Oszczędna szarlotka na kruchym cieście, to wyjątkowe ciasto – łatwe w przygotowaniu, tanie i bez jajek. Jej wnętrze kryje aromatyczne jabłka pokryte cynamonowym żelem, który robi się sam podczas pieczenia. W przepisie jest tylko odrobina cukru, za to duża doza dobrego smaku. Szarlotka już podczas pieczenia obłędnie pachnie, a po wyjęciu z pieca trudno się jej oprzeć. Więc nie zdziw się, gdy nagle do drzwi zapuka sąsiad skuszony zapachem ciasta, a dzieci nie wyjdą z kuchni dopóki nie dostaną kawałka ciasta 🙂
Tym wpisem chciałam pokazać, że można niskim kosztem i małym nakładem pracy wyczarować prawdziwe cudo. A jeśli masz taką fantazję, to łatwo można zrobić tę szarlotkę w wersji wegańskiej – wystarczy użyć margaryny i mleka roślinnego. Ten przepis dedykuję wszystkim amatorom domowych słodyczy, weganom i alergikom 🙂
Oszczędna szarlotka – przepis:
Składniki (tortownica Ø 26 cm):
Ciasto:
- 450 g mąki,
- 250 g masła lub margaryny (roztopione),
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3-4 łyżek cukru pudru,
- szczypta soli,
Nadzienie:
- 8 słodkich jabłek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 5-10 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżka cynamonu,
- odrobina mleka roślinnego, zwykłego – do posmarowania tarty
Przygotowanie:
- Suche składniki ciasta umieść w jednej misce i wymieszaj. Następnie wlej do produktów wcześniej roztopione masło.
- Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie w paski o grubości 2-3 mm. Wrzuć je do czystej miski, dodaj cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszał, aby jabłka obtoczyły się w dodatkach.
- Podziel ciasto na 2 równe części i rozwałkuj je na 2 krążki. Jeden połóż na dno formy, tak, aby ciasto wystawało ponad brzegi tortownicy.
- Na ciasto wyłóż wcześniej przygotowane jabłka i całość przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Boki tarty zlep zwilżonymi dłońmi, a jej wierzchnią warstwę delikatnie ponakłuwaj widelcem.
- Posmaruj tartę mlekiem i piecz ją ok 40 minut w 200ºC (do zarumienia się).
Oszczędna szarlotka – rady:
Cukier, czym mogę go zmienić?
Możesz użyć ksylitol lub erytrol, które zmielone świetnie zastąpią też tradycyjny cukier puder.
Czy mogę dodać więcej cukru do ciasta?
Tak, choć ja uważam, że to zbędne, bo jabłka dosłodzą ciasto 🙂 Ale wiadomo, sama wiesz najlepiej co lubisz, więc jeśli czujesz, ze musisz, to dodaj więcej słodziwa 🙂
Czym posmarować ciasto?
Ciasto możesz posmarować mlekiem krowim lub białkiem, jeśli masz takie pod ręką. A dla wegan lub alergików polecam mleko roślinne lub aquafabę 🙂
Lubisz jabłka? To zerknij tu:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂
Klasyczne ciasta będą zawsze smakować. Ta wersja szarlotki może się sprawdzić.
Sprawdzi się, bo jest pyszna i klasyczna 🙂
Muszę koniecznie ja zrobić.
Świetnie, proszę koniecznie pochwalić się później swoim wypiekiem 🙂 na Fan Page Bloga @zjemcie.blog 🙂
Szarlotkę uwielbiam, w każdej niemal formie. Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Będzie mi miło i już teraz życzę smacznego 🙂
Każda szarlotka ma w sobie to coś ?
Dokładnie, smak i urodę 🙂
Przepis chętnie sprawdzę, akurat szukałam inspiracji na coś smacznego! 😀
Świetnie – niech smakuje i cieszy oko 🙂
Wygląda świetnie, ale dawno nie jadłam szarlotki!
Czyli to idealny moment, aby do niej wrócić 🙂
Piękne zdjęcia, chciałabym umieć takie zrobić 🙂 Tym bardziej zachęcają do jedzenia 🙂
Dziękuję – jeśli chodzi o jakość moich zdjęć, to zerknij na moje pierwsze posty :)A przekonasz się, że to u mnie był proces. Wcale nie jestem dumna ze zdjęć, jakie robiłam na początku blogowania 🙂 Ale Im więcej fotografujesz, interesujesz się ustawieniami manualnymi i światłem tym lepiej Ci idzie 🙂 Życzę Ci powodzenia i zapraszam na ciacho 🙂
Uwielbiam takie ciasta ,ja mam jeszcze z dodatkiem banana i orzechów pozdrawiam
Orzechy i banany uwielbiam – mogę jeść garściami 🙂
Niby oszczędna, ale wygląda baaardzo apetycznie. Fajnie, że trafiłam na ten przepis, bo już mi się znudziła moja klasyczna wersja.
Witaj w moich kulinarnych progach, fajnie, że tu jesteś 🙂