Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i pieczarkami – zapieczone w piekarniku

Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań w piątki. Poza oczywiście rybą w papilotach 🙂 Robi się je szybciej od klasycznych gołąbków – nie ma tu zabawy z wycinaniem nerwów w kapuście. Farsz przygotowuje się bardzo sprawnie. Gołąbki pieczemy w piekarniku, dzięki temu są delikatne w smaku. Sos pomidorowy cudownie je otula i uzupełnia 🙂 Przekonaj się sama 🙂

Na ten przepis wpadłam, gdy został mi woreczek kaszy z zeszłego obiadu i ogromną ochota na gołąbki 🙂 Od razu zrobiłam 2 rodzaje tego dnia – roślinne, które dziś prezentuje i klasyczne z mięsem mielony dla męża. Każdy z nas dostał to co lubi 🙂 W następnym poście pokażę Ci przepis na tradycyjne gołąbki. Będziesz mogła wybrać wariant, który Cię bardziej interesuje 🙂

 


Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i pieczarkami – przepis:

 

Składniki:Gałąb z kaszą i pieczarkami

  • 1 duża główka kapusty pekińskiej lub 2 mniejsze,
  • 100g ugotowanej kaszy gryczanej ciemnej,
  • 500g pieczarek,
  • masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia,
  • 3 cebule,
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 1 puszka pomidorów lub 1/2 passaty,
  • 1 ziele angielskie + 1 liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyj, oddziel liście i gotuj je w osolonym wrzątku przez ok 3 minuty.
  2. Wszystkie składniki sosu umieść w rondelki, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kwadrans.
  3. Pieczarki obierz, pokrój, dodaj poszatkowaną cebule i  podsmaż na tłuszczu.
  4. Wymieszaj ze sobą: pieczarki, cebulę i kaszę – całość dopraw według uznania.
  5. Gotowy farsz wkładaj na liście kapusty i zawijaj.
  6. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem, wyłóż je liśćmi kapusty, i na taką “wyściółkę” delikatnie kładź gołąbki.
  7. Całość zalej sosem pomidorowym i ponownie przykryj liśćmi kapusty. Piecz pod przykryciem przez około 25 minut w 180ºC (grzałka góra-dół).

Życzę smacznego! 🙂


 

Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i pieczarkami – rady:

 

Kapustę pekińską możesz wymienić na białką – wybierz taką z luźnymi liśćmi. Należy po ugotowaniu liści wyciąć z niej nerwy. Ja jednak polecam Ci szybszy sposób – twarde części można potraktować tłuczkiem do mięsa 🙂 To moja ulubiona metoda 🙂

 

Zobacz też inne dania na piątek:

Pizza z kalafiora
Szybka pizza z kalafiora
Krem z batatów
Zupa krem z batatów
Naleśniki z piekarnika
Rolada naleśnikowa

 

Mielone z kaszy jęczmiennej
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Ostra zupa z dyni
Pikantna zupa dyniowa
Ziemniaki z twarogiem
Pyry z gzikiem – bardzo szybkie danie 🙂
(Odwiedzono 633 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

10 Replies to “Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i pieczarkami – zapieczone w piekarniku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *