Oszczędna szarlotka na kruchym cieście, ale bez jajek

Oszczędna szarlotka na kruchym cieście, to wyjątkowe ciasto – łatwe w przygotowaniu, tanie i bez jajek. Jej wnętrze kryje aromatyczne jabłka pokryte cynamonowym żelem, który robi się sam podczas pieczenia. W przepisie jest tylko odrobina cukru, za to duża doza dobrego smaku. Szarlotka już podczas pieczenia obłędnie pachnie, a po wyjęciu z pieca trudno się jej oprzeć. Więc nie zdziw się, gdy nagle do drzwi zapuka sąsiad skuszony zapachem ciasta, a dzieci nie wyjdą z kuchni dopóki nie dostaną kawałka ciasta 🙂

Tym wpisem chciałam pokazać, że można niskim kosztem i małym nakładem pracy wyczarować prawdziwe cudo. A jeśli masz taką fantazję, to łatwo można zrobić tę szarlotkę w wersji wegańskiej – wystarczy użyć margaryny i mleka roślinnego. Ten przepis dedykuję wszystkim amatorom domowych słodyczy, weganom i alergikom 🙂


Oszczędna szarlotka – przepis:

Szarlotka bez jaj
Oszczędna szarlotka na kruchym cieście – łatwa w przygotowaniu, tania i bez jajek.

Składniki (tortownica Ø 26 cm):

Ciasto:

  • 450 g mąki,
  • 250 g masła lub margaryny (roztopione),
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżek cukru pudru,
  • szczypta soli,

Nadzienie:

  • 8 słodkich jabłek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5-10 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • odrobina mleka roślinnego, zwykłego – do posmarowania tarty

 

Przygotowanie:

  1. Suche składniki ciasta umieść w jednej misce i wymieszaj. Następnie wlej do produktów wcześniej roztopione masło.
  2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, a następnie w paski o grubości 2-3 mm. Wrzuć je do czystej miski, dodaj cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszał, aby jabłka obtoczyły się w dodatkach.
  3. Podziel ciasto na 2 równe części i rozwałkuj je na 2 krążki. Jeden połóż na dno formy, tak, aby ciasto wystawało ponad brzegi tortownicy.
  4. Na ciasto wyłóż wcześniej przygotowane jabłka i całość przykryj ostatnim krążkiem ciasta. Boki tarty zlep zwilżonymi dłońmi, a jej wierzchnią warstwę delikatnie ponakłuwaj widelcem.
  5. Posmaruj tartę mlekiem i piecz ją ok 40 minut w 200ºC (do zarumienia się).

 

Oszczędna szarlotka – rady:

Cukier, czym mogę go zmienić?

Możesz użyć ksylitol lub erytrol, które zmielone świetnie zastąpią też tradycyjny cukier puder.

Czy mogę dodać więcej cukru do ciasta?

Tak, choć ja uważam, że to zbędne, bo jabłka dosłodzą ciasto 🙂 Ale wiadomo, sama wiesz najlepiej co lubisz, więc jeśli czujesz, ze musisz, to dodaj więcej słodziwa 🙂

Czym posmarować ciasto?

Ciasto możesz posmarować mlekiem krowim lub białkiem, jeśli masz takie pod ręką. A dla wegan lub alergików polecam mleko roślinne lub aquafabę 🙂

 

Lubisz jabłka? To zerknij tu:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂

Bezglutenowe naleśniki
Pyszne naleśniki z kaszy jaglanej z jabłkami
drożdżówka z jabłkami i kruszonką
Domowa drożdżówka z jabłkami i kruszonką
Pieczony schab z jabłkami
Schab w jabłkach – soczysty, pyszny i nie tylko od święta.
Szarlotka jaglana
Szarlotka jaglana od Zjem Cię – bez mąki, jajek i glutenu.
Bezglutenowy biszkopt bez cukru
Biszkopt owsiany z kremem kokosowym i jabłkami w cynamonie
drodżowe z jabłkami bez wyrastania
Ciasto drożdżowe bez wyrastania z jabłkami

(Odwiedzono 4 193 razy, 1 wizyt dzisiaj)

18 Replies to “Oszczędna szarlotka na kruchym cieście, ale bez jajek”

    1. Dziękuję – jeśli chodzi o jakość moich zdjęć, to zerknij na moje pierwsze posty :)A przekonasz się, że to u mnie był proces. Wcale nie jestem dumna ze zdjęć, jakie robiłam na początku blogowania 🙂 Ale Im więcej fotografujesz, interesujesz się ustawieniami manualnymi i światłem tym lepiej Ci idzie 🙂 Życzę Ci powodzenia i zapraszam na ciacho 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *