Chlebek bananowy to mój sposób na mocno dojrzałe banany – nawet te z czarną skórką. Nie wyrzucajcie ich, bo w tej formie są najsłodsze i idealnie nadają się do ciast. Chlebek bananowy jest bardzo prosty w wykonaniu, pięknie wyrasta i jeszcze lepiej smakuje. Można go wzbogacić orzechami i czekoladą, wówczas powstanie luksusowe ciasto ze starych bananów 🙂
Jakkolwiek to nie brzmi, to te ciasto jest wręcz obłędne w smaku! U mnie w domu znika natychmiast po wyjęciu z formy – smakuje zarówno dzieciom i jak dorosłym.
Poza tym z tych mocno dojrzałych bananów można też zrobić brownie, sernik, muffinki lub ciasto bez pieczenia i wiele innych. Możliwości jest tak wiele, że nic tylko piec i jeść:)
Chlebek bananowy – przepis:
Składniki:
2-3 mocno dojrzałe banany, 1/3 szkl. oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/olejku waniliowego, 1,5 szkl. mąki, 1 jajko, 1/3 do 2/3 szkl. słodziwa (mi wystarcza 1/3 szkl. cukru lub ksylitolu) 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, opcjonalnie posiekane orzechy i czekolada
Przygotowanie:
Banany rozgnieć i wymieszaj z olejem/masłem.
Jajko ubij do białości z cukrem, ekstraktem z wanilii i solą.
Zmiksuje ze sobą masę jajeczną i bananową. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z cynamonem i sodą. Na koniec możesz dodać posiekane orzechy i czekoladę – jeśli chcesz.
Piecz w małej formie do keksów w 175ºC przez około 50-60 minut do suchego patyczka.
Chlebek bananowy – rady:
Jeśli ciasto chcesz ozdobić orzechami, to zabezpiecz je od góry papierem do pieczenia – żeby orzechy się zbyt nie zarumieniły.
Ja ciasto piekłam w sylikonowej keksówce o wymiarach 20×10 cm i to było na styk. Ciasto wypełniło całą formę i pięknie wyrosło w górę 🙂
Jeśli macie do dyspozycji metalową formę, to radzę ją wyłożyć papierem do pieczenia.
Dodatek orzechów i czekolady nie jest konieczny, ale moim zdaniem genialnie wpływa na smak ciasta 🙂
Chlebek bananowy tym razem piekłam na zwykłej pszennej mące, ale śmiało możesz ją wymienić na orkiszową.
To samo tyczy się cukru, możesz go wymienić na ksylitol lub erytrol.
ależ idealnie trafiłam!
Cudownie, milo mi to czytac ☺
Bardzo lubie babeczki bananowe to i pora na chleb.
Czyli to przepis dla Ciebie ☺
o jakie pyszności! moje klimaty smakowe!
Potwierdzam, to ciasto jest boskie ☺
moje klimaty smakowe! zdecydowanie!
Super, zatem, swietnie, ze na siebie trafilysmy ☺
Uwielbiam chlebki bananowe. Można je dowolnie modyfikować, a zawsze wychodzą smaczne 🙂
Uwielbiam to, te z mam przepis na niego u siebie 🙂
Koniecznie muszę spróbować <3
Chleba bananowego nie jadłam jeszcze. Chętnie spróbuję. Najczęściej piekę keksa lub ciasto bananowe. WNIOSEK? uwielbiam banany.
Robilam kiedys taki chlebek – i jest jedną z niewielu rzeczy, ktore mi w kuchni wychodzą 😉
wygląda obłędnie!!!!
U mnie na jednym bohenku by się nie skończyło
Zrobilam wg.przepisu, pieknie urosl a w srodku …. zakalec ??
Przykro mi, że wypiek się nie udał. Następnym razem będzie lepiej 🙂