Szybka chińszczyzna z piersią z kurczaka

Szybka chińszczyzna z piersią z kurczaka, to jedno z moich popisowych dań. Taki obiad jest szybki, robi się go w maksymalnie 20 minut. I wychodzi pokaźna porcja dla 4 bardzo głodnych osób. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam ten przepis na wszelkie imprezy lub jako danie awaryjne, gdy czasu na gotowanie brak, a jeść się chce 🙂

Szybka chińszczyzna jest też jednym z ulubionych dań mojego męża – często prosi o jej przygotowanie i mówi, że smakuje lepiej, niż w restauracji. Więc myślę, że to całkiem niezła rekomendacje, ale Tobie i tak radzę przetestować przepis na własnym talerzu 🙂


 

Składniki dla 4 osób:

Szybka chińszczyzna z piersią z kurczaka – obiad w 20 minut
  • 1/2 kg piersi z kurczaka – pokrojonej w kostkę,
  • 60 ml sosu sojowego,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • kawałek świeżego imbiru (ok 3 cm) – starty na małych oczkach,
  • 1 ząbek czosnku – rozgnieciony,
  • ziarna sezamu opcjonalnie,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 opakowanie mrożonki – mieszanka chińska ok 1/2kg

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni delikatnie podgrzej oliwę razem z ząbkiem czosnku.
  2. Dodaj pierś z kurczaka oraz imbir – podsmażaj często mieszając, aż mięso się delikatnie zarumieni.
  3. Do kurczaka dodaj mieszankę chińską i całość podgrzewaj, aż warzywa zmiękną.
  4. W oddzielnym rondelku przygotuj sos teriyaki: sos sojowy podgrzej z cukrem trzcinowym – tak długo, aż cukier się rozpuści.
  5. Gotowym sosem polej zawartość, patelni, całość posyp sezamem i gotowe 🙂

Szybka chińszczyzna z piersią z kurczaka – Rady:

Z czym podać?

Polecam ryż lub makarony, do wyboru: Soba (pszenno-gryczany), Chow Mein (pszenny), albo ryżowy – ale wstążki, nitki odradzam, bo rozpadają się i danie traci na smaku i urodzie.

Czy mogę użyć gotowego sosu teriyaki?

Tak, ale z mojego doświadczenia wynika, że danie jest smaczniejsze, gdy sami zrobimy taki sos.

Nie mam cukru trzcinowego, i co teraz?

Robiłam już sos teriyaki na zwykłym białym cukrze i również wyszedł 🙂

Czym zastąpić cukier?

Teoretycznie cukier można wymienić na ksylitol, wiele osób chwali taką opcję, ale przyznaję, że jeszcze nie testowałam tego rozwiązania. Jeśli macie swoje doświadczenia z takim zamiennikiem, to dajcie znać 🙂

 

Ten przepis wygrał w sondzie internetowej, którą urządziłam wśród Czytelników Bloga na Fan Page Zjem Cię 🙂 Rywalizacja była bardzo zacięta,

 

Zobacz też inne obiadowe propozycje:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂

 

Zapiekanka ziemniaczana - kawałek
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą.
pizza po polsku
Pizza na cienkim cieście – po polsku 🙂
Sznycle z indyka w panierce z płatków kukurydzianych
Sznycle z indyka – danie łatwe, szybkie i pyszne. Czas jego wykonania to zaledwie 15 minut!

(Odwiedzono 8 810 razy, 1 wizyt dzisiaj)

14 Replies to “Szybka chińszczyzna z piersią z kurczaka”

    1. Mam podobne doświadczenia, generalnie lubię w domu odtwarzać dania jakie jadłam w restauracjach. I zawsze wychodzą dużo tańsze, a w smaku podobne lub nawet lepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *