Racuchy z jabłkami na kefirze i sodzie – dobrze doprawione

Racuchy z jabłkami na kefirze i sodzie, to aromatyczne i szybkie placuszki, które obudzą w Tobie dziecko. W 10 minut wyczarujesz niezapomniany smak i aromat. Daj się skusić słodyczy jabłek, oraz aromatowi cynamonu i imbiru, które genialnie wspomagają naszą odporność 🙂

 Moja rodzina przepada za racuszkami. Niestety teraz mamy sezon grypowy, więc staram się wszędzie, gdzie się tylko da przemycić przyprawy, które podkręcają odporność 🙂 Bo dobry smak, aromat i zdrowie mogą iść w parze 🙂


Racuchy z jabłkami na kefirze i sodzie

składniki na ok 18 szt:

  • 200 g mąki,

    Ciasto na racuszki z jabłkami na sodzie oczyszczonej

  • 1 szkl. kefiru,
  • 2 jajka,
  • 1 duże jabłko – starte na tarce o grubych oczkach,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka cynamonu oraz pół płaskiej łyżeczki imbiru,
  • tłuszcz do smażenia (ja użyłam masła klarowanego)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki poza jabłkami.
  2. Do gładkiego i nieco gęstego ciasta dodaj starte jabłka – i wymieszaj.
  3. Smaż na natłuszczonej patelni z obu stron na rumiany kolor.

.

Racuchy z jabłkami na kefirze i sodzie – rady:

Jeśli nie masz kefiru, to śmiało możesz go wymienić na kwaśne mleko lub maślankę.

Przyprawy w postaci cynamonu i imbiru nie są konieczne, ale genialnie podkręcają smak jabłek.

Racuszki z jabłkami na sodzie
Racuchy z jabłkami na kefirze i sodzie, to dobrze doprawione placki w 5 minut.

Moc przypraw – ciekawostki:

Cynamon (Cinnamonum cassia), który zwykle dumnie pręży się na sklepowych pułkach ma ciemny kolor i nieco piekący smak.

Cynamon Cejloński (Cinnamonum verum) ma jaśniejszy kolor, piękny aromat i delikatniejszy smak. Niestety, należy go poszukać w sklepach z tak zwaną dobrą żywnością. Co też przekłada się na jego cenę…

Dobrej jakości cynamon ma właściwości antybakteryjne, więc w sezonie jesienno-zimowym jest jak znalazł 🙂

Imbir – zwłaszcza ten świeży jest nieoceniony dzięki olejkom eterycznym, które bajecznie wpływają na nasz układ odpornościowy. Imbir ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i pięknie rozprawia się z wirusami. Jest nieoceniony podczas nierównej walki z katarem, grypą, czy bólem gardła.

Imbir kupiony w sklepie ze zdrową żywnością jest mniejszy od tego z upraw przemysłowych. Za to dłużej pozostaje świeży i tak szybko nie zsycha.

.

Zobacz też inne aromatyczne przepisy:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie, aby przejść do wybranej receptury 🙂

Herabata z imbirem, kurkumom i cytryną
https://www.zjem-cie.pl/recipe/herbata-z-imbirem/Herbata imbirowa – domowy sposób na odporność

(Odwiedzono 7 918 razy, 1 wizyt dzisiaj)

17 Replies to “Racuchy z jabłkami na kefirze i sodzie – dobrze doprawione”

    1. Tak, proszę tylko wówczas jedno jajko zamienić odpowiednio na:
      – 1 łyżkę zmielonego lnu + 3 łyżki wody, całość wymieszać i odstawić na kwadrans do lodówki. Po tym czasie powstanie gęsta szara masa, która z powodzeniem zamieni 1 jajko,
      -3 łyżki aquafaby, czyli wody, która zostaje nam po gotowaniu strączków – ja polecam ciecierzycę. Aquafaba to również zalewa, która otula ciecierzyce, którą kupujemy w puszcze bądź słoiku 🙂

      Życzę powodzenia i smacznego 🙂
      Anna Lena ze Zjem Cię 🙂

    1. Polecam, delikatnie zmieni się smak i będzie zdrowiej 🙂 Niektórzy zamiast imbiru dodają kurkumę. Możliwości jest całkiem sporo 🙂

  1. Szybkie danie, a ciekawe. Duży plus należy się za dodatek cynamonu. Dodany do potraw chroni nas przed nagłym wzrostem stężenia glukozy we krwi. Dlatego jak najbardziej polecany jest osobom chorującym na cukrzycę, ale oczywiście nie tylko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *