Szybka chińszczyzna z piersią z kurczaka, to jedno z moich popisowych dań. Taki obiad jest szybki, robi się go w maksymalnie 20 minut. I wychodzi pokaźna porcja dla 4 bardzo głodnych osób. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam ten przepis na wszelkie imprezy lub jako danie awaryjne, gdy czasu na gotowanie brak, a jeść się chce 🙂
Szybka chińszczyzna jest też jednym z ulubionych dań mojego męża – często prosi o jej przygotowanie i mówi, że smakuje lepiej, niż w restauracji. Więc myślę, że to całkiem niezła rekomendacje, ale Tobie i tak radzę przetestować przepis na własnym talerzu 🙂
Składniki dla 4 osób:



- 1/2 kg piersi z kurczaka – pokrojonej w kostkę,
- 60 ml sosu sojowego,
- 50 g cukru trzcinowego,
- kawałek świeżego imbiru (ok 3 cm) – starty na małych oczkach,
- 1 ząbek czosnku – rozgnieciony,
- ziarna sezamu opcjonalnie,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 opakowanie mrożonki – mieszanka chińska ok 1/2kg
Przygotowanie:
- Na patelni delikatnie podgrzej oliwę razem z ząbkiem czosnku.
- Dodaj pierś z kurczaka oraz imbir – podsmażaj często mieszając, aż mięso się delikatnie zarumieni.
- Do kurczaka dodaj mieszankę chińską i całość podgrzewaj, aż warzywa zmiękną.
- W oddzielnym rondelku przygotuj sos teriyaki: sos sojowy podgrzej z cukrem trzcinowym – tak długo, aż cukier się rozpuści.
- Gotowym sosem polej zawartość, patelni, całość posyp sezamem i gotowe 🙂
Szybka chińszczyzna z piersią z kurczaka – Rady:
Z czym podać?
Polecam ryż lub makarony, do wyboru: Soba (pszenno-gryczany), Chow Mein (pszenny), albo ryżowy – ale wstążki, nitki odradzam, bo rozpadają się i danie traci na smaku i urodzie.
Czy mogę użyć gotowego sosu teriyaki?
Tak, ale z mojego doświadczenia wynika, że danie jest smaczniejsze, gdy sami zrobimy taki sos.
Nie mam cukru trzcinowego, i co teraz?
Robiłam już sos teriyaki na zwykłym białym cukrze i również wyszedł 🙂
Czym zastąpić cukier?
Teoretycznie cukier można wymienić na ksylitol, wiele osób chwali taką opcję, ale przyznaję, że jeszcze nie testowałam tego rozwiązania. Jeśli macie swoje doświadczenia z takim zamiennikiem, to dajcie znać 🙂
Ten przepis wygrał w sondzie internetowej, którą urządziłam wśród Czytelników Bloga na Fan Page Zjem Cię 🙂 Rywalizacja była bardzo zacięta,
Zobacz też inne obiadowe propozycje:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂









Robię coś podobnego ale nie używam mieszanki więc trwa dłużej ale jest pyszne
Takie dania są cudowne, kolorowe, pyszne i bardzo syte 🙂
Akurat dzisiaj będę robić podobne danie! Szykuje się pyszny obiadek 🙂
Fantastycznie, życzę smacznego 🙂
Pysznie wygląda. Skuszę się i chętnie spróbuję. Nie wiem tylko czy mąż przełknie sos sojowy 😀
haha, w tym wydaniu sos sojowy jest lekko słodki i absolutnie nie dominuje 🙂
Kradnę przepis! Wygląda bardzo apetycznie, wypróbujemy. 😉
Cudownie, podobno kradzione nie tuczy 🙂 Daj znać, jak smakowało 🙂
Lubimy takie dania, ale nigdy nie mamy wystarczająco chęci, by je przyrządzić 😀
Ja też długo nie gotowałam takich dań, nie wiem dlaczego 🙂 A teraz to jedna z moich popisowych potraw 🙂
Powiem Ci, że u Chińczyka ciężko dostać dobra chińszczyznę. Tak się porobiło. Robię sama.
Mam podobne doświadczenia, generalnie lubię w domu odtwarzać dania jakie jadłam w restauracjach. I zawsze wychodzą dużo tańsze, a w smaku podobne lub nawet lepsze 🙂
Lubię takie szybkie dania. A od biedy to każde mrożone warzywka by tam chyba pasowały 😉
Tak jeszcze nie próbowałam, ale myślę, że to świetny pomysł – wart wypróbowania 🙂