Rolada naleśnikowa z twarogiem, to inaczej mówiąc naleśnik pieczony w piekarniku – ze słodkim nadzieniem. To cudo na oczy patelni nie widziało. Dedykuję ten przepis wszystkim amatorom naleśników. Nie trzeba stać przy kuchence, miesza się ze sobą wszystkie składniki i siup do piekarnika 🙂 Rolada naleśnikowa to hit imprez, choć przyznam, że ja zjadam ją na obiad 🙂
Naleśniki z piekarnika to genialne rozwiązanie dla każdego, kto ma mało czasu. Gdy ciasto się piecze, my możemy pobawić się z dzieckiem lub rozwiesić / poskładać pranie 🙂 Albo zwyczajnie usiąść na kanapie i delektować się chwilą wolnego 🙂
Rolada naleśnikowa z twarogiem – przepis:
Składniki:
I. Ciasto:
750 ml mleka, 1 jajko, 1,5 szkl. mąki, 2 łyżki roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru pudru/syropu z agawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
II. Nadzienie:
250 g półtłustego twarogu, 3 łyżeczki cukru waniliowego / kilka kropelek ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka skórki pomarańczowej – u mnie smażona, własnej produkcji, 3 łyżki cukru pudru / syropu z agawy, 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka suszonej żurawiny – opcjonalnie 🙂
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta razem wymieszaj i wlej na standardową prostokątną blachę do pieczenia. Warto ją wyłożyć papierem do pieczenia 🙂
Piecz w 210ºC przez około 25-30 min (do suchego patyczka).
Wymieszaj ze sobą składniki nadzienia i posmaruj nim upieczony naleśnik.
Naleśnik zwiń w roladę, zabezpiecz papierem do pieczenia, włóż do keksówki i zapiecz przez kwadrans w 180ºC.
Rolada naleśnikowa z twarogiem – jak ją sprawnie zawinąć?
Jeśli jeszcze nigdy nie zawijałaś ciasta w roladę, to pozwól, że zdradzę Ci jak to sprawnie zrobić.
Na stole połóż arkusz papieru do pieczenia – troszkę większy od blachy w której naleśnik był pieczony.
Sprawnym ruchem odwróć blachę z naleśnikiem, tak aby naleśnik gigant wylądował na przygotowanym papierze.
Oderwij stary papier z naleśnika i posmaruj go nadzieniem, w tym wypadku serowym 🙂
Za pomocą papieru na którym leży naleśnik powoli roluj go do uzyskania pożądanego kształtu.
Finalnie powinien powstać wielki cukierek z naleśnikiem w środku.
Chwytając za jego końce sprawnie przełóż naleśnik do keksówki i zapiecz roladę, aby nadzienie się ścięło 🙂 Prawda, że proste? A do tego smaczne 🙂
Pomysł genialny i wygląda na prawdę apetycznie
Zachęcam do skosztowania 🙂
Nie przepadam za roladami, ale przepis jest bardzo przejrzysty i fajnie opisany 🙂 🙂
Dziękuję za docenienie moich umiejętności pisarskich 🙂
Super przepis, z chęcią zjadłabym kawałek tej rolady 🙂
Nie jem sera białego, wiec to nie dla mnie, ale wyglada cudownie 😉
Nadzienie mozna pominac lub dac cos innego, np: domowy dżem ☺
Ale przepis, idealny dla mnie! Muszę przygotować sobie taki naleśnik i myślę, że zasmakuje nie tylko mi
Świetny przepis! Uwielbiam nalesniki, ale w takiej formie jeszcze nie jadlam! Zrobie jutro dla dzieci 🙂
Jadłam kiedys podobną roladę – ale kupioną w cukierni. Ciekawe, czy w domu wyszłaby mi równie dobra 😉
Ciekawy pomysł na naleśniki. Jeszcze nigdy nie jadłem takiej rolady.
Mi wyszedl kompletny zakalec :/
Widać to kwestia piekarnika, trzeba piec do suchego patyczka.