Kisiel z jabłek, to przyjemna chwila zapomnienia zwłaszcza zimą, gdy trudno o świeże owoce i warzywa. Ten deser dzieci pokochają za smak, a dorośli docenią szybkość jego wykonania. Dodatkowo przepięknie pachnie, ma konsystencję miłą dla podniebienia i boski smak. Czego chcieć więcej?:)
Deser z jabłek na ciepło to też świetna opcja dla każdego kto lubi słodycze, a jednocześnie dba o swoją sylwetkę.
Kisiel z jabłek – przepis:



Składniki:
- 3 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę),
- 3 łyżki słodziwa*,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/3 szkl. wody,
- 2 łyżeczki cynamonu (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi),
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 8 łyżek wody
Przygotowanie:
- Do rondelka wlej 1/3 szkl wody, dodaj sok z cytryny, cynamon i słodziwo (u mnie ksylitol) – całość zagotuj.
- Do wrzącego syropu dodaj jabłka, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez ok 5 – 7 minut, do odparowania wody. Po czym wyłącz ogień.
- Do gorących jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałą wodą. Całość wymieszaj i gotowe.
Kisiel z jabłek – rady*
Jakie słodziwo wybrać?
Ja swój kisiel posłodziłam cukrem kokosowym, ale świetnie sprawdzi się też ksylitol, zwykły biały cukier lub łyżka suszonych rodzynków. Wszystko zależy od Twoich preferencji i tego co aktualnie masz w szafce.
Blender
Jeśli chcesz podać małemu dziecku taki deser, to możesz go potraktować blenderem i podarować sobie dosładzanie. Wszystko zależy od preferencji i możliwości małego człowieka 🙂
Zbyt rzadki kisiel
Jeśli kisiel nie zgęstniał po dodaniu roztworu mąki ziemniaczanej i wody, to oznacza, że jabłka były
bardzo soczyste i oddały sporo soku do deseru. W takiej sytuacji nic straconego, wystarczy włączyć ponownie palnik i gotować kilka minut kisiel (często mieszając), aż nadmiarowy płyn odparuje.
Zobacz też:
Wystarczy “kliknąć zdjęcie”, aby zobaczyć przepis 😉









czy bez cukru nie można się obejść? jabłka same w sobie są słodkie
Można, np, ostatnio zrobiłam tort marchewkowy bez cukru, zapraszam 🙂 https://zjem-cie.pl/tort-marchewkowy/
Brzmi bardzo smakowicie i wydaje się być całkiem proste do wykonania:)
To smakowita “łatwizna”, więc polecam 🙂
Fajna alternatywa dla gotowych, sklepowych produktów 🙂 Tak jak ktoś wspomniał wyżej może się obejść nawet bez “słodziwa” 😀 Trzeba tylko wybrać dobre jabłka 😉
Dokładnie, słodkie jabłka to podstawa. Ja mam własne, a raczej miałam, bo już mi się skończyły. W sklepie jeszcze nie udało mi się dostać tak soczystych i słodkich 🙂