Rolada naleśnikowa z twarogiem – czyli słodki naleśnik z piekarnika

Rolada naleśnikowa z twarogiem, to inaczej mówiąc naleśnik pieczony w piekarniku – ze słodkim nadzieniem. To cudo na oczy patelni nie widziało. Dedykuję ten przepis wszystkim amatorom naleśników. Nie trzeba stać przy kuchence, miesza się ze sobą wszystkie składniki i siup do piekarnika 🙂 Rolada naleśnikowa to hit imprez, choć przyznam, że ja zjadam ją na obiad 🙂 

Naleśniki z piekarnika to genialne rozwiązanie dla każdego, kto ma mało czasu. Gdy ciasto się piecze, my możemy pobawić się z dzieckiem lub rozwiesić / poskładać pranie 🙂 Albo zwyczajnie usiąść na kanapie i delektować się chwilą wolnego 🙂


Rolada naleśnikowa z twarogiem – przepis:Naleśniki z piekarnika

Składniki:

I. Ciasto:

750 ml mleka,
1 jajko,
1,5 szkl. mąki,
2 łyżki roztopionego masła,
1 łyżeczka cukru pudru/syropu z agawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

II. Nadzienie:

250 g półtłustego twarogu,
3 łyżeczki cukru waniliowego / kilka kropelek ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej – u mnie smażona, własnej produkcji,
3 łyżki cukru pudru / syropu z agawy,
150 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka suszonej żurawiny – opcjonalnie 🙂

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta razem wymieszaj i wlej na standardową prostokątną blachę do pieczenia. Warto ją wyłożyć papierem do pieczenia 🙂
  2. Piecz w 210ºC przez około 25-30 min (do suchego patyczka).
  3. Wymieszaj ze sobą składniki nadzienia i posmaruj nim upieczony naleśnik.
  4. Naleśnik zwiń w roladę, zabezpiecz papierem do pieczenia, włóż do keksówki i zapiecz przez kwadrans w 180ºC.

Rolada naleśnikowa z twarogiem – jak ją sprawnie zawinąć?Naleśniki z piekarnika

Jeśli jeszcze nigdy nie zawijałaś ciasta w roladę, to pozwól, że zdradzę Ci jak to sprawnie zrobić.

Na stole połóż arkusz papieru do pieczenia – troszkę większy od blachy w której naleśnik był pieczony.

Sprawnym ruchem odwróć blachę z naleśnikiem, tak aby naleśnik gigant wylądował na przygotowanym papierze.

Oderwij stary papier z naleśnika i posmaruj go nadzieniem, w tym wypadku serowym 🙂

Za pomocą papieru na którym leży naleśnik powoli roluj go do uzyskania pożądanego kształtu.

Finalnie powinien powstać wielki cukierek z naleśnikiem w środku.

Chwytając za jego końce sprawnie przełóż naleśnik do keksówki i zapiecz roladę, aby nadzienie się ścięło 🙂 Prawda, że proste? A do tego smaczne 🙂

 

Jeśli lubisz naleśniki, to zobacz też:

 

Bezglutenowe naleśniki

Naleśniki jaglane z prażonymi jabłkami – pycha! 🙂

 

 

 

 

Bezglutenowe naleśniki z kaszy gryczanej

 

Naleśniki gryczane z farszem szpinakowym – poezja 🙂

 

 

 

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Pyszne naleśniki z mąki kukurydzianej. Są bezglutenowe, łatwe i pyszne 🙂

 

 

 

 

Naleśniki pszenne z nadzieniem jajecznym – syte i smaczne 🙂

 

 

 

 

 

Kolowe naleśniki z dodatkiem szpinaku, soku buraczanego lub kurkumy 🙂 Kolor zalezy od wybranego przez Ciebie dodatku 🙂

 

 

 

(Odwiedzono 4 522 razy, 1 wizyt dzisiaj)

13 Replies to “Rolada naleśnikowa z twarogiem – czyli słodki naleśnik z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *