Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Dzięki temu nic się nie marnuje, a my przygotujemy szybki i smaczny obiad w zaledwie 30 minut. Dla mnie połączenie ziemniaków z cebulą i boczkiem jest obłędne. A jak jeszcze do tego dodać żółty ser i śmietankę, to robi się z tego konkretny i syty obiad. Jeśli jednak unikasz boczku, to śmiało możesz go wymienić na kiełbasę i też będzie pysznie 🙂
Jestem Wielkopolanką, więc chyba rozumiesz, że ziemniaki to dla mnie rarytas. Uwielbiam je też podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem cebulki i solidnie przyprawić papryką 🙂 Jednak takie rozwiązanie stosuję, gdy zostaje mi odrobina ziemniaków z dnia wczorajszego. Gdy jest ich więcej, jak dziś, to sięgam po sprawdzone przepisy na ruskie pierogi, kopytka, czy kluski śląskie. Jednak zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą ma jedną istotną cechę, to szybkość! Robi się ją bardzo sprawnie, śmiało można ją odgrzewać – choć u mnie taki obiad znika od razu 🙂
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – Składniki:
ok 800g ugotowanych ziemniaków – pokrojonych w talarki,
ok 200 g boczku surowego wędzonego – pokrojonego w kostkę,
Na patelni podsmażmy razem cebulkę z boczkiem – aż do zeszklenia się cebulki.
Naczynie żaroodporne posmarujmy masłem i posypmy je bułką tartą.
Do formy włóżmy połowę ziemniaków, na nie podsmażony boczek z cebulką.
Mięsny farsz przykryjmy pozostałymi ziemniakami i serem.
Całość polejmy rozmąconymi jajkami ze śmietaną i przyprawami.
Zapiekankę ziemniaczaną pieczmy przez około 30 minut w 180ºC
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – Rady
Jeśli unikasz boczku, to śmiało możesz go wymienić na 200 g kiełbasy.
Rekomenduję pieczenie zapiekanki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Jeśli jej nie posiadasz, to folia aluminiowa może ją świetnie zastąpić.
Proporcje są orientacyjne, nic się nie stanie, jak dodasz więcej ziemniaków, czy mniej sera.
Pamiętaj, że zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą jest daniem resztkowym, więc możesz do niej dodać też ugotowane warzywa, która zostały Ci z ostatniego obiadu. Podsmażone pieczarki też świetnie się sprawdzą jako dodatek do boczku.
Teraz już wiesz co zrobić z wczorajszych ziemniaków 🙂
Kluski śląskie– to samo dobro zaklęte w ziemniaku. Przekonaj się i Ty 🙂
(Odwiedzono 2 420 razy, 1 wizyt dzisiaj)
10 Replies to “Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – sposób na wczorajsze ziemniaki :)”
Super! Razem z mężem w bardzo podobny sposób wykorzystujemy resztki poprzedniego obiadu. króluje u nas zapiekanka ziemniaczana i makaronowa 🙂 pychota! pozdrawiam
Zapiekanke z makaronem i kiepbasa robilam w niedziele. Zostalo mi sporo makaronu, niestety nie zdazylam zrobic zdjecia ? Ale takie zapiekanki to wspanialy sposob na wykorzystanie resztek i nic sie nie zmarnuje ?
Witaj!:) Widzę że masz przecudowną stronkę z daniami, ciastami, i nie tylko. Zostaje u Ciebie na dłużej, chętnie przetestuję smakołyki, i podzielę sie u Siebie na blogu:) Dodaje twoją stronkę do ulubionych, i zaobserwuje na Ig!:* Jeśli chodzi o wpis, to przepyszne danie, ale nie wiem czy akurat w moim guście, ale wygląda przesmacznie:) Pozdrawiam Cieplutko z Niemiec:) https://lifestyleworldblog.blogspot.com/2018/11/przystrajanie-stou-na-wigilie.html
Super! Razem z mężem w bardzo podobny sposób wykorzystujemy resztki poprzedniego obiadu. króluje u nas zapiekanka ziemniaczana i makaronowa 🙂 pychota!
pozdrawiam
Zapiekanke z makaronem i kiepbasa robilam w niedziele. Zostalo mi sporo makaronu, niestety nie zdazylam zrobic zdjecia ? Ale takie zapiekanki to wspanialy sposob na wykorzystanie resztek i nic sie nie zmarnuje ?
Zapisuję przepis, mam sporo ziemniaków, trzeba je jakoś wykorzystać 😉
Zapiekanki i wypiekanki towarzyszą mi w codziennej kuchni.Po ten przepis sięgną,sama robie z tymi składnikami,ale inaczej
Wygląda trochę ja quesadilla 🙂
faktycznie konkretne danie! Ja niestety nie przepadam za boczkiem, ale dla mojego narzeczonego obiad jak znalazł 🙂
Gdzieś już widziałam ten przepis, może kiedyś spróbuje ?
Super przepis. Bardzo dużo jest tu fajnych przepisów, z których warto by stworzyć książkę.
Witaj!:)
Widzę że masz przecudowną stronkę z daniami, ciastami, i nie tylko. Zostaje u Ciebie na dłużej, chętnie przetestuję smakołyki, i podzielę sie u Siebie na blogu:) Dodaje twoją stronkę do ulubionych, i zaobserwuje na Ig!:*
Jeśli chodzi o wpis, to przepyszne danie, ale nie wiem czy akurat w moim guście, ale wygląda przesmacznie:)
Pozdrawiam Cieplutko z Niemiec:)
https://lifestyleworldblog.blogspot.com/2018/11/przystrajanie-stou-na-wigilie.html
My też jesteśmy z Wielkopolski i kochamy ziemniaki 😀