Tort marchewkowy “Daj mi jeszcze” ;-)

Dziś pokażę Ci przepis na tort marchewkowy, jaki upiekłam na urodziny mojego dziecka 🙂 W dekorowaniu brały udział małe rączki, więc zabawa była przednia 🙂 Ciasto smakowało małym i dużym gościom, więc śmiało mogę polecić 🙂 Tort jest delikatnie słodki, lekki krem cudownie go uzupełnia, a orzechy i polewa czekoladowa sprawiają, że chce się sięgnąć po kolejny kawałek 🙂

Pierwotnie chciałam przeciąć na pół ciasto, przełożyć je krem i popracować nad równym “tynkiem”, tak, żeby powstało coś na wzór sammy naked cake. Jednak koncepcja całkowicie się zmieniła, gdy moje dziecko pojawiło się w kuchni 🙂 Małe rączki same posmarowały ciasto i posypały całość posiekanymi orzechami (które miałam przygotowane do czegoś innego). Nieskromnie powiem, że zachwycił mnie efekt końcowy. Mąż zasugerował, że lubi moje polewy czekoladowe i tym sposobem cała rodzina miała wkład w przygotowanie tortu marchewkowego.

 


Tort marchewkowy – przepis:Ciasto marchewkowe z kremem i orzechami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl. ubite marchewki startej na tarce o grubych oczkach (ok 360 g),
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki słodziwa (u mnie Stevia)
  • 1 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 opakowanie cynamonu (ok 20 g),

Krem:

  • 160 g śmietany 30%,
  • 140 g mascarpone,
  • 1 łyżka stevii,
  • kilka kropelek esencji z wanilii,
  • orzechy włoskie do ozdoby

Polewa:

  • 6 łyżek śmietany 30%,
  • 4 małe kostki czekolady (u mnie gorzkiej)

 

Przygotowanie:

  1. W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i cynamon.
  2. Jajka i Stevię ubij mikserem na puszystą masę.
  3. Zmiksuj ze sobą masę jajeczną i suche składniki z punktu pierwszego.
  4. Do ciasta partiami dodawaj marchewkę i olej – całość mieszaj łyżką.
  5. Ciasto nałóż do tortownicy (Ø ok 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około godzinę w 180ºC (grzałka góra-dół).
  6. Teraz czas na krem:  wszystkie jego składniki zmiksuj w wysokim naczyniu – uważaj, bo na początku chlapie. Ale spokojnie, bo finalnie uzyskasz gęstą masę 🙂
  7. W kąpieli wodnej* rozpuść składniki polewy i odstaw do przestygnięcia.
  8. Ostudzone ciasto posmaruj krem, posyp orzechami, a na koniec polej polewą czekoladową.

 

Tort marchewkowy – rady:Ciasto marchewkowe z kremem i orzechami

 

Co to jest kąpiel wodna?!*

Na mały garnek lub rondelek z wodą nałóż szklaną lub metalową miskę.

Ważne jest, aby miska nie dotykała wody w garnku/rondelku.

Włącz palnik na minimalną moc.

Gotująca woda będzie ogrzewać naczynie w którym, mieszasz składniki polewy.

 

Jaka mąka?

Ja użyłam zwykłej pszennej, innym razem piekłam na orkiszowej tortowej.

 

Nie mam stevii:(

Można ją wymienić na ksylitol, erytrol lub zwykły cukier – wszystko zależy od tego co masz w szafce 🙂

 

Czym zastąpić esencje waniliową?

Tak, możesz ją wymienić na olejek waniliowy lub w ostateczności dać cukier waniliowy zamiast esencji i stevii.

 

Zobacz też inne przepisy na warzywa w cieście 🙂

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie, aby zobaczyć przepis 🙂 Życzę smacznego! 🙂

 

Warzywny keks
Keks z warzywami – obłędny i wytrawny
Fit ciasto marchewkowe z polewą
Fit ciasto marchewkowe – bardzo aromatyczne
Ciasto z marchewek
Ciasto marchewkowe – klasyczne, wilgotne i bardzo słodkie 🙂
(Odwiedzono 1 981 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂
error

11 Replies to “Tort marchewkowy “Daj mi jeszcze” ;-)”

  1. Wizualnie wygląda jak placuszek, a że marchewkowy, tym bardziej rośnie moja ciekawość co do smaku. Po przeczytaniu składników jestem pewna,że wypróbuję przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *