Placuszki z piersi z kurczaka to pyszne i szybkie danie. Mój mąż nazywa je mięsnymi racuszkami 🙂 Ale coś w tym jest, bo są puszyste, miękkie, a do tego obłędne w smaku. Są doskonałe na ciepło i na zimno.
A jeśli zostanie Ci kilka placuszków po obiedzie, to aż się prosi, aby na kolację zrobić z nich drobiowe burgery. Wystarczy chrupiąca bułka, warzywa, placuszki z piersi z kurczaka i domowy burger gotowy. Ty nic nie zmarnujesz, a na dokładkę zjesz coś pysznego 🙂
Placuszki z piersi kurczaka -przepis:
Składniki na ok 15 placuszków:
- 2 duże piersi z kurczaka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 4 plastry posiekanego żółtego sera lub 2 łyżki startego sera,
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku,
- 4 łyżki posiekanego koperku,
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka i tymianek – do smaku,
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w drobną kostkę.
- Do mięsa dodaj przyprawy, czosnek, majonez, koperek, żółtka oraz żółty ser i mąkę. Całość wymieszaj łyżką.
- Na koniec ubij białka na sztywno i dodaj je do ciasta. Delikatnie wymieszaj i smaż z obu stron na złoty kolor.
Placuszki z piersi kurczaka – rady:
Placuszki z piersi z kurczaka cudownie smakują z warzywami zapiekanymi w sosie beszamelowym oraz ryżem.
Świetnie też komponują się z domowymi frytkami i warzywami. W tym bezpłatnym E-booku znajdziesz prosty przepis na frytki 🙂
Majonez można wymienić na gęsty jogurt naturalny 🙂
Same placuszki można dodatkowo polać sosem jogurtowym 🙂
.
Zobacz też inne obiadowe hity:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie lub jego opis 🙂
Kulinarne wsparcie
Więcej przepisów i porad znajdziesz w zamkniętej Grupie na Facebooku oraz na Fan Page Bloga 🙂
Pozdrawiam smacznie
Anna Lena ze Zjem Cię 🙂
Cała moja rodzinka je uwielbia. Są pyszne!
Wiecie co dobre 🙂
Bardzo często robię takie w domu, dorzucam co akurat zalega w lodówce i zawsze wychodzi pysznie 🙂
To wspaniale, że wykorzystujesz jedzenie w 100% – brawo dla Ciebie 🙂
Kiedyś już znalazłam coś podobnego, od dawna mam ochotę zrobić i sama nie wiem na co jeszcze czekam…
Nie ma na co czekać, trzeba to zjeść 🙂 Życzę smacznego 🙂
Świetne przepisy, na pewno skorzystam ?
Robię podobne tylko bez koperku i czosnku. Ale Twojej wersji też spróbuję 🙂
Bardzo apetyczne i proste danie 🙂 Myślę, że nawet ja bym sobie z nim poradziła 😉 Dziękuję za przepis!
Zdecydowanie nie jest to przepis fit. Ale chętnie wypróbuję
Muszę je przygotować na weekend 🙂 Wyglądają naprawdę bardzo smacznie 🙂
Polecam, podbiją Wasze serca 🙂
Wyglądają przepysznie, zaraz bierzemy się za ich robienie, mniam normalnie.
Wspaniale, zycze smacznego ?
Muszę spróbować 😉
Polecam są przepyszne 🙂
Od razu zgłodniałem, muszę się teraz wybrać na zakupy i ruszać z gotowaniem. Zazdroszczę Ci takiej łatwości w gotowaniu.
Kwestia wprawy 🙂