Chlebek bananowy – od teraz będziesz zabiegać o ciemne banany

Chlebek bananowy to mój sposób na mocno dojrzałe banany – nawet te z czarną skórką. Nie wyrzucajcie ich, bo w tej formie są najsłodsze i idealnie nadają się do ciast. Chlebek bananowy jest bardzo prosty w wykonaniu, pięknie wyrasta i jeszcze lepiej smakuje. Można go wzbogacić orzechami i czekoladą, wówczas powstanie luksusowe ciasto ze starych bananów 🙂

Jakkolwiek to nie brzmi, to te ciasto jest wręcz obłędne w smaku! U mnie w domu znika natychmiast po wyjęciu z formy – smakuje zarówno dzieciom i jak dorosłym.

Poza tym z tych mocno dojrzałych bananów można też zrobić brownie, sernik, muffinki lub ciasto bez pieczenia i wiele innych. Możliwości jest tak wiele, że nic tylko piec i jeść:)


Chlebek bananowy – przepis:Chlebek bananowy

Składniki:

2-3 mocno dojrzałe banany,
1/3 szkl. oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/olejku waniliowego,
1,5 szkl. mąki,
1 jajko,
1/3 do 2/3 szkl. słodziwa (mi wystarcza 1/3 szkl. cukru lub ksylitolu)
1 łyżka cynamonu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
opcjonalnie posiekane orzechy i czekolada

 

Przygotowanie:

Banany rozgnieć i wymieszaj z olejem/masłem.

Jajko ubij do białości z cukrem, ekstraktem z wanilii i solą.

Zmiksuje ze sobą masę jajeczną i bananową. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z cynamonem i sodą. Na koniec możesz dodać posiekane orzechy i czekoladę – jeśli chcesz.

Piecz w małej formie do keksów w 175ºC przez około 50-60 minut do suchego patyczka.


Chlebek bananowy – rady:Chlebek bananowy

Jeśli ciasto chcesz ozdobić orzechami, to zabezpiecz je od góry papierem do pieczenia – żeby orzechy się zbyt nie zarumieniły.

Ja ciasto piekłam w sylikonowej keksówce o wymiarach 20×10 cm i to było na styk. Ciasto wypełniło całą formę i pięknie wyrosło w górę 🙂

Jeśli macie do dyspozycji metalową formę, to radzę ją wyłożyć papierem do pieczenia.

Dodatek orzechów i czekolady nie jest konieczny, ale moim zdaniem genialnie wpływa na smak ciasta 🙂

Chlebek bananowy tym razem piekłam na zwykłej pszennej mące, ale śmiało możesz ją wymienić na orkiszową.

To samo tyczy się cukru, możesz go wymienić na ksylitol lub erytrol.

 

Zobacz też Banany w tych przepisach:

 

Pieczona owsianka z bananami

Pieczona owsianka – fajny pomysł na śniadanie do pracy lub szkoły

 

 

 

 

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia – łatwe ciasto o zniewalającym smaku 🙂

 

 

 

 

 

Ciasto bananowe bez cukru

Ciasto bananowe na mące kokosowej – bez cukru. Opcja dla

dbających o talię 🙂

 

 

 

Słodkie brownie bez białego cukru

 

Brownie – jesdno z tych pysznych i super łatwych ciast 🙂

 

 

 

Bananowe babeczki

 

Muffinki – bez miksera i tylko kilka składnikó 🙂

 

 

 

Wegańskie kulki

Bananowo-orzechowo-jaglane kuleczki 🙂

 

 

 

 

Czekoladowe babeczki z bananów

Czekoladowe babeczki – idealne dla dzieci 🙂

 

 

 

 

 

Czekoladowy krem z bananów

Czekoladowy krem – niemoralnie pyszny 🙂

 

 

 

 

(Odwiedzono 21 292 razy, 1 wizyt dzisiaj)

17 Replies to “Chlebek bananowy – od teraz będziesz zabiegać o ciemne banany”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *