Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami to hit wszelkich imprez, więc nie może ich zabraknąć w Sylwestra. Naturalnie smakują wybornie przez cały rok, ba nawet z gracją ozdobią niejeden wigilijny stół. Można je przygotować wcześniej i zamrozić, po rozmrożeniu będą nadal kusić smakiem, urodą i aromatem.
Jak zawsze przepis jest opisany drobiazgowo i czytelnie. A do tego dorzuciłam kilka bardzo przydatnych rad. Zapraszam do tej kulinarnej uczty i życzę smacznego!
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami – przepis
Składniki – ciasto:



- 600 g mąki,
- 250 ml mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 60 g masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki cukru lub miodu
- rozmącone jajko lub 1/4 szkl. mleka + trochę maku do ozdoby pasztecików
Składniki – farsz
- 600 g kiszonej kapusty,
- 50-100 g suszonych grzybów (ja dałam 50 g) – warto je wcześniej namoczyć*,
- 1 duża cebula + trochę tłuszczy do podsmażenia,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
I. Ciasto drożdżowe:
- Drożdże i cukier rozpuść w 1 szkl. letniego mleka i odstaw na bok do wyrośnięcia.
- Masło rozpuść i połącz je z pozostałą 1 szkl. mleka oraz jajkami (2 szt.).
- Do dużej miski dodaj mąkę przesianą z solą, rozpuszczone drożdże i mleczną mieszankę. Wyrób ręcznie gładkie i elastyczne ciasto – jeśli będzie się kleić to dodaj jeszcze mąkę. Gotowe drożdżowe ciasto włóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ja najczęściej stawiam je obok kuchenki, na której coś się gotuje :).
II. Farsz:
- Cebulę poszatkuj i zeszklij na tłuszczu.
- Kapustę i grzyby razem z wodą, w której się moczyły przełóż do garnka i gotuj do miękkości kapusty. Potrwa to około 1 godziny, włącz wówczas wentylacje, bo kapusta ma silny i bardzo smaczny aromat. Często mieszaj kapustę i w razie potrzeby dolej wody, jeśli ta zbyt szybko wyparuje. Ugotowaną i miękką kapustę z grzybami odcedź i, gdy całość będzie letnia posiekaj nożem. Im mniejsze kawałki tym będzie smaczniej.
- Połącz ze sobą kapustę z grzybami i podsmażoną cebulkę – wymieszaj i dopraw solą i pieprzem według swoich preferencji. Pieprz będzie tu kluczową przyprawą.
III. Finał:
- Ciasto drożdżowe podziel na 2 równe części i rozwałkuj w kształt prostokąta. Każdy prostokąt przetnij na pół, tak, aby powstały 2 długie paski. Nałóż na nie farsz i zwiń, jak roladę, a następnie pokrój w 5-centymetrowe krążki.
- Gotowe paszteciki poukładaj na blaszce do pieczenia (tej dużej seryjnie dołączonej do piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem.
- Paszteciki piecz ok 20-25 min w 180ºC grzałka góra-dół – aż się zarumienią.
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami – rady*:
Namaczanie grzybów
Grzyby opłucz na sicie, następnie zalej je zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Następnie dodaj do nich kapustę i całość gotuj zgodnie z przepisem powyżej.
Zawijanie pasztecików:
Paszteciki możesz również przygotować w formie rogalików. Ciasto podziel wówczas na 2 części i rozwałkuj je na 2 okrągłe placki o grubości 1-go cm. Podziel ciasto na trójkąty i nakładaj na nie farsz i zawijaj od szerszej strony.
Paszteciki można wcześniej przygotować i zamrozić.
Świeżo przygotowane i wystudzone paszteciki połóż na deseczce wyłożonej folią spożywczą i włóż je do zamrażarki. Ważne, aby paszteciki w tym czasie nie dotykały się, bo się skleją, a tego nie chcemy. Po godzinie wyjmij zamrożone już paszteciki i przełóż do pojemnika z zamknięciem i ponownie schowaj do zamrażarki. Na tym etapie paszteciki mogą się już dotykać – to nie zaszkodzi ich urodzie:) Tak przygotowane paszteciki można mrozić przez 3 miesiące.
Rozmrażanie pasztecików
Zamrożone paszteciki połóż na talerzyku, w temperaturze pokojowej dojdą do siebie w maksymalnie 2 godziny.
Jak podawać?
Najlepiej smakują, jako zakąska do barszczu czerwonego – przepis na niego znajdziesz tu.
Można je również podgrzewać w piekarniku – 10 minut w 150ºC dobrze im zrobi. Tylko pamiętaj, że częste podgrzewalnie nie służy potrawom 🙂
Zobacz też inne sylwestrowe propozycje:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂





























