olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ze wszystkich składników poza olejem i octem wyrób ciasto. Powinno delikatnie odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mąki.
- Rozwałkuj je na placek o grubości 1-go cm.
- Wykrój krążki z dziurką za pomocą szklanki i kieliszka.
- Do tłuszczu dodaj ocet, całość podgrzej i smaż z obu stron serowe oponki – do uzyskania złoto brązowego koloru.
Oponki serowe bez drożdży – rady:
Zamiast octu możesz dodać do oleju wódkę, spirytus lub rum. Ten dodatek zabezpieczy oponki przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu.
Temperatura tłuszczu jest istotna, nim zaczniesz smażyć oponki wrzuć do tłuszczu kuleczkę ciasta wielkości ziarnka grochu. Jeśli tłuszcz zaskwierczy, a ciasto po minucie będzie złotobrązowe, to znak, że tłuszcz jest odpowiednio nagrzany.
Twaróg zamiast mielić maszynką do mięsa, możesz też zblendować razem z cukrem . Będzie wtedy mniej do sprzątania 😉
.
Zobacz inne smakołyki z twarogu
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂


