Trzy przepisy na gorącą czekoladę do picia – gęsta, klasyczna i wegańska

Z okazji Walentynek przygotowałam dla Ciebie 3 przepisy na gorącą czekoladę do picia: gęstą, klasyczną i wegańską. Nie od dziś wiadomo, że czekolada to afrodyzjak, a jej spożywanie poprawia samopoczucie. Hormony szczęścia szybują w górę, a Ty oblizujesz się na samą myśl o niej 🙂

Nie pytam, czy jesteś solo, czy w duecie, dla mnie liczy się Twój dobry smak. Poza tym, kto powiedział, że gorącą czekoladę pije się tylko dziś? 🙂


Trzy przepisy na gorącą czekoladę do picia

Receptury dla 2 spragnionych osób lub jednej, ale za to żądnej słodkiej chwili zapomnienia  🙂

I. Rozkosznie gęstagorąca czekolada gęsta

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady (u mnie 74%),
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 200 ml mleka,

opcjonalnie szczypta chili i cynamonu

Przygotowanie:

  1. Mleko ze śmietaną podgrzej w rondlu – gdy będzie ciepłe dodaj pokruszoną czekoladę i przyprawy.
  2. Całość delikatnie podgrzewaj i  mieszaj trzepaczką, aż czekolada się rozpuści.

II. Niewinnie klasyczna

Składniki :

  • 250 ml mleka,
  • 100 ml schłodzonej śmietany 30%,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g), u mnie 85%,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Mleko ze śmietaną podgrzej w rondlu – gdy będzie ciepłe dodaj pokruszoną czekoladę, sól i cynamon.
  2. Całość wymieszaj trzepaczką rózgą i zdejmij z ognia.
  3. Jeśli cała czekolada nie rozpuściła się, to jeszcze przez chwilę mieszaj i gotowe ?

III. Przewrotnie wegańska

Wegańskie kakao

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans, następnie odcedź je.
  2. Większość mleka podgrzej razem z daktylami.
  3. Następnie dodaj resztkę mleka rozmieszaną z kakao – całość wymieszaj, zagotuj i zblenduj.

Przepisy na gorącą czekoladę do picia – rady

Czekolada

Zamiast gorzkiej możesz użyć mlecznej, wszystko zależy od Twoich preferencji 🙂

Przyprawy

Gorącą czekoladę możesz podkręcić nie tylko cynamonem, solą, czy chilli. Przyprawa piernikowa też świetnie się sprawdzi 🙂

Dodatki

Gorąca czekolada podana z bitą śmietaną (klasyczną lub z mleczka kokosowego) to hit.

Można jeszcze poszaleć i dorzucić ciastko, rurkę z kremem lub słodkie pianki. Możliwości jest wiele, ale decydujesz tylko Ty 🙂

Nie lubisz marnować jedzenia?

□ Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?

 □ Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

 □ A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić lub zjeść po terminie?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.

.

Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera ⇓⇓⇓

Zapis na Newslettera www.Zjem-Cie.pl

.

Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku, Instagramie lub do  Zamkniętej Grupie Kulinarnej

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 2 012 razy, 1 wizyt dzisiaj)

20 Replies to “Trzy przepisy na gorącą czekoladę do picia – gęsta, klasyczna i wegańska”

  1. Te czekolady maja jedna zasadnicza wadę – mleko. Strasznie boli mnie po nim brzuch, a roślinne mi nie smakują. Dlatego te 200 gram czekolady po prostu sobie zjem ?

    1. Cudownie – właśnie o to mi chodziło, żeby pokazać 1 przepis w 3 odsłonach. Dzięki temu można zobaczyć, jak łatwo można tradycyjny przepis odchudzić, a nawet zweganizować 🙂

    1. Służę przepisem na białą czekoladę do picia 🙂

      Składniki:
      1,5 szkl. mleka,
      w zależności od tego, jak bardzo ma być gęsty napój – pół lub 1 tabliczka białej czokolady
      1 kora cynamonu

      Przygotowanie:
      Mleko zagotuj z korą cynamonu, następnie wyjmij z niego cynamon i dodaj pokruszoną czekoladę.
      Mieszaj tak długo, aż czekolada się rozpuści 🙂

      Pozdrawiam smacznie i dziękuję za miłe słowa 🙂

  2. Zrobiłam wersję „rozkosznie gęstną” i nie wiem czy spróbuję innych… wyszła idealna, taka jak chciałam. Super przepis, będę z niego częściej korzystać!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *