Rybne kąski – szybki i lekki obiad w 10 minut

Rybne kąski są pysznym i szybkim daniem. Można je wykonać w 10 minut. Cieszą oko i cudownie smakują. Kuszą cytrynowym aromatem i delikatną nutką tymianku.

“Czyściłam” dziś lodówkę z produktów, które już się kończyły. W ten sposób zużyłam do końca musztardę i rybny filet na który wcześniej nie miałam pomysłu. Do tego sałatka z ostatnich sztuk pomidorów i danie gotowe 🙂 Dzięki temu nic nie zmarnowałam, a przy okazji powstało smaczne i kolorowe danie 🙂


Rybne kąski – przepis:

Smażona ryba

Składniki:

  • 400 g fileta z dorsza lub mintaja,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżka musztardy,
  • po 1 łyżeczce: tymianku i pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Bułkę tartą wymieszaj ze sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami.
  2. Rybę pokrój w kostkę, połącz z musztardą i obtocz w bułce tartej.
  3. Rybę smaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z tłuszczem.

Podawaj ryżem oraz sałatką z pomidorów, sałaty i ogórków.


Jak widzisz, ten obiad, to klasyka sama w sobie, jest szybki i pyszny. Jeśli nie masz czasu, to ten przepis może Cię uratować 🙂


Rybne kąski – rady:

Jeśli nie chce Ci się ścierać cytryny na tarce, to możesz pominąć ten krok. Jednak danie starci nieco na aromacie.

Do bułki tartej możesz dodać odrobinę zmielonych migdałów.

.

Zobacz też:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 😉

Ryba pieczona w papierze
Ryba w papilotach – z pieca

(Odwiedzono 1 219 razy, 1 wizyt dzisiaj)

19 Replies to “Rybne kąski – szybki i lekki obiad w 10 minut”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *