Kakao na mleku kokosowym z daktylami to lekka i smaczna propozycja na zimowe popołudnia. Gdy za oknem śnieg i mróz Ty możesz rozgrzać się naturalnie słodkim i zdrowym kakao. Jego zrobienie nie zajmie Ci nawet 5-ciu minut, więc bez wymówki wyciągaj z szafki potrzebne 3 składniki. Gwarantuję Ci, że otrzymasz z nich pyszny napój, który umili Ci popołudnie. Moje dzieci spragnione słodkości uwielbiają ten przepis <3
Jakiś czas temu prezentowałam na Blogu przepis na klasyczna gorącą czekoladę, teraz przyszła kolej na jej roślinną wersję. Jestem z niej bardzo dumna, bo to połączenie smaku i zdrowia w jednym. Kakao na mleku kokosowym polecam wszystkim, którzy lubią czekoladę 🙂
Kakao na mleku kokosowym z daktylami – przepis:
Składniki:
- 1 szkl. mleka roślinnego – ja polecam domowe kokosowe,
- 1 czubata łyżka kakao lub karobu,
- 2 suszone daktyle
Przygotowanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans, następnie odcedź je.
- Większość mleka podgrzej razem z daktylami.
- Następnie dodaj resztkę mleka rozmieszaną z kakao – całość wymieszaj, zagotuj i zblenduj.
I pyszne kakao z pianką jest gotowe – życzę Ci smacznego! 🙂
Kakao na mleku kokosowym z daktylami – rady:
Daktyle
Jeśli masz po ręką świeże daktyle, to nie musisz ich zalewać wrzątkiem.
Miód
Daktyle możesz zamienić na miód – moim zdaniem daktyle w tym przepisie lepiej się sprawdzą.
Mleko
W przepisie podałam mleko kokosowe – polecam je zrobić samodzielnie. Tu znajdziesz dokładny przepis na nie [KLIK].
W ostateczności można zastosować mleko kokosowe sprzedawane w kartonikach.
Mleko owsiane też się sprawdzi, ale aromat będzie już inny.
Przyprawy
Kakao możesz przyprawić cynamonem, chilli lub przyprawą piernikową.
Gęsta gorąca czekolada
Jeśli zamiast kakao dodasz pół tabliczki gorzkiej czekolady na każdą filiżankę napoju, to uzyskasz gorącą i gęstą czekoladę do picia.
Przeziębienie
Podczas przeziębienia mleko krowie nie jest wskazane, bo podkręca ilość śluzu w organizmie. Wtedy warto sięgać po jego roślinne odpowiedniki. 🙂
Zobacz też inne proste i zdrowe słodkości:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie.
Przepisuj spróbuje na pewno!
Cynamon u mnie byłby obowiązkowy:)
Bardzo interesujące przepisy, na pewno skorzystamy
Nie przepadam za daktylami, ale kakao uwielbiam
pycha
Idealny napój na mroźne wieczory 😉 Uwielbiam kakao!
Oj, tak, spróbujemy tej nowinki kulinarnej, ja mi zasmakuje, pomyślę ciepło o Tobie 🙂
To myśl o mnie często – życzę smacznego 🙂
Aż mi zapachniało pod nosem?
I o to chodzi, ma być aromatycznie i smacznie 🙂
Ciekawy sposób na przemycenie czegoś pysznego i zdrowego do jadłospisu 🙂