Kisiel z jabłek – ciepły deser w domowym zaciszu :)

Kisiel z jabłek, to przyjemna chwila zapomnienia zwłaszcza zimą, gdy trudno o świeże owoce i warzywa. Ten deser dzieci pokochają za smak, a dorośli docenią szybkość jego wykonania. Dodatkowo przepięknie pachnie, ma konsystencję miłą dla podniebienia i boski smak. Czego chcieć więcej?:)

Deser z jabłek na ciepło to też świetna opcja dla każdego kto lubi słodycze, a jednocześnie dba o swoją sylwetkę.


Kisiel z jabłek – przepis:

Kisiel z jabłkami
Kisiel z jabłek – smaczny deser na ciepło

Składniki:

  • 3 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę),
  • 3 łyżki słodziwa*,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/3 szkl. wody,
  • 2 łyżeczki cynamonu (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 8 łyżek wody

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej 1/3 szkl wody, dodaj sok z cytryny, cynamon i słodziwo (u mnie ksylitol) – całość zagotuj.
  2. Do wrzącego syropu dodaj jabłka, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez ok 5 – 7 minut, do odparowania wody. Po czym wyłącz ogień.
  3. Do gorących jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałą wodą. Całość wymieszaj i gotowe.

Kisiel z jabłek – rady*

Jakie słodziwo wybrać?

Jabłka

Ja swój kisiel posłodziłam cukrem kokosowym, ale świetnie sprawdzi się też ksylitol, zwykły biały cukier lub łyżka suszonych rodzynków. Wszystko zależy od Twoich preferencji i tego co aktualnie masz w szafce.

Blender

Jeśli chcesz podać małemu dziecku taki deser, to możesz go potraktować blenderem i podarować sobie dosładzanie. Wszystko zależy od preferencji i możliwości małego człowieka 🙂

Zbyt rzadki kisiel

Jeśli kisiel nie zgęstniał po dodaniu roztworu mąki ziemniaczanej i wody, to oznacza, że jabłka były

bardzo soczyste i oddały sporo soku do deseru. W takiej sytuacji nic straconego, wystarczy włączyć ponownie palnik i gotować kilka minut kisiel (często mieszając), aż nadmiarowy płyn odparuje.

 

Zobacz też:

Wystarczy “kliknąć zdjęcie”, aby zobaczyć przepis 😉

Galaretka bez żelatyny
Malinowa pianka z agaru – opcja dla alergików
Budyń - przepis podstawowy
Domowy budyń – smaczny i szybki
Domowy kisiel
Kisiel z mrożonych owoców

(Odwiedzono 2 525 razy, 1 wizyt dzisiaj)

6 Replies to “Kisiel z jabłek – ciepły deser w domowym zaciszu :)”

    1. Dokładnie, słodkie jabłka to podstawa. Ja mam własne, a raczej miałam, bo już mi się skończyły. W sklepie jeszcze nie udało mi się dostać tak soczystych i słodkich 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *