Dziś zapraszam na frytki z dyni prosto z piekarnika. Są delikatnie słodkie, z zewnątrz chrupiące, a w środku rozkosznie miękkie. Kolejnym plusem jest fakt, że to szybka przekąska lub dodatek do dania głównego. Dodam jeszcze, że dynia jest niskokaloryczna, podnosi odporność organizmu i opóźnia procesy starzenia. Jeśli zostanie Ci trochę dyni i zero pomysłu na nią, to ten przepis jest dla Ciebie!
Na pomysł zrobienia frytek z dyni wpadłam, ponieważ znaczącą część tego owocu (tak, tak – dynia to owoc) przeznaczyłam na kompot, sernik i purée. A z tego co mi zostało zrobiłam frytki… I powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę, nie dość , że “przerobiłam” całą dynię, to jeszcze odkryłam nowe jej zastosowanie i nic nie zmarnowałam.
Frytki z dyni – przepis
Frytki z dyni
Składniki:
obrana i wypestkowana dynia
olej/oliwa z oliwek
sól, czerwona papryka i tymianek
Przygotowanie:
Dynię kroimy w dość grube paski – przypominające tradycyjne frytki.
Polewamy ją odrobiną oleju, przyprawiamy według uznania – całość mieszamy ręką.
Frytki z dyni przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w 180ºC (termoobieg). Bez termoobiegu zajmie nam to około 5 do 10 minut dłużej.
Prawda, że proste? Aż sam się sobie dziwię, że wcześniej nie wpadłam na ten prosty przepis. Serdecznie polecam Ci takie frytki. Ja je wcinam bez sosów i dipów, ale jeśli tylko chcesz możesz poszaleć z dodatkami.
W tym przepisie celowo nie podałam proporcji, bo to bardziej “sposób na” niż apteczna receptura. Wszystko robi się na oko, a wychodzi coś pysznego.
Ja do tego przepisu zużyłam 1/8 część dużej dyni – dodałam 2 łyżki oleju, płaską łyżkę papryki i tymianku oraz szczyptę soli. Ty proporcje dostosuj pod własne preferencje i ilość dyni. Jestem zdania, że im więcej dyni, tym lepiej 🙂
Dodatkowo takie frytki możesz też zrobić bez dodatku tłuszczu – zwyczajnie pomiń ten składnik i piecz je wówczas około 25 -30 minut w 180ºC.
Dynia – ciekawostki:
Dynia to owoc – nieźle prawda? I do tego jest niskokaloryczna, w 100g ukrywa zaledwie 33 kalorie.
Dodatkowo opóźnia procesy starzenia i genialnie wpływa na naszą cerę – więc drogie Panie jedzmy sporo dyni 🙂
Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i bombą witaminową – najwięcej ma w sobie witaminy A.
Ma również działanie przeciwzapalne, oczyszczające i podnosi odporność organizmu. Normalnie złoty gral wśród chciałby się powiedzieć warzyw… Ale to jednak owoc 🙂
Ooo tak frytki z dyni są pyszne, ale według mnie trudno jes zrobić. Może to nawet nie opinia ale twierdzenie, bo faktycznie tak jest Z drugiej strony z batatów kupisz gotowe w sklepie.
czy wy wszyscy zdajecie sobie sprawę, żę wit a i inne giną w cieple?!!! światło też niszczy. i wiele innych rzeczy. jak gdzieś pisze ,że tam i tam są witaminy to zawsze chodzi o produkt naturalny, nieprzetworzony, SUROWY
Jako dietetyk kliniczny proponuję moim pacjentom takie domowe zamienniki sklepowych frytek, a także innych “fast-foodów”. Jeśli chodzi o frytki to zazwyczaj były to frytki przygotowane z batatów, selera, jarmużu czy “chipsy” z cieciorki. Twoja propozycja wydaje się bardzo ciekawa, więc wezmę ją pod uwagę 😉
Frytki z dyni smakują nam nawet bardziej niż te z batatów <3
Ooo tak frytki z dyni są pyszne, ale według mnie trudno jes zrobić. Może to nawet nie opinia ale twierdzenie, bo faktycznie tak jest Z drugiej strony z batatów kupisz gotowe w sklepie.
Gotowe produkty w mojej opinii są wygodne, ale jeśli ma się odrobinę czasu, to można wyczarować znacznie smaczniejsze i zdrowsze danie w domu 🙂
Oj tak dynia lepsza!
czy wy wszyscy zdajecie sobie sprawę, żę wit a i inne giną w cieple?!!! światło też niszczy. i wiele innych rzeczy. jak gdzieś pisze ,że tam i tam są witaminy to zawsze chodzi o produkt naturalny, nieprzetworzony, SUROWY
Dynie mozna smialo jesc na surowo i wtedy nie stracimy nic z jej wartości odżywczych ?
Pozdrawiam smacznie ☺
kto by nie wiedział, ale jest blee. a tutaj piszesz o frytkach i oleju podgrzewanym
Pisze rowniez,ze mozna zrobic takie frytki bez oleju ? Pozdrawiam smacznie w ten jesienny dzien ?
wit a i inne witaminy są TYLKO w surowej żywności!! ciepło, światło niszczą witaminy
Dlatego dieta RAW jest najzdrowsza ?
U mnie dzisiaj będą pieczone 😉
To życzę smacznego 🙂
Ciekawy pomysł na frytki. Muszę wypróbować jak smakują,
Jako dietetyk kliniczny proponuję moim pacjentom takie domowe zamienniki sklepowych frytek, a także innych “fast-foodów”. Jeśli chodzi o frytki to zazwyczaj były to frytki przygotowane z batatów, selera, jarmużu czy “chipsy” z cieciorki. Twoja propozycja wydaje się bardzo ciekawa, więc wezmę ją pod uwagę 😉
Taka opinia od zawodowego dietetyka jest dla mnie ogromnym komplementem 🙂